Cei 40 de medici de la Oradea nu renunta la demisii pana nu vad solutii concrete. Primarul asteapta scuze de la Olguta Vasilescu

Miercuri, 09 Mai 2018, ora 11:00
4278 citiri
Cei 40 de medici de la Oradea nu renunta la demisii pana nu vad solutii concrete. Primarul asteapta scuze de la Olguta Vasilescu
Foto: Arhiva Hepta.ro

Medicii de la UPU - SMURD Bihor, care au demisionat in bloc nemultumiti de scaderea unor sporuri, continua miercuri protestul, dar asteapta o solutie din partea conducerii Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Oradea.

Decizia de demisie in bloc a celor 40 de urgentisti este in vigoare la aceasta ora si nu va fi retrasa pana cand conducerea Spitalului de Urgenta Oradea nu vine cu solutii. Seful demisionar al UPU - SMURD Bihor, Hadrian Borcea, a anuntat ca miercuri dimineata va avea loc o intalnire cu conducerea spitalului.

"Nu am ajuns marti la nicio o solutie, nu au fost capabili sa ne dea nicio solutie, nici calcule exacte. Protestul continua deocamdata. Este un capat de ata posibilitatea de a se modifica sporurile si asteptam sa vedem sub ce forma se va concretiza decizia, va fi OUG sau altceva. Voi avea in cursul diminetii o intalnire cu conducerea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Oradea, iar apoi ma voi intalni cu colegii mei medici demisionari si vom decide ce vom face in continuare", a spus Borcea, citat de Mediafax.

Criza de la Oradea

Toti cei 40 de medici ai UPU-SMURD Bihor au demisionat in bloc, dupa ce Consiliul Local Oradea a decis reducerea unor sporuri. Si asistentii au demisiile pregatite. Potrivit fostului sef al UPU-SMURD Bihor, Hadrian Borcea, 60 de asistenti din 90 au semnat demisia, dar nu au inregistrat-o inca.

Marti, dupa 12 ore de negocieri la Guvern, ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, si ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, au anuntat ca vor face modificari la Legea Salarizarii, astfel incat sa nu mai fie aplicata "subiectiv".

Sindicatele din sanatate s-au declarat multumite de rezultatul negocierilor si au anuntat ca renunta la greva generala ce ar fi fost declansata vineri, 11 mai.

Sindicatele din Sanatate renunta la greva generala. Legea salarizarii va fi modificata

Olguta Vasilescu a vorbit concret si despre situatia de la Oradea, acuzand conducerea locala ca a incalcat legea si ca va raspunde pentru asta.

"Aplicarea masurilor anuntate depinde in mod direct de respectarea acestor reglementari de managerii de spitale, pe de-o parte, cat si de autoritatile locale. Am avut cazul de la Oradea, un caz foarte ciudat, unde s-a emis o hotarare de Consiliu Local care ar fi trebuit sa modifice o hotarare de guvern, ceea ce este totalmente ilegal si probabil ca prefectul din judetul Bihor va anunta aceasta hotarare de CL ca fiind ilegala.

De asemenea, Corpul de Control al primului-ministru e pregatit sa intervina in orice fel de situatii de acest gen", a spus Olguta Vasilescu.

Ei i-a raspuns primarul din Oradea, Ilie Bolojan, care e si prim-vicepresinte al PNL. Edilul a acuzat PSD ca a "bulibasit sistemul sanitar" si asteapta scuze de la cele doua membre ale Executivului Dancila - Sorina Pintea si Olguta Vasilescu.

"Hotararea de Consiliu Local este perfect legala, pentru ca ea nu stabileste decat suma care se acorda suplimentar spitalului pentru a acorda aceste sporuri in limita de 30% si nimic altceva", sustine Bolojan, la Digi24, citat de ebihoreanul.ro.

El spune ca prevederile legale ce tin de salarii si sporuri impuse de Guvern nu puteau fi aplicate din lipsa de bani.

"Nu poti acorda sporul minim prevazut in regulamentul sporurilor pentru toti angajatii pe de o parte si concomitent sa respecti anvelopa de maxim 30% ca total sporuri din baza de salarii. Nu s-au putut aplica aceste prevederi concomitent, pentru ca au fost facute de oameni nepriceputi si slab pregatiti", a spus Bolojan marti seara.

Despre situatia de la Spitalul Judetean, primarul spune ca rezolvarea este "foarte simpla".

"Pentru luna trecuta aplicam prevederile legale, deci ne-ncadram in anvelopa de 30%. Daca apare legea, intr-o formula care sa ne permita sa revenim sa acordam diferentele de sporuri care nu au putut fi alocate, este foarte bine, le vom acorda. Dar nu putem citi legea numai cum ii convine unui ministru, care, dupa ce a facut asta, nici macar nu-si cere scuze pentru situatia in care s-a ajuns", a mai spus Ilie Bolojan.

A.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#medici Oradea demisie sporuri, #modificare Legea Salarizarii Oradea demisii , #spitale