Trei spitale din Bucuresti nu au apa calda si caldura. Ministerul Sanatatii si RADET, declaratii contradictorii

Joi, 28 Noiembrie 2019, ora 19:26
5544 citiri
Trei spitale din Bucuresti nu au apa calda si caldura. Ministerul Sanatatii si RADET, declaratii contradictorii
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministerul Sanatatii atrage atentia ca lipsa caldurii si a apei calde poate afecta calitatea actului medical si solicita Primariei Capitalei sa ia masuri urgente cu privire la activitatea si modul de comunicare ale RADET. In replica, reprezentantii Regiei spun ca au procedat corect si la timp si sustin ca acuzatiile care li se aduc sunt motivate doar politic.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii au informat, joi, ca au verificat situatia in unitatile sanitare de pe platforma Fundeni, afectate de intreruperea agentului termic, si mentioneaza ca spitalele in cauza au primit instiintari de la RADET la peste doua ore dupa ce au efectuat sistarile.

Cele trei unitati medicale afectate sunt Institulul Oncologic Bucuresti, Institutul Clinic Fundeni si Institutul pentru Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu. Totodata, si DSP Bucuresti va dispune verificari la fata locului.

Ministerul Sanatatii atrage atentia ca lipsa agentului termic poate afecta calitatea actului medical si a solicitat Primariei Capitalei sa ia masuri urgente cu privire la activitatea si modul de comunicare ale RADET.

Unitatile afectate vor folosi surse alternative pentru asigurarea caldurii si a apei calde pana la remedierea situatiei, informeaza secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, prof.dr. Horatiu Moldovan.

"Am vorbit cu managerii celor trei unitati sanitare, pentru ca am vrut sa verific ca pot fi asigurate conditiile necesare continuarii ingrijirilor medicale de care au nevoie pacientii. Spitalele au primit instiintari de la compania RADET la peste doua ore dupa ce sistarile de agent termic au fost realizate. In toate cele trei locatii se vor face eforturile necesare si vor fi utilizate surse alternative pentru asigurarea caldurii si a apei calde", sustine Moldovan.

Potrivit aceleiasi surse, la fata locului a fost trimisa si o echipa din cadrul DSP Bucuresti.

"Suplimentar, am cerut reprezentantilor Directiei de Sanatate Publica Bucuresti sa verifice la fata locului care este situatia si sa indrume echipele de management pentru a lua masurile necesare care se impun. Dar este regretabil ca evenimente de aceasta natura continua si nu putem fi de acord ca, in plina iarna, pacientii sa fie pusi in astfel de situatii", a completat acesta.

Reactia RADET: Am anuntat sistarea prompt, nu dupa 2 ore!

Directorul general al Companiei Municipale Termoenergetica SA - care este in curs de preluare a activitatii falimentarei RADET - sustine, insa, ca unitatile sanitare au fost notificate prompt, nu dupa 2 ore, cum a informat Ministerul Sanatatii.

"Sistarea a avut loc la ora 9:00. Ea le-a fost comunicata spitalelor, initial, telefonic.

Apoi, procedura este urmatoarea in toate cazurile in care se impune sistarea furnizarii, in astfel de cazuri mai delicate. Dupa ce apare necesitatea sistarii, se intocmeste adresa prin care anuntam. Avem un personal, numit pe plan intern 'industrias', care se si deplaseza la sediul unitatilor respective si duce personal adresa acolo.

Si in acest caz, un reprezentant al RADET s-a deplasat fizic la sediile spitalelor - care sunt deservite de acelasi punct termic - pentru a le comunica sistarea.

La 9:43 am primit pe WhatsApp dovada ca adresa privind sistarea agentului termic a fost inregistrata la Institutul Clinic Fundeni. Va dati seama ca inregistrarea a durat cateva minute. Cu siguranta reprezentantul RADET era acolo la 9:30, ca sa inregistreze adresa cu sistarea furnizarii care avusese loc la ora 9:00. Si atunci, cum putem spune ca RADET anuntat dupa 2 ore?

Directorul general al Termoenergetica spune ca la 43 de minute de la sistare a primit dovada ca unitatile sanitare au fost notificare

Este adevarat ca unul dintre managerii spitalelor care impart aceeasi curte a refuzat sa primeasca adresa in format fizic si a solicitat sa ii fie trimisa pe email. In aceasta situatie, reprezentantul RADET s-a intors la sediu (ceea ce, in mod evident, i-a luat timp) si a trimis adresa prin email, cum i s-a solicitat.

Dar asta nu a fost alegerea RADET, ci a respectivului manager de spital.

RADET trage un semnal de alarma in acest caz si condamna ferm astfel de comportament al unui inalt reprezentant din Ministerul Sanatatii! Mai ales ca obligatia de a asigura sursa alternativa de apa calda si caldura le revine tocmai unitatilor sanitare si Ministerului Sanatatii.

Vrem ca termoficarea sa nu mai faca obiectul declaratiilor politice", a precizat pentru Ziare.com Alexandru Burghiu.

RADET anunta joi ca, urmare a unei avarii produse pe Magistrala de termoficare 2Dn 600, veche de 43 de ani, se sisteaza furnizarea agentului termic pentru un interval de maximum 24 de ore in zona Fundeni. Pe langa cateva sute de imobile rezidentiale, au ramas fara apa calda si caldura si cele 3 spitale de pe platforma Fundeni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#spitale apa calda caldura , #spitale