Gaura neagra a sanatatii (Opinii)

Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 23:59
4196 citiri
Gaura neagra a sanatatii (Opinii)

Povestea coplatii in sanatate nu este noua. A incercat si Guvernul Boc sa introduca acest sistem, dar s-a blocat in proceduri, presiuni, spaime electorale etc.

Dar coplata nu putea fi evitata dintr-un motiv foarte simplu: finantarea sistemului sanitar in conditiile date este absolut imposibila. Pur si simplu nu se poate.

Pentru ca un sistem care este sustinut de numai o treime dintre cei care il folosesc si care este capusat pe toate partile nu are nicio sansa. Aceasta este realitatea redusa la esenta.

Platitorii de asigurari sociale de sanatate sunt putini, din mai multe motive. Pe de-o parte, pentru ca exista foarte multe categorii legale exceptate, dar utilizatoare de servicii de sanatate. Si in acest context e foarte bine ca Guvernul a decis in sfarsit sa oblige macar o parte a populatiei rurale la plata acestei contributii.

Pe de alta parte, pentru ca exista foarte multe companii de stat cu restante istorice. Angajatii lor folosesc insa sistemul sanitar cu toate drepturile.

In plus, exista foarte multe persoane care nu platesc, fara a fi incluse in vreo categorie exceptata, pentru ca nu au venituri declarate, dar care beneficiaza de asistenta medicala de urgenta si de programele nationale de sanatate.

Teoretic, acesti oameni nu ar trebui sa beneficieze in niciun fel de bani asiguratilor. Dar practic, dupa ce Guvernul Nastase a nationalizat banii sanatatii, ei sunt varsati intr-o mare galeata de unde consuma toti, asigurati si neasigurati.

Ca dovada ca nationalizarea acestor bani reprezinta o sursa a problemei, in primul an de functionare a Casei de Sanatate, atunci cand banii colectati de la asigurati ramaneau la Casa si erau folositi strict pentru asigurati, CNAS a incheiat in excedent bugetar. De aceea, a si atras atentia Guvernului si i-a dat ideea crearii acelui fond unic pentru sanatate. Asta in privinta intrarilor in sistem.

In privinta iesirilor, situatia este la fel de complicata pentru ca tot sistemul sanitar este capusat de clienti si macinat de coruptie de sus pana jos din cauze multiple.

Pe de-o parte, contractele cu furnizorii de medicamente, o piata imensa, sunt o sursa extraordinara de comisioane si pentru buzunarele private si pentru pusculitele de partid. Pe de alta parte, salariile mici ale cadrelor medicale favorizeaza un focar permanent si tot mai mare de coruptie.

O alta mare problema este lipsa pachetului minim de servicii medicale. Toata lumea s-a ferit ca dracul de tamaie sa traga acesta limita, asa ca toata lumea beneficiaza teoretic de tot, ceea ce este practic imposibil. Stabilirea pachetului minim este o masura impopulara, iar un sistem ordonat este mai greu de muls decat unul haotic.

Si, atunci, pentru ca sistemul sanitar sa nu capoteze, Guvernul incearca sa adune bani din piatra seaca.

Coplata era inevitabila si bine ar fi ca ea sa se limiteze la sumele anuntate de Eugen Nicolaescu, adica 10 lei per internare.

Reprezentantii FMI au vorbit deja despre 10 lei pentru o zi de internare, iar Victor Ponta a dat un raspuns abiguu. Ar fi bine ca cele 6 milioane de euro in plus, la cat este estimata suma totala acumulata prin coplata la nivelul unui an, sa stabilizeze sistemul. Dar ma indoiesc.

Sistemul trebuie mai intai pus in ordine prin introuducerea pachetului minim, principiile trebuie restabilite, banii trebuie sa se intoarca la Casa integral, nu dupa voia Guvernului si de ei sa beneficieze numai cei care platesc, medicii trebuie scosi din randul bugetarilor, platiti pe criterii certe de performanta, directorii de spitale trebuie sa fie autentici manageri, eventual privati, nu politruci.

Altfel, si banii de coplata se vor topi la fel ca ceilalti intr-o gaura neagra.

Burduja îl atacă pe Nicușor Dan: "Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă"
Burduja îl atacă pe Nicușor Dan: "Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă"
Administraţia actuală a realizat investiţii "prea puţine şi prea lente" pentru a reabilita reţeaua de termoficare a Capitalei, a declarat miercuri, 24 aprilie, liderul PNL Bucureşti,...
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
#sistem sanatate, #coplata internare, #finantare sanatate , #spitale