Ziare.com

Cine blameaza medicii va ajunge la mama Omida - seful Colegiului Medicilor, la TV Ziare.com

de Livia Stroie
Marti, 01 Februarie 2011, ora 15:34

   

Cine blameaza medicii va ajunge la mama Omida - seful Colegiului Medicilor, la TV Ziare.com
Dr. Vasile Astastastoae, presedintele Colegiului Medicilor, este de parere ca cel mai mare pericol pentru sistemul sanitar actual este depopularea acestuia de cadre calificate. Astarastoae este de parere ca medicii pleaca in strainatate si pentru ca munca lor nu este apreciata.

"E nevoie de o campanie de constientizare a opiniei publice, daca societatea se va comporta asa cu medicii, ii va determina sa plece si atunci societatea va avea de pierdut si nu medicii. (...)

In toate tarile, medicii sunt respectati, cei care blameaza acum medicii vor ajunge sa mearga la mama Omida si la samani. Sa nu credeti ca in toate tarile sunt medici exceptionali, au medici cu o pregatire medie, unii mai performanti, altii mai putin performanti, dar societatea ii respecta", sustine Vasile Astarastoae.

Presedintele Colegiului Medicilor a raspuns intrebarilor cititorilor Ziare.com despre medici, sistemul sanitar, cardul de sanatate si costul serviciilor medicale.

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu dr. Vasile Astarastoae

"Sistemul functioneaza la parametri de eficienta fata de alte tari, dar nu poate sa asigure destul personal. Medicii sunt si ei oameni, nu sunt sunt masini, obosesc si gresesc si au un sentiment de frustrare pentru ca valoarea muncii lor nu este apreciata de societate", sustine medicul Vasile Astarastoae.

Presedintele Colegiului Medicilor sustine ca primul pas in rezolvarea problemei "exodului medicilor" il reprezinta acceptarea problemei si determinarea cauzelor. Dr. Astarastoae este de parere ca medicii nu raman in tara in primul rand din pricina lipsei de dotari in spitale si universitati, dar si din pricina veniturilor scazute.

Astarastoae sustine ca ar fi nevoie de venituri mai mari pentru medici, dar si de facilitati precum locuri de parcare gratuite. "In primul rand, statul trebuie sa asigure 6% din Produsul Intern Brut pentru Sanatate, care a fost subfinantata", explica Astarastoae, care adauga ca tara noastra e pe ultimul loc in UE la procentul din PIB acordat Sanatatii.

O alta problema este atitudinea cetatenilor, sustine Astarastoae, care au impresia ca medicii de familie care au pe lista un anumit numar de pacienti "dorm". "Medicul nu doar trateaza, are si activitati de preventie. (...)

Aceasta activitate nu e mediatizata, nu apare pe sticla, dar este cu mult mai importanta pentru starea de sanatate decat acte curative directe".

Medicul adauga ca Romania pregateste anual aproximativ 3.000 de medici, insa ca o parte dintre acestia pleaca in strainatate: cu toate acestea, profesia este liberala, iar accesul medicilor la locuri de munca in strainatate nu poate fi restrictionat.

"Libera circulatie constituie o conditie pe care am acceptat-o la integrarea in Uniunea Europeana, nicio tara nu are dreptul de a pune conditii restrictive, pentru ca raspunsul este clar: este optiunea statului de a pregati medici. Nu aveti decat sa scoateti toate locurile cu taxa la facultati, dar nu puteti impiedica medicii sa circule in UE, dar si in afara UE", sustine Astarastoae.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4158 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

CINE ARE BANI SA SE TRATEZE LA VIENA; IARA CINE N-ARE SA MOARA CU ZILE...CONFORM SELECTIEI NATURALE BASESCU-BOC-UDREA!!!!!

BOC=MOARTEA CU COASA!

 

Sunt convins ca dl.Dr. Vasile Astastastoae stie ca aceasta este doar UNA din probleme .

Fiind Presedintele Colegiului Medicilor nu prea poate sa spuna chiar TOT.
De ce oare contribuabilul are asa impesie proasta despre medici ? (nu toti. UNII sunt la pamant cu imaginea.
Poate ne explica dl.doctor cum merge functia de sef sectie (sau director) intr-un spital de STAT si totodata patron de spital PRIVAT ? Ma intreb si eu k contribuabilul.
O fi vazut cineva cum pleaca medicamente si mancare de la spitalele de stat la acele private ?
Daca mi se raspunde ca se face legal...si bolnavul nu pierde nimic .....

 

daca tot te intrebi caco-ntribuabil

daca tu traiesti cu impresia ca intr-un spital privat se serveste mancarea din spitalul de stat sau ca mai exista vreun medicament in spitalele de stat care sa plece catre privat, inseamna ca traiesti intr-o paranoia totala...sistemul privat ofera alternativa iar aceasta inseamna concurenta ori concurenta este in general favorabila consumatorilor adica pacientilor...daca exista o lipsa de fairplay aceasta este fata de sistemul de stat insa stau si ma intreb, cand a fost statul fairplay?

fairplay ? cred ca la putine spitale private de la noi.(care nu au tangenta cu spitalele de stat/ ca management & actionar)

Inca nu sufar de "gidi gidi" .Nu sunt genul de a da cu prespusul. Sunt ferm convins ca exista spitale private care se respecta si merita respectate . Daca nu vedeam nu scriam . (nici mie nu mi-a venit sa cred dar am pierdut 10 beri. Preferam sa dau 20 si sa nu vad asa ceva).
Poate va intereseaza si cum se achizitioneaza medicamentele ,consumabile medicale, aparatura !!! si pe unde ajunge.(sau pe unde e depozitata..fara utilitate).
Sunt multe de 'comentat' ca in fiecare domeniu 'de stat'.

interesant este CA AFLAM DE CE PLEACA MEDICII DE LA CEI CARE RAMAN SI NU DE LA CEI CARE PLEACA!!

-

Colegiul Medicilor,se comperta exact ca CSM-ul in cazul justitie.

Dupa raspunsurile dure pe care le-am primit atunci cand am intrebat despre rotula lui Vantu si metastaza lui Haisam,m-am convins ca acest organism numit Colegiul Medicilor,in loc sa fie o institutie care sa se ocupe de cazurile de indisciplina si malpraxis,el e de fapt un sindicat al medicilor.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor