O pacienta cu arsuri pe 45% din corp a fost plimbata doua saptamani prin trei spitale. Acum este in stare critica. Cum explica Pintea situatia

Duminica, 03 Noiembrie 2019, ora 13:22
5969 citiri
O pacienta cu arsuri pe 45% din corp a fost plimbata doua saptamani prin trei spitale. Acum este in stare critica. Cum explica Pintea situatia
Foto: Arhiva Pixabay

O femeia de 60 de ani care a suferit arsuri pe aproape jumatate din suprafata corpului, in timp ce lucra prin gospodarie, a fost plimbata prin trei spitale, timp de doua saptamani, pana sa fie operata. Se intampla la patru ani de la experienta groaznica a tragediei de la clubul Colectiv.

Concret, femeia a fost preluata de Spitalul de Urgenta din Slatina si transferata la Brasov, apoi la Iasi, pentru a fi tratata in compartimentele pentru mari arsi. Cazul femeii readuce in lumina neputinta sistemului de sanatate, cand vine vorba de pacientii cu arsuri grave, prezinta cazul Digi 24.

"Daca o transferau de prima data la un spital bun, eu cred ca nu se mai ajungea in situatia asta. (...) Au pasat-o, efectiv, dintr-un spital intr-altul", spune Constantina Olaru, fiica pacientei.

Primul spital: Slatina

Initial, femeia a ajuns la spitalul din Slatina. Dupa ce i-au curatat ranile si au stabilizat-o, conform protocolului, medicii de aici au cerut transferul catre un spital de rang superior, specializat in ingrijirea marior arsi.

Al doilea spital: Brasov

In vederea transferului s-a gasit un singur loc, in Spitalul Judetean din Brasov, catre care pacienta a plecat a doua zi. Odata ajunsa in Brasov, i-au fost facute alte analize, iar coordonatorul sectiei de mari arsi a spus familiei ca pacienta este intr-o stare mult mai grava decat i-ar fi prezentat-o colegii de la Slatina.

Al treilea spital: Iasi

Asa ca a inceput imediat procedura de transfer catre cel de-al treilea spital: Sf. Spiridon din Iasi.

"Au zis ca are arsuri de grad mare si probabil nu tine de competenta lor, a povestit Constantina Olaru, fiica pacientei. Doctorul de la Brasov a zis ca cei de la Slatina l-au mintit, efectiv, ca are arsuri de gradul 1 si 2, iar el a constatat ca are arsuri de gradul 2 si 4," povesteste Constantina Olaru, fiica pacientei.

Abia dupa 12 zile a fost aprobat transferul. In tot acest timp, in unitatea din Brasov, pacientei i s-a facut doar toaletarea ranilor, spune fiica acesteia.

Femeia precizeaza si ca medicul din Brasov a spus ca nu poate interveni chirurgical mai devreme de 22 de zile.

Medic: Pacienta este in terapie intensiva

Totusi, odata ajunsa in Iasi, medicii de aici au dus-o imediat in sala de operatii si au reusit sa ii puna grefe pe 8% din rani.

"SMURD Bucuresti impreuna cu SMURD Iasi au realizat transferul aerian si terestru al pacientei cu arsuri aflata in Spitalul Judetean de Urgenta Brasov. Fiind intr-o stare critica.

Arsurile sunt de 14 zile, sunt arsuri pe 45% din suprafata corporala, din care 30% sunt arsuri grave. Pacienta este intubata, ventilat mecanic, este in terapie intensiva", a explicat prof. Univ. Diana Cimpoesu, purtator de cuvant al Spitalului Sfantul Spiridon din Iasi, pentru Digi 24.

Pintea da vina pe medicii din Slatina

Sorina Pintea a declarat, duminica, pentru MEDIAFAX, ca, in cazul femeii de 61 de ani din judetul Olt, medicii de la Brasov si Iasi nu au facut nimic gresit.

"Nu s-a facut nimic gresit la Brasov, dimpotriva. La Iasi pacienta a fost transferata, i s-a facut grefa, 8% din suprafata, ea e stabila in acest moment, este in Unitatea de Arsi", informeaza Pintea.

Potrivit aceleiasi surse, pacienta a fost subevaluata la Slatina inainte de transferul acesteia la unitatea medicala din Brasov.

"A ajuns la Brasov, ea fiind subevaluata la Slatina. A ajuns la Brasov cu arsura 30% pe suprafata corpului, grad intermediar, dar arsura era 45%, grad III", spune Sorina Pintea.

Ministrul demis al Sanatatii a precizat faptul ca la Brasov pacienta a fost tratata sub anestezie in sala de operatii de aproximativ cinci sau sase ori, intrucat, in ziua in care a ajuns la Brasov i-au fost luate probe bacteriologice, confirmandu-se astfel existenta unei infectii.

"Medicii de la Brasov au spus ca in aceste conditii grefa de piele nu era posibila, prin urmare tratamentele care i s-au facut au fost corespunzatoare. Sa nu uitam ca la Brasov exista patru paturi de mari arsi, spitalul e in reorganizare si oricum, erau trei pacienti cu arsuri. Doctorul Grigorescu (Dan Grigorescu - n.r.) de la Brasov a primit aceasta pacienta, pentru ca Iasiul avea probele neconforme si nu puteam sa o trimitem la Iasi. Deci din start am spus ca trebuie sa i se acorde ingrijirile de specialitate undeva repede, astfel incat sa putem sa o transferam in conditii de siguranta acolo unde sunt paturi. La Brasov erau deja doi pacienti mari arsi, unul dintre ei a fost transferat in terapie intermediara pana cand aceasta pacienta a fost ingrijita", a completat aceasta.

Sorina Pintea a mentionat faptul ca din moment ce Iasiul nu avea probele, COSU nu putea trimite pacienta acolo pana probele nu erau conforme, insa ca in momentul in care acestea au fost conforme, pacienta a fost transferata la Iasi.

"Eu am discutat cu medicii din Brasov, cu medicii din Iasi, fiecare si-a facut treaba (...) pacienta practic a a fost trimisa la Brasov pentru o perioada scurta, pana cand vin probele de la Iasi, dar s-a constatat ca a fost subevaluata si cu acinetobacter, nu s-a putut face grefa de piele sau operatia de grefa la Brasov pentru ca nu poti opera un pacient infectat, dar sub anestezie generala i s-a facut tratamentul in sala de operatie", a conchis Pintea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Pacienta arsi, #pacienta plimbata spitale, #medici arsi , #spitale