Niciun spital cu sectie de mari arsi nu a avut loc pentru un tanar cu arsuri grave. Familia cere transfer in strainatate

Duminica, 05 Ianuarie 2020, ora 14:27
5441 citiri
Niciun spital cu sectie de mari arsi nu a avut loc pentru un tanar cu arsuri grave. Familia cere transfer in strainatate
Foto: Arhiva Pixabay

Un pacient in varsta de 20 de ani, care a suferit arsuri pe 50% din suprafata corpului, este tratat la Spitalul Universitar din Bucuresti, dupa ce la niciun spital care are sectie de mari arsi nu au fost locuri. Familia solicita transferul tanarului in strainatate.

"Pacientul are arsuri pe 50% din suprafata coruporala. Se afla la Universitar de vineri. Este un pacient complex, pentru ca are si un politraumatism, nu este doar ars. Nu a existat niciun loc la un spital de mari arsi in Bucuresti si este tratat de medicii de la Spitalul Universitar", a spus, pentru Mediafax, purtatorul de cuvant al institutiei medicale, Silvia Nica.

Potrivit sursei citate, familia tanarului doreste sa il transfere in strainatate pentru a fi tratat.

"Totul este in pixul ministrului"

De altfel, Mihai Grecea, unul dintre supravietuitorii incendiului din Colectiv, a scris pe pagina sa de Facebook ca pacientul nu a putut fi transferat din cauza birocratiei.

"Desi anul trecut am ajuns cu Ministerul Sanatatii, dupa un an de parlamentari, la un acord si a fost elaborat un mecanism de transferare in strainatate a pacientilor cu arsuri grave care nu pot fi tratati in Romania, ordinul de ministru, aprobat de Sorina Pintea, nu a mai fost publicat niciodata in Monitorul Oficial pentru ca nu a avut si restul de semnaturi de pe traseul de avizare.

A picat guvernul, a picat si OMS-ul, adica n-a mai apucat sa fie dat. Suntem exact in situatia de la Colectiv in privinta transferurilor arsilor. Totul e in pixul ministrului bolii si al secretarilor sai de stat", a scris Grecea pe pagina sa de Facebook.

"Suntem in discutii cu Viena si Bruxelles"

Pe de alta parte, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii spune ca pacientul nu a putut fi transferat in strainatate, desi acceptul institutiei pe care o reprezinta exista deja.

"Aseara am avizat trasnferul in strainatate. Discutiile sunt cu centrul de arsi din Bruxelles, care fiind un caz de politrauma, inca analizeaza acceptul.

Suntem in discutii si cu AKH din Viena. Acceptul nostru pentru transferul in strainatate este dat. Mai ramane se obtinem acceputul uneia dintre cele doua clinici", a spus secretarul de stat, la Digi 24.

Citeste si Pacientul cu arsuri grave din Constanta a ajuns in Belgia infectat cu trei bacterii, dupa spitalizarea in Romania

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#spital mari arsi, #tanar transfer sanatate , #spitale