Fost rezident al medicului Burnei: Era obsedat sa inventeze ceva, calca pe victime fara mustrare de constiinta

Luni, 12 Decembrie 2016, ora 13:50
31554 citiri
Fost rezident al medicului Burnei: Era obsedat sa inventeze ceva, calca pe victime fara mustrare de constiinta
Foto: Ziare.com

Un chirurg ortoped care lucreaza in Franta, iar in perioada 2005-2006 a fost rezident la Sectia de Ortopedie Pediatrica de la Spitalul "Marie Curie", sub indrumarea doctorului Gheorghe Burnei, povesteste experienta sa profesionala alaturi de medic.

Intr-o scrisoare transmisa catre Casa Jurnalistului, Roman Marchitan, in varsta de 36 de ani, chirurg ortoped la spitalul din Marmande, in sud-vestul Frantei, prezinta cazul unui baietel cu un cancer agresiv, care a murit la scurt timp dupa ce Burnei i-a excizat tumora, contrar practicilor, care arata ca amputatia ar fi fost singura cu sanse reale de a-i salva viata.

"In momentul in care parintii unui baietel te implora sa-ti agiti bagheta magica si sa-i salvezi piciorul, pentru ca la televizor se spune ca esti singurul capabil sa realizeze premiere mondiale, e cazul sa redevii pentru scurt timp medic.

Tine de competenta si de responsabilitatea ta sa le explici ca osteosarcomul e un cancer extrem de agresiv si ca principiile valabile inca de la sfarsitul secolului 19 raman valabile in linii mari si la ora actuala. Jobul unui medic e sa-i convinga pe parinti ca amputatia, oricat de mutilanta ar fi ea, este singura care ofera sanse reale de a-i salva viata copilului.

El, profesorul, a excizat tumora din calcaneu (in acest punct orice ortoped se ia cu mainile de cap si respira profund) si copilul a decedat la scurt timp in urma unei extensii metastatice. Ce faceam noi in timpul asta? O evitam pe mama copilului si evitam sa discutam cazul intre noi", mai scrie medicul.

"Sa fii medic in Romania e in primul rand umilitor"

El spune ca Burnei "reinventase un fel de medicina paralela, contrara oricarei logici curente, calcand pe victime fara nici o farama de mustrare de constiinta si era obsedat sa inventeze ceva": "Nu cerea parerea nimanui, important era 'le flair', insipiratia, era competent in orice domeniu".

"Sa fii medic in Romania e in primul rand umilitor. In practica de zi cu zi poti stoarce si ceva satisfactie profesionala, dar totul e un compromis continuu cu propria ta constiinta. Iar constiinta se erodeaza treptat sub presiunea rutinei si cei care 'supravietuiesc' dezvolta un fel de bataturi morale, altfel nu poti continua. Fara sa victimizez profesia, daca incerci sa intelegi ce se intampla cu sistemul, cum functioneaza cu adevarat mediul opac al medicinei romanesti, nu poti reduce totul la spaga si malpraxis.

(...) Majoritatea sunt niste tipi decenti si profesionisti si fiecare dintre ei, daca pleaca in strainatate, respira usurat ca nu mai are nevoie de spagi si nu mai este obligat sa trimita pacientul sa-si cumpere perfuzii si suruburi", spune chirurgul in scrisoarea catre Casa Jurnalistului.

Roman Marchitan mai sustine ca Burnei opera uneori adulti "fara sa-si puna problema ca nu avea nici o pregatire medicala in acest sens".

Medicul Gheorghe Burnei de la Spitalul "Marie Curie" din Capitala a fost retinut sambata seara pentru 24 de ore, iar apoi a fost plasat in arest la domiciliu pentru 30 de zile.

El este acuzat de luare de mita si suspectat de experimente neautorizate pe copii.

Denuntul impotriva chirurgului Gheorghe Burnei a fost facut in septembrie, iar cauza vizeaza 17 fapte de coruptie comise in perioada octombrie-noiembrie, potrivit Parchetului Tribunalului Bucuresti.

Anchetatorii au informatii ca Gheorghe Burnei ar fi cerut sume cuprinse intre 1.000 de lei si 1.000 de euro pentru o operatie, potrivit unor surse judiciare.

Aproximativ 50 de plicuri cu bani care ar fi fost primite de Gheorghe Burnei au fost gasite la perchezitiile facute la sectia de Ortopedie de la Spitalul "Marie Curie", multe dintre acestea fiind puse in carti din biblioteca unitatii sanitare.

Au mai fost gasite placi metalice folosite pentru a fixa bucati de oase rupte care erau tinute in pungi folosite in comert. Din datele existente pana in prezent in dosar, chirurgul ortoped Gheorghe Burnei ar fi facut experimente pe copii in peste 20 de cazuri.

Surse judiciare au mai declarat, pentru News.ro, ca Gheorghe Burnei ar fi implantat unor copii dispozitive din ceramica neomologate, fragmente de oase de vita, pe care le fierbea, si bucati din filtre de tanc, iar in unele cazuri ar fi folosit suruburi luate din comert.

Burnei le spunea parintilor copiilor care veneau la el ca este singurul medic din lume care poate face anumite operatii, dadea impresia ca este mereu ocupat si ca daca accepta un caz este un privilegiu, iar in unele cazuri recomanda interventia chirurgicala, desi stia ca unele deficiente fizice nu puteau fi corectate.

Gheorghe Burnei le-ar fi spus parintilor ca protezele sunt greu de obtinut si le-ar fi conditionat interventia chirurgicala de cumpararea acestora de la firma cu care el colabora, Argonmed SRL, desi dispozitive medicale erau asigurate gratuit de catre spital in astfel de cazuri. Chirurgul ortoped ar fi folosit atat dispozitive medicale omologate, cat si unele create special pentru el, care insa nu erau omologate.

Anchetatorii mai au date ca unele interventii chirurgicale facute de Gheorghe Burnei nu respectau nicio procedura medicala, ca au fost situatii in care copii operati de el au murit, dar si cazuri in care copiii au ramas cu infirmitati permanente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#rezident Burnei dezvaluiri, #Gheorghe Burnei arestat , #spitale