France Presse: Dilema medicilor romani - Sa plec sau sa raman in tara?

Luni, 13 Decembrie 2010, ora 11:42
4735 citiri
France Presse: Dilema medicilor romani - Sa plec sau sa raman in tara?
Foto: Adevarul

Problema cu care se confrunta medicii romani este referitoare la intrebarea: sa ramana in tara sau sa plece in Occident pentru salarii mai mari si conditii mai bune de munca?

Dilema doctorilor este subliniata de salariile sub 350 de euro, precizeaza jurnalistii de la AFP, care au realizat un material despre Spitalul de copii Marie Curie din Bucuresti, care face parte dintr-un dosar privind criza economica in Europa.

Francezii descriu, la inceputul materialului, camera 213 a Spitalului Marie Curie. Florentina Fulga, al carui fiu in varsta de 14 ani sufera de o boala grava, este ingrijorata ca, daca toti medicii pleaca din tara, nu va mai avea cine sa trateze copiii bolnavi.

In sectia de ortopedie pediatrica unde este tratat Sebastian, fiul Florentinei, tot personalul medical si-a pus aceeasi intrebare: sa plece sau sa ramana in tara? Aceasta problema a devenit si mai grava, in contextul crizei economice, continua jurnalistii de la AFP.

Peste 8.000 de medici romani lucrau, in 2009, in strainatate, adica unul din sapte, potrivit organizatiilor profesionale.

In continuarea reportajului, francezii amintesc de imprumutul Romaniei de la Fondul Monetar International si de masurile de austeritate luate de Guvernul roman. "Practicile de coruptie sunt incurajate de salariile oricum mici. Totusi, atat salariile medicilor, cat si ale intregului sector public au fost reduse, din iulie, cu 25%", precizeaza AFP.

De asemenea, jurnalistii dau exemplul unei asistente de 25 de ani de la Marie Curie, care castiga, lunar, 162 de euro, adaugand ca, inainte de reducerile salariale, Eugenia Udrea avea un venit de 255 de euro. "Salariul mediu in Romania este de 350 de euro", continua jurnalistii.

Profesorul Gheorghe Burnei, un specialist renumit in ortopedie pediatrica, desi se lupta pentru a trata copiii care sufera de maladii grave, s-a gandit si el sa plece din tara. Barbatului de 58 de ani i s-a propus un salariu si conditii de lucru mai bune decat in Romania, insa a decis sa ramana pentru pacientii lui.

Jurnalistii descriu si conditiile precare in care sunt tratati copiii de la Marie Curie. Masa pe care va fi operat Sebastian, baiatul de 14 de la inceputul materialului, este prea veche si nu este adaptata la ortopedia pediatrica, potrivit medicului Burnei.

De asemenea, echipamentul din sala de operatii reprezinta o donatie, iar o fundatie caritabila s-a ocupat de zugravirea peretilor si de mobilierul nou.

Francezii continua cu un al exemplu, de data aceasta al unui coleg al medicului Burnei, care si-a sfatuit fiul, student la Medicina, sa plece in strainatate. El a decis sa ramana in tara pentru "a duce la bun sfarsit proiecte aflate in curs", printre care imbunatatirea sistemului de depistare precoce a cazurilor de scolioza si formarea de specialisti din toata tara.

"In prezent, aproape toate cazurile ajung la noi, chiar si cele care ar putea fi tratate in provincie. Avem o lista de asteptare de doi ani. Nu mai avem timp pentru cercetare, deoarece trebuie sa continuam tratamentele", a declarat medicul de la Marie Curie pentru AFP.

Romania aloca putini bani sanatatii, cam 4% din PIB, continua jurnalistii, fata de alte tari europene, cum ar fi Franta, cu 11%.

In finalul materialui, AFP prezinta declaratiile directorului medical al spitalului, Radu Tabacaru, care sustine ca "putine persoane cotizeaza la sistemul de asigurari de sanatate, dar toata lumea vrea sa primeasca ingrijiri medicale", care asociaza sistemul medical romanesc cu un vapor care este pe cale sa se scufunde.

"Guvernul de la Bucuresti a extins recent la noi categorii de persoane plata contributiilor la Fondul asigurarilor de sanatate, in conditiile in care doar 6,7 milioane de romani din 21,5 de milioane erau, anterior, obligati sa le plateasca", conchid jurnalistii AFP.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#medici romani afp, #reportaj afp marie curie, #medici romani strainatet , #spitale