Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Clujul vrea sa isi construiasca singur spitalul regional

Miercuri, 21 Noiembrie 2018, ora 13:22
3386 citiri
Clujul vrea sa isi construiasca singur spitalul regional
Foto: Arhiva Ziare.com

Consiliul Judetean Cluj solicita preluarea proiectului de construire a Spitalului Regional de Urgenta de la Cluj, in asa fel incat sa inceapa procedurile de realizare a proiectului, absorbind fondurile europene alocate in actuala perioada de programare.

Presedintele CJ Cluj, Alin Tise, a transmis Comisiei Europene - Directia Generala de Politica Regionala si Urbana precum si Autoritatii de Management pentru Programul Operational Regional din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice o adresa oficiala prin care solicita preluarea de catre forul administrativ judetean a proiectului de construire a Spitalului Regional de Urgenta de la Cluj.

"Aceasta solicitare este o continuare fireasca a demersurilor pe care le-am intreprins in mod constant, atat in primul si in actualul mandat la conducerea Consiliului Judetean, cat si in calitate de senator de Cluj, pentru constructia acestui obiectiv medical de o importanta strategica.

Consider ca expertiza necesara derularii unui proiect de o asemenea anvergura precum si capacitatea noastra financiara si institutionala au fost deja dovedite de fondurile europene in valoare de circa 190 milioane de euro pe care le-am accesat in actuala perioada de programare pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere, educationale si de sanatate", a declarat Tise.

Potrivit solicitarii adresate Corinei Cretu si conducerii Autoritatii de Management pentru POR din cadrul MDRAP, presedintele Consiliului Judetean Cluj solicita acestor institutii sa agreeze si sa propuna modificarea Programului Operational in sensul inlocuirii Ministerului Sanatatii, ca si aplicant eligibil, cu unitatile administrativ-teritoriale, respectiv judetele pe raza carora s-a decis amplasarea spitalelor regionale, in calitate de proprietari ai amplasamentelor propuse.

"O asemenea modificare este necesara intrucat, potrivit POR 2014 - 2020, se prevede in mod expres ca activitatile privind spitalele regionale de urgenta sa aiba ca beneficiar Ministerul Sanatatii, cel ale carui demersuri au inregistrat, pana in prezent, progrese minime.

Realizata in regim de urgenta, initiativa va permite Consiliului Judetean Cluj sa demareze toate procedurile de realizare a acestui proiect prioritar, absorbind fondurile europene alocate in prezenta perioada de programare", arata CJ Cluj.

In prezent, in judetul Cluj functiile unui spital regional unic sunt indeplinite de cinci spitale, cu o structura de 45 de cladiri separate si care au, in total, 3.100 de paturi.

In plus, in ultimii 2 ani, adresabilitatea serviciilor de urgenta a crescut la nivelul judetului de cel putin 3 ori datorita pacientilor care provin din judetele limitrofe.

Citeste si De-ale PSD: Am pus in program spitale, dar va dam cimitire

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Consiliul Jude ean Cluj spital regional, #Consiliul Jude ean Cluj spital Guvern , #spitale