Aur la Geneva pentru o echipa de medici de la Spitalul Colentina

Sambata, 12 Aprilie 2014, ora 18:19
3539 citiri
Aur la Geneva pentru o echipa de medici de la Spitalul Colentina
Foto: spitalul-colentina.ro

O echipa de medici de la Spitalul Colentina a castigat medalia de aur la Geneva pentru realizarea unui simulator destinat instruirii practice a medicilor rezidenti si specialistilor urologi care efectueaza interventii chirurgicale minim invazive de inlaturare a litiazei renale.

Medicii Victor Cauni, Cristian Persu si Felix Voinea sunt cei care au realizat un model artificial pentru simularea nefrolitotomiei percutanate, informeaza Mediafax.

Paine romaneasca, premiata la Geneva - nordicii vor sa o produca

Pe langa premiul de la Geneva, cei trei medici de la Spitalul Colentina au fost premiati si la Moscova, dar si in Arabia Saudita.

"Aceasta cerere de brevet cu care am participat la Salonul international de inventica de la Geneva 2014 se refera la un dispozitiv, un model artificial care este adresat instruirii practice a medicilor rezidenti si a specialistilor tineri in urologie, in efectuarea unor interventii chirurgicale minim invazive de aport percutanate asupra rinichiului. Aceste interventii chirurgicale minim invazive, traduse nefrolitotomie percutanata, sunt interventii deosebit de delicate, care necesita o curba destul de mare de invatare.

Acest model fizic, acest simulator reprezinta un segment din corpul uman, pe care, respectand toate tesuturile - incepand de la piele, tesut celular subcutanat, strat muscular, rinichi, ureter, vezica si intreg aparatul urinar - se poate simula operatia de nefrolitotomie percutanata si de extragere a calculilor de la nivelul rinichiului", a declarat medicul Victor Cauni, seful Sectiei de urologie de la Spitalul Colentina.

In lipsa dispozitivului, simularile se fac pe fructe

Potrivit acestuia, simulari ale unor astfel de interventii se fac pe fructe, cum ar fi merele, perele si gutuile.

"Un aparat care reproduce organismul uman si care ajuta medicul sa invete mai usor tehnicile chirurgicale in acest tip de boala este foarte important. In lume mai existau simulatoare pentru alte tipuri de interventii, dar pentru acest tip de interventie si la modul in care exista acest simulator, consideram ca este o premiera mondiala, de aceea ne-a fost acordat premiul", a mai spus medicul.

Desi inventia exista, pana la punerea ei in practica drumul e lung: "Problema cu acest simulator al nostru este ca, probabil, realizarea lui va fi destul de scumpa, pentru ca trebuie sa respectam atat tesuturile umane, cat si consistenta lor, sa alegem materiale ca sa facem efectiv un mulaj, un segment de om cu toate caracteristicile omului. Pe de alta parte, la fiecare interventie chirurgicala simulata pe acest instrument trebuie sa schimbam atat rinichiul, cat si calculii din interiorul rinichiului.

Deci tehnica, probabil, si intretinerea vor fi destul de scumpe, dar speram sa gasim partenerii necesari si sa-i convingem, sa le aratam ca avantajele acestui simulator depasesc probabil cu mult costurile", a mai afirmat medicul Victor Cauni, care spera insa ca simulatorul sa ajunga pe piata in maximum doi ani.

Medicul a dezvaluit ca are mai multe brevete de inventii, toate trecand pe la Geneva.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#medici romani premiati Geneva, #medici Colentina premiu Geneva, #inventie medici romani premiata, #simulator instruite medici rezidenti premiat Geneva , #spitale