Femeie infectata cu coronavirus, aflata in stare grava la Spitalul din Alba Iulia, salvata cu ajutorul transfuziei de plasma hiperimuna

Autor: N.G.
Joi, 20 August 2020, ora 09:05
2783 citiri
Femeie infectata cu coronavirus, aflata in stare grava la Spitalul din Alba Iulia, salvata cu ajutorul transfuziei de plasma hiperimuna
Foto: spitalalba.ro

O femeie internata in stare grava la Spitalul Judetean Alba, cu COVID-19, a fost salvata cu ajutorul transfuziei de plasma hiperimuna. Este primul astfel de tratament aplicat la unitatea medicala din Alba Iulia.

Femeia era in stare critica, pe sectia de Anestezie si Terapie Intensiva. In urma acestei interventii medicale, starea de sanatate a pacientei s-a imbunatatit. Procedura de tratament s-a desfasurat sub indrumarea medicului sef al sectiei ATI, Tuzes Silviu.

"O pacienta in varsta de 59 de ani, diagnosticata cu COVID-19, a fost internata la Spitalul Judetean de Urgenta Alba Iulia in data de 7 august a.c. Pacienta avea o stare de sanatate depreciata, cu o saturatie in oxigen foarte scazuta, necesitand a fi intubata si ventilata mecanic. In data de 13 august, i s-au administrat doua unitati de plasma hiperimuna, iar in urma acestui tratament pacienta a avut o evolutie favorabila, a fost detubata, fara a mai necesita ventilatie mecanica. Pacienta este cooperanta, respira singura si are o evolutie favorabila. Starea de sanatate a femeii s-a imbunatatit dupa administrarea tratamentului complex instituit de echipa medicala a sectiei noastre", a spus medicul Silviu Tuzes.

Pacienta se afla sub atenta supraveghere medicala, pe sectia ATI, si va fi transferata pe sectia Boli Infectioase, daca evolutia favorabila a starii de sanatate se va mentine.

Aceasta a fost prima transfuzie de plasma hiperimuna, de la un donator care a trecut prin boala si s-a imunizat, la o pacienta aflata in stare critica, la nivelul judetului Alba. Cele doua unitati de plasma hiperimuna au fost obtinute, cu eforturi majore, de la Centrul de Transfuzie Sanguina din Piatra Neamt. In aplicarea procedurii medicale, s-au respectat protocoalele nationale si internationale de tratament COVID-19. La nivelul tarii se inregistreaza o lipsa acuta de plasma hiperimuna cu anticorpi. Aceasta este obtinuta de la pacienti vindecati de infectia cu noul coronavirus SARS-CoV-2, care sunt de acord sa doneze sange. Plasma este o componenta a sangelui, iar sangele persoanelor care s-au vindecat de COVID-19 contine anticorpi.

Plasma de la donator vindecat se administreaza doar pacientilor critici infectati cu noul coronavirus SARS-CoV-2. La Centrul de Transfuzie Sanguina din Alba Iulia exista un echipament de plasmafereza (colectare plasma umana). Pacientii vindecati de COVID-19, care doneaza sange, pot ajuta la salvarea de vieti.

Spitalul din România care nu mai primește decât cazurile foarte grave. Ce se întâmplă cu bolnavii
Spitalul din România care nu mai primește decât cazurile foarte grave. Ce se întâmplă cu bolnavii
Spitalul Judeţean Târgu-Jiu anunţă, miercuri, 24 aprilie, că numărul de paturi în secţiile de Chirurgie a fost redus pentru reabilitarea energetică a Secţiei Chirurgie Generală 1 şi a...
Ambulanță lovită de tramvai în București: Transporta un bolnav din Călărași la spitalul Floreasca
Ambulanță lovită de tramvai în București: Transporta un bolnav din Călărași la spitalul Floreasca
Un accident în care au fost implicate o ambulanță și un tramvai a avut loc miercuri, 24 aprilie, în București. Ambulanța transporta un pacient de la spitalul din Călărași la spitalul...
#tratament, #transfuzie, #spital, #plasma, #alba iulia, #covid, #hiperimuna , #spitale