Consiliul Judetean Brasov, dat in judecat de o firma spaniola

Joi, 25 Iunie 2009, ora 22:16
1462 citiri
Consiliul Judetean Brasov, dat in judecat de o firma spaniola

Reprezentanti ai firmei spaniole Ibadesa, care incheiase un contract de asociere cu Consiliul Judetean (CJ) Brasov pentru construirea unui spital la Harman, la circa 10 km de municipiul Brasov, au anuntat ca vor da in judecata CJ.

Conducerea firmei spaniole a anuntat, joi, ca, pe langa faptul ca se va adresa Curtii de Arbitraj a Camerei de Comert Internationale de la Paris pentru nerespectarea contractului, va mediatiza intens acest caz, pentru ca eventualii investitori spanioli, dar si din celelalte tari ale Uniunii Europene care ar fi vrut sa vina in Romania sa se reorienteze si sa nu faca afaceri in "tari nerespectabile".

Vicepresedintele companiei spaniole, Jose Ignacio Morales Suarez, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca va face tot ce este posibil pentru a apara interesele companiei pe care o reprezinta si ca va folosi pentru acest lucru toate caile legale de care dispune.

"Acest lucru este absolut inacceptabil intr-o tara care apartine Comunitatii Europene si ne vom asigura ca acest caz sa devina larg cunoscut in Spania si in toata Comunitatea Europeana pentru a preveni companiile si guvernele sa investeasca si sa faca afaceri in tari nerespectabile", a declarat Suarez.

Vicepresedintele firmei Ibadesa a mai spus ca a avut destula rabdare pentru ca autoritatile judetului sa-si indeplineasca obligatiile contractuale, adica sa puna la dispozitie terenul pe care sa se construiasca spitalul si sa gaseasca fondurile necesare inceperii constructiei.

Prin contract, partea spaniola se obliga sa ridice spitalul si sa il utileze cu aparatura medicala la cele mai inalte standarde.

Intalniri fara solutii

Jose Ignacio Morales Suarez a afirmat ca, in urma cu patru luni, a raspuns unei convocari a conducerii Consiliului Judetean Brasov si a ministrului IMM-urilor, Constantin Nita, venind la Brasov, unde a fost informat despre faptul ca, in cateva saptamani, partea romana va oferi solutii de finantare a proiectului, solutii pe care nu spaniolii nu le-au aflat nici astazi.

"In 20 februarie 2009, ni s-a comunciat ca in doua saptamani ni se va oferi o solutie referitoare la cei patru ani de probleme create de Consiliul Judetean prin neonorarea contractului semnat legal de Ibadesa, precum si prin neplatirea celor trei bilete de ordin totalizand 1,5 milioane de euro datorati companiei de catre CJ de mai bine de un an, expunandu-se acum unei greseli financiare internationale", a declarat vicepresedintele firmei spaniole, precizand ca partea spaniola a investit deja peste trei milioane de euro in acest proiect.

Prezent la conferinta de presa, avocatul firmei spaniole, Elisabeta Popa, a spus ca s-au incercat toate metodele de conciliere intre partile semnatare ale contractului, dar ca aceasta conciliere nu a fost posibila, singurul lucru realizat fiind semnarea unui proces-verbal de notificare pe baza caruia firma spaniola va deschide actiunea la Curtea de Arbitraj a Camerei de Comert Internationale.

Reprezentantii Consiliului Judetean Brasov dau vina, in replica, pe criza economica, lipsa fondurilor fiind cea care a impiedicat autoritatea judeteana si-si respecte obligatiile asumate prin contract.

Contractul pentru construirea noului spital clinic dintre Consiliul Judetean Brasov si firma Ibadesa fusese semnat in anul 2006, partea spaniola angajandu-se sa execute proiectul, sa construiasca si sa utileze spitalul, in timp ce partea romana ar fi trebuit sa gaseasca cele 29,7 milioane de euro necesare realizarii investitiei.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#firma spaniola instanta, #proces CJ Brasov, #investitii spital Harman , #spitale