Sanatatea nu mai are bani, spune seful Casei Nationale de Asigurari

Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 08:10
2138 citiri
Sanatatea nu mai are bani, spune seful Casei Nationale de Asigurari
Foto: Arhiva

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Lucian Duta, a declarat ca sistemul sanitar romanesc si-a atins limitele financiare si considera ca o solutie ar fi introducerea deductibilitatii fiscale, depolitizarea si introducerea caselor private de sanatate controlate de stat pentru banii alocati.

In aceste conditii pacientii ar fi obligati sa faca niste controale obligatorii, iar in cazul in care nu o fac, dar se imbolnavesc, vor fi nevoiti sa plateasca serviciile medicale.

Duta a specificat pentru Mediafax ca asta nu inseamna ca pacientii vor trebui sa plateasca in plus pentru asigurarile obligatorii.

"Daca nu te prezinti si daca nu respecti pasii pe care ti-i impune sistemul, este normal sa platesti. Sistemul nu este de vina ca tu te-ai imbolnavit daca tu nu ai venit la controlul obligatoriu", a declarat acesta.

Seful CNAS a adaugat ca in termen de un an ar putea sa intre in functiune casele private, iar oamenii se pot inscrie la care dintre ele vor. Daca nu vor face asta, vor fi repartizati automat catre casele private.

Acesta a discutat si despre situatiile care tin de urgenta, mentionand ca aici trebuie sa se faca o selectie mai buna.

"Cu alte cuvinte medicina primara, medicii de familie, medicina secundara, ambulatoriile trebuie sa functioneze perfect. Trebuie facuta selectia urgentelor care trebuie sa ajunga in spital. Exista si urgente mai mici care pot fi rezolvate la aceste nivele, dar care, din pacate, ajung si aglomereaza camerele de garda", a precizat Duta.

In privinta transformarii spitalelor in fundatii si societati comerciale, seful CNAS a declarat ca este prima data cand are incredere in ceva.

"Mi se pare cea mai importanta (idee - n.red.) pentru ca va duce la o calitate crescuta a serviciilor", a mai zis Duta.

Basescu il mustra pe Arafat si se opune angajarii raspunderii Guvernului pe legea Sanatatii

Precizarile sale vin dupa ce noua Lege a Sanatatii a starnit numeroase polemici, chiar si intre Traian Basescu si secretarul de stat Raed Arafat. Cel din urma este acuzat de presedinte ca face declaratii publice impotriva noii legi a Sanatatii si acuza Guvernul de "interese clientelare", insa fara sa faca observatii pertinente.

Luni seara, seful statului i-a reprosat secretarului de stat ca se impotriveste privatizarii unor servicii de ambulanta si de urgenta, care ar duce la achizitionarea de salvari pe bani privati.

La randul sau, Arafat a mentionat ca noua lege permite ca fondurile publice limitate de care dispune Ministerul Sanatatii sa fie disputate intre serviciul de urgenta de stat si cel privat.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Lucian Duta sistem sanatate, #Lucian Duta CNAS, #Basescu Raed Arafat scandal , #spitale
Comentarii
Poza gabrielteodorescu
gabrielteodorescu
rank 3
Poza sharky69
sharky69
rank 1