Colegiul Medicilor: In 27 de judete exista deficit de medici

Joi, 24 Mai 2012, ora 21:42
2629 citiri
Colegiul Medicilor: In 27 de judete exista deficit de medici
Foto: desteptarea.ro

Ministerul Sanatatii continua demersurile privind deblocarea posturilor din sistemul sanitar, pentru a rezolva problema deficitului de medici cu care se confrunta mai multe spitale din 27 de judete, a declarat seful Colegiului Medicilor din Romania, prof. dr. Vasile Astarastoae.

"Este greu de estimat numarul total de posturi care ar trebui sa fie deblocate, vorbim de cateva mii. Cele 500 de posturi deblocate sunt un pas foarte bun, dar nu rezolva problema. La Ministerul Sanatatii demersurile continua, dar trebuie ca si Ministerul Finantelor sa isi dea acordul", a explicat prof. dr. Astarastoae.

In prezent, potrivit datelor Colegiului Medicilor din Romania, in spitalele din tara lucreaza aproape 21.000 de medici, iar 27 de judete din tara au unitati sanitare care functioneaza fara acoperire medicala pentru toate specialitatile.

Astfel, in judetul Suceava, Spitalul Municipal Vatra Dornei are aprobat un numar de 29 medici. "Mai mult, unii medici urmeaza sa se pensioneze, ceea ce va mari numarul de locuri neocupate", sustin reprezentantii Colegiului Medicilor din Romania. Compartimentul ATI al aceluiasi spital din Sectia de Chirurgie, functioneaza fara medic de specialitate, ca urmare a pensionarii medicului titular.

Un alt exemplu de unitate sanitara care functioneaza cu deficit de medici este Spitalul Municipal "Sf. Dr. Cosma si Damian" din Radauti, unde gradul de ocupare a posturilor este de 64%.

Potrivit datelor furnizate de Colegiul Medicilor din Romania, la Spitalul Municipal Campulung Moldovenesc, din cele 41 de posturi de medici, doar 24 sunt ocupate in prezent.

Guvernul a aprobat, miercuri, deblocarea a 500 posturi in sistemul sanitar, atat pentru unitatile din reteaua Ministerului Sanatatii, cat si pentru cele al caror management a fost transferat la autoritatile administratiei publice locale, informeaza reprezentantii Ministerului.

"Este un prim pas pe care il facem pentru profesionistii din sistemul sanitar. Masura vine in sprijinul unitatilor publice din sistemul sanitar care se confrunta cu un important deficit de personal, atat personal de specialitate medico-sanitar, personal auxiliar sanitar, dar si alte categorii, nemedical, absolut necesare pentru efectuarea actului medical", a declarat ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi.

Dintre cele 500 posturi ce urmeaza a fi deblocate, 300 vor fi repartizate spitalelor judetene de urgenta, spitalelor care asigura asistenta medicala de urgenta pentru adulti si copii din municipiul Bucuresti, serviciilor de ambulanta si institutelor si centrelor medicale clinice, pentru angajare de personal de specialitate medico-sanitar si auxiliar sanitar, mai spun sursele citate.

Potrivit celor de la Ministerul Sanatatii, restul de 200 posturi vor fi repartizate Institutului Regional de Oncologie Iasi pentru demararea activitatii si Spitalului Clinic Judetean de Urgenta "Sf. Spiridon" Iasi in vederea reorganizarii activitatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#deficit medici Romania, #Colegiul Medicilor deficit medici, #medici putini spitale Romania, #Ministerul Sanatatii deblocare posturi , #spitale