Ziare.com

Cardul european de sanatate - Vezi cum il poti obtine si ce poti face cu el

de Alina Bardas
Sambata, 18 Iunie 2011, ora 17:08

   

Cardul european de sanatate - Vezi cum il poti obtine si ce poti face cu el
Romanii se numara printre europenii care beneficiaza in cea mai mica masura de Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate (EHIC), prin care celor care calatoresc in afara granitelor si au probleme medicale li se ofera dreptul la asistenta medicala gratuita.

Daca in UE si in tari precum Elvetia, Norvegia, Islanda si Liechtenstein au fost distribuite, in total, 188 de milioane de carduri valide, doar 123.690 de romani au in posesie un astfel de card.

Mai bine decat noi stau vecinii bulgari, cu 303.041 de carduri, Lituania cu 216.587 de carduri si pana si Malta, cu 146.481 de carduri. Fruntasi sunt italienii, care au peste 59,5 milioane de carduri, nemtii, cu 45 de milioane, britanicii - 25 de milioane, cehii - 10 milioane si austriecii, cu peste 8 milioane.

Daca nu stii la ce iti foloseste si cum il poti obtine, iata mai jos cateva informatii despre Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate, oferite de Europa.eu. In plus, este bine de stiut ca acest card de sanatate este gratuit.

La ce ma ajuta sa am acest card atunci cand calatoresc? Cardul te ajuta sa primesti servicii medicale gratuite atunci cand calatoresti in cele 27 de state membre UE, in Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elvetia.

Cardul garanteaza faptul ca cetatenii care il au in posesie vor primi aceleasi servicii de asistenta medicala, in sectorul public (de exemplu controlul unui medic, accesul la o farmacie sau un spital), ca si in tara lor. In cazul in care o persoana trebuie totusi sa plateasca pentru asistenta medicala, suma va fi rambursata cel tarziu la intoarcerea acasa.

Cum stiu daca pot obtine acest card? Pentru a fi eligibil pentru a primi un astfel de card trebuie sa fii inscris la sistemul de asigurari de sanatate intr-o tara a Uniunii Europene, Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elvetia.

Ce trebuie sa fac ca sa obtin cardul? Fiecare tara este responsabila pentru producerea si distribuirea cardului pe propriul teritoriu. Deci, pentru a obtine un astfel card, trebuie sa luati legatura cu autoritatea locala in domeniul sanatatii. In majoritatea tarilor, exista mai multe modalitati de a aplica pentru el: prin email, printr-o scrisoare, prin fax, prin telefon sau online.

Cat timp dureaza pana intru in posesia sa? Perioada de emitere variaza de la o tara la alta. In unele tari, cardul va fi emis imediat, in altele (printre care si Romania) este nevoie de cateva zile lucratoare. Intr-un numar limitat de tari, este nevoie de 13 sau 15 zile, iar in altele poate dura pana la patru saptamani.

Ce se intampla daca mi-am uitat cardul acasa in timpul calatoriei? Daca te afli deja in strainatate, poti solicita autoritatilor din tara sa trimita prin fax un certificat inlocuitor provizoriu. Oricum, daca este necesar, vei primi in continuare tratamentul necesar pentru a putea continua vacanta.

Cat timp este valabil cardul? Durata perioadei de valabilitate variaza semnificativ de la o tara la alta. Exista tari care il elibereaza doar pentru cateva luni (cum ar fi Polonia si Romania). Unele tari il eliberarea pentru cativa ani. De exemplu, Grecia, Franta si Slovenia il emit pentru un an, in Finlanda, Spania si Islanda se elibereaza pentru doi ani, iar in Suedia, Liechtenstein, Portugalia, Letonia, Norvegia, Elvetia, Lituania si Malta pentru o perioada de 3 ani.

Exista, de asemenea, tari precum Republica Ceha si Austria, unde cardul se elibereaza pentru o perioada de pana la 10 ani, in functie de categoria persoanei asigurate.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 20418 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

si cine a zis ca

Europa nu e noul stat peste stat? Romania? uitati de ea, nu mai exista din 2007, cand v-au pacalit prin bani de nimic ca totul va fi bn. V-ati pierdut tara in 89, iar in 2007 a-ti semnat documentul de vanzare. Nu mai aveti nimic, nici macar case, pt ca daca nu platiti birul le veti pierde si pe alea :). Singurul drept care-l aveti este sa plecati asa cum a-ti venit: in noroi. Nemernici de sclavi.

 

DE UNDE VANJU'MEU MARE SI GORS STII TU CA NOI, ROMANII

AM VENIT DIN NOROI ?

NOI, Romanii, NU am venit de NICAIERI ...
Stam AICI de 4000 de Ani ...

De AICI au PLECAT si Stramosii Romanilor (Din ROMA) si, In_Raitzi si In_Dracitzi si De_Datzi la Trai din Jaf

au DISTRUS Dacia, Patria lor STRABUNA, la 106 AD ...
Dupa care, ca Oir)_ce Imperiu care DISTRUGE si SUGE, NU

au mai fost in Stare sa tzina NICI Imperiul, NICI pe EI ...

Pe Vremea lui Carol cel Mare Pedpesele pentru

Uciderea unui Roman, Evreu sau UN Bou, erau cam la fel ...

ASA este cu Imperiile Astea ...

TU de CARE din ele ATARNI ?

Si, sa stii ca se scrie "ATZI", NU "A_TZI" ...

Io AM scris OTRAVIT la ZIARE.KOM Contra_Romanilor
Tu AI scris OTRAVIT la ZIARE.KOM Contra_Romanilor
El A scris OTRAVIT la ZIARE.KOM Contra_Romanilor

Noi AM scris OTRAVIT la ZIARE.KOM Contra_Romanilor
Voi ATZI scris OTRAVIT la ZIARE.KOM Contra_Romanilor
Ei AU scris OTRAVIT la ZIARE.KOM Contra_Romanilor

ATZI este Forma De Conjugare a Verbului AUXILIASR
"A AVEA" ...
Initzial se scria "Voi AVETZI" SCRIS la ZIARE.KOM ...

S-au pierdut Sunete, ca in TOATE Limbile si s-a ajuns la A(ve)TZI, adica "ATZI" ...

Ca la MEDIOLANUM, MI(DIOLA)NU, MI(dio)LANU, MILANO ..

Sau CRISTOR INCHINACIUNE, spus REPEDE a ajuns la CR(istos)'Naciune, CRACIUN ...

"A-TZI"
este o Constructzie Verbala plecand de la Particula "A" din Fatza Verbelor ROMANESHTI,

care indica o Actziune, ca "TO" din Engleza,

SI Pro-Numele Reflexiv "ITZI" ...

Initzial a fost "A ITZI" Face de Lucru pe Aici, injurand SUBTIIL, Tiptiiil ROMANII,

INCERCAND sa ii INCAIERI cu ALTZII ...
DACA ai fi ROMAN Adevarat, Autentic ai DA SOLUTZIUNI ...

La CATE afectezi a STI ... :)):)):))

Bhrey, Gramatica ROMANA este GREA, ca si SORA ei , Italiana ... ..
Nu se invatza precum Istoria PCUS (B) Cursu'Scurt ... :)):)):))

In ca de acum 2-3 ani....

...eram amenintati ca o sa primim acasa un card de asigurare de sanatate.....deci nu este chiar asa...trebuie sa il ceri...nu inteleg de ce....nu toti asiguratii trebuie sa beneficieze de el?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor