De ce refuza romanii cardul de sanatate: "Citit invers inseamna drac" sau "E masina Diavolului"

Miercuri, 29 Octombrie 2014, ora 17:24
11423 citiri
De ce refuza romanii cardul de sanatate: "Citit invers inseamna drac" sau "E masina Diavolului"

Romanii au inceput sa primeasca acasa cardurile de sanatate de circa o luna, insa nu toti accepta sa le foloseasca, din motive...religioase.

De exemplu, maicutele de la Manastirea Dobru din judetul Neamt au refuzat cardurile de sanatate pe motiv ca cipul pe care il contin permite introducerea datelor posesorului intr-un sistem de supraveghere, arata Stirile Pro TV.

"Uitati, are un cip unde sunt stocate datele, probleme de sanatate, avem dreptul la intimitate", a spus una dintre maicute, care nu apartin de Biserica Ortodoxa Romana, ci de Biserica Crestina Rusa de rit vechi din Romania.

Totul despre cardul de sanatate: efecte, riscuri, avantaje Interviu cu seful Casei de Sanatate Bucuresti

Ele au cerut Casei Judetene de Sanatate sa sa gandeasca la o modalitate ca acestea sa poata beneficia de servicii medicale, dar fara sa prezinte la medic cardul de sanatate.

Alti romani au refuzat cardurile pentru ca li s-a parut suspect faptul ca, daca este citit invers, cuvantul card inseamna "drac". Acesti oameni au facut chiar plangeri la casele de asigurari, venind cu argumente care mai de care mai ciudate.

"Ce inseamna card? Cititi-l invers si inseamna drac", a spus unul dintre reclamanti.

"Nu primim cardul cu cip, e sfarsitul Bibliei", a precizat altul.

"Datele noaste sunt introduse in masina Diavolului", se mai arata intr-o plangere depusa la o casa de asigurari.

De azi incepe distribuirea cardurilor de sanatate - de ce ar putea fi inutile

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) sutine ca nu exista nicio problema legata de cipul din carduri si nu intelege de ce ele sunt refuzate de oameni.

"Si cardurile bancare au chip, si SIM-ul la telefon, sunt sigure, nu vedem nicio problema", a lamurit Mihaela Tanase, purtator de cuvant al CNAS.

Pana in acest moment, aproximativ 5,5 milioane de romani au primit cardul de sanatate, in timp ce 4,4 milioane inca sunt prelucrate de Posta Romana. Sute de carduri au fost returnate si pentru ca au fost emise pe numele unor persoane decedate.

Cum poate fi folosit cardul national de sanatate

Cardul de sanatate va fi obligatoriu incepand cu anul 2015 si va contine informatii despre grupa de sange, alergii sau boli cronice. Pacientii care nu au card nu vor mai fi tratati si nu vor primi retete medicale decat daca este vorba despre o urgenta.

Citeste si:
Dosarul 10 august și riscul schimbării axei strategice
Dosarul 10 august și riscul schimbării axei strategice
România pare încremenită la patru ani de la reprimarea marelui miting împotriva guvernării PSD, care cu Liviu Dragnea la butoane strivea Justiția. S-au schimbat doar discursurile și oamenii...
Robert Negoiță, trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Acuzațiile care i se aduc primarului Sectorului 3
Robert Negoiță, trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Acuzațiile care i se aduc primarului Sectorului 3
Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu...