Dupa ani de zile, spitalele ar putea da mai multi bani pe mancarea pacientilor - vezi sumele in functie de boli

Joi, 18 August 2016, ora 09:26
2663 citiri
Dupa ani de zile, spitalele ar putea da mai multi bani pe mancarea pacientilor - vezi sumele in functie de boli
Foto: Arhiva Ziare.com

Spitalele pot creste, din octombrie, alocatiille de hrana pentru pacienti, sume ce nu au mai fost schimbate de opt ani.

In functie de afectiunile pentru care sunt internati pacientii, sumele variaza intre 7 si 19,4 lei pentru adulti si intre 5 si 17,5 pentru copii. In prezent, nivelul acestora este intre 7 lei si 13 lei pentru adulti si 1,8 lei si 14,5 lei pentru copii.

Banii suplimentari ar urma sa fie dati din veniturile proprii ale unitatilor sanitare, finantate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, potrivit unui proiect de hotarare de guvern supus dezbaterii publice.

Iata noile sume potrivit proiectului:

- pentru pacientii cu TBC si HIV/ SIDA adulti - 16 lei, iar pentru copii - la 15 lei;

- pentru bolnavi cu hepatita si neoplazicii adulti - la 15 lei, iar pentru copii - la 16,4 lei;

- pentru bolnavi cu diabet adulti - la 15 lei, iar pentru copii - la 17,5 lei;

- pentru pacientii arsi - la 15 lei, iar pentru alti bolnavi adulti - la 10 lei;

- pentru lauze - la 15 lei;

- pentru bolnavi in leprozerii - la 11 lei;

- pentru cei cu hemodializa - la 9 lei;

- pentru bolnavul psihic si cel cu internare obligatorie - 12 lei;

- pentru cei internati in stationare de zi - la 7 lei.

De asemenea, alocatia ar putea sa creasca la 10 lei pentru nou-nascuti, prematuri, in maternitati sau compartimente, alimentati artificial, pentru nou-nascuti prematuri alimentati natural - la 5 lei, pentru copii pana la trei ani - la 10 lei, iar pentru copii intre 3 si 16 ani - la 12 lei.

Proiectul mai prevede ca alocatia pentru o ratie de 0,5 litri de lapte distribuit prin unitatile sanitare care se acorda in completarea alimentatiei naturale sa fie de 3 lei, alocatia de hrana pentru insotitori ai bolnavilor internati in unitati sanitare sa fie de 7 lei, iar pentru bolnavi straini internati la Institutul National de Gerontologie si Geriatrie sa fie o alocatie de hrana de 19,4 lei.

Proiectul de hotarare are in plus fata de actul normativ in vigoare din 2008 pozitia "bolnavi in regim de hemodializa", la cererea Institutului National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "Prof. dr. N.Paulescu", care a aratat ca, desi acesti bolnavii nu sunt internati, programul de dializa este intre patru si sase ore, timp in care, avand in vedere patologia bolii diabetice, spitalul este obligat sa ofere cel putin o masa bolnavului.

Noile tarife au fost stabilite dupa discutii cu nutritionisti si sunt superioare celor rezultate din aplicarea ratei inflatiei la cuantumurile actuale.

Tinand seama de importanta alimentatiei in tratamentul bolnavilor, precum si de faptul ca, in cele mai multe cazuri, nivelul alocatiilor de hrana aprobat a fost subdimensionat comparativ cu cel reiesit din calculul necesarului caloric, au fost luate in considerare sumele comunicate de specialisti, se precizeaza in Nota de fundamentare a proiectului.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#spitale bani mancare pacienti, #bani mancare pacienti, #mancare pacienti spital , #spitale