Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Greseli facute de personalul medical, care duc la raspandirea bacteriilor in spitale - Studiu

Sambata, 06 Aprilie 2019, ora 19:09
6103 citiri
Greseli facute de personalul medical, care duc la raspandirea bacteriilor in spitale - Studiu
Foto: Arhiva Ziare.com

Sunt greseli frecvente pe care personalul medical le face atunci cand se ocupa de pacientii infectiosi si care duc la raspandirea bacteriilor rezistente, arata rezultatele unui studiu realizat in Statele Unite.

Asa se ajunge ca, atunci cand sunt indepartate articolele de protectie personala, exista riscul de contaminare a hainelor sau echipamentelor cu bacterii rezistente la antibiotice, scrie Reuters.

"Nimeni nu este perfect si contaminarea accidentala a lucratorilor din domeniul ingrijirii sanatatii cu organisme rezistente la mai multe medicamente pot sa apara si pot fi un pas cheie in raspandirea potentialilor patogeni in centrele de sanatate", a spus principalul autor al studiului, dr. Koh Okamoto, de la Rush University Medical Center din Chicago.

"Cu cat intelegem mai mult cum si de ce se intampla contaminarea, cu atat suntem mai bine pregatiti sa ajutam lucratorii din domeniul sanatatii sa o evite", a declarat el pentru Reuters Health prin email.

Pe o perioada de sase luni, Okamoto si colegii sai au observat 125 de asistenti medicali, intre care 83 de asistente medicale si 24 de medici, in patru unitati de terapie intensiva pentru adulti la spitalul lor. Jumatate dintre medici si asistente medicale au primit o instruire formala privind utilizarea echipamentelor individuale de protectie pentru virusul Ebola in anul precedent, iar 90% au beneficiat in ultimii cinci ani de cursuri de "donning and doffing'' (imbracarea si dezbracarea echipamentului).

In timpul studiului, personalul medical participant la studiu a supravegheat 95 de pacienti cu precautii de contact pentru stafilococ auriu cu rezistenta la meticilina (MRSA), enterococi rezistenti la vancomicina si bacili gram-negativi rezistenti la mai multe medicamente.

Echipa de cercetare a colectat 6.000 de esantioane din 5.000 de locuri in zona unitatilor de terapie intensiva (ATI), inclusiv articole care au atins corpul pacientului si suprafete de mediu cum ar fi mansete de presiune sanguina, butoane de apel si chiuvete. Cercetatorii au testat, de asemenea, mainile, manusile si hainele personalului medical studiat inainte si dupa interactiunile cu pacientii. In plus, ei au urmarit procesul de ''doffing'' si au inregistrat erori, pe baza recomandarilor Centrului de Control si Prevenire a Bolilor, care recomanda scoaterea impreuna a halatelor si manusilor.

Potrivit unui raport publicat in revista Infection Control and Hospital Epidemiology (Controlul infectiei si epidemiologia spitalului), cercetatorii au constatat ca mai mult de o treime din lucratorii din domeniul asistentei medicale s-au contaminat cu un organism multirezistent in timpul intalnirii cu un pacient. In special, patru lucratori din domeniul sanatatii aveau acest organism pe mana, patru pe haine sau bijuterii, trei pe stetoscop si doi pe telefoanele mobile din spital. Aproximativ 70% din suprafetele de mediu au avut astfel de organisme, in special produse care erau aproape de pacienti, cum ar fi mansete de presiune sanguina, butoane de apel si sine de pat.

In ansamblu, 49 de lucratori, sau 39%, au facut mai multe erori in indepartarea echipamentului de potectie si au avut mai multe sanse de a avea haine contaminate dupa o interactiune cu pacientul. De exemplu, toti cei patru lucratori din domeniul asistentei medicale care si-au contaminat mainile au facut erori in timp ce isi indepartau halatele si manusile. In special, contaminarea mainilor a fost de 10 ori mai mare atunci cand manusile au fost indepartate inaintea halatului.

"Studiul nostru a avut loc intr-un mediu real, in unitati de terapie intensiva foarte frecventate unde graba in acordarea de ingrijire de urgenta face ca erorile simple sa fie mult mai probabile", a spus Okamoto.

"Acest lucru ne-a permis sa urmarim mai bine metodele de imbracare si dezbracare a echipamentului si erorile potentiale ale lucratorilor din domeniul asistentei medicale".

Este nevoie de interventii simple care sa consolideze ordinea preferata pentru dezbracarea echipamentului, care ar putea reduce contaminarea, a spus el. Scoaterea manusilor si a halatelor impreuna, ca o unitate, de exemplu, a parut foarte utila in prevenirea auto-contaminarii.

Ca strategie, semnele sau indiciile din interiorul camerelor pacientilor ar putea sa reaminteasca lucratorilor din domeniul sanatatii procedurile adecvate de inlaturare a halatelor si manusilor. Unii cercetatori lucreaza, de asemenea, la un design nou al halatelor, care ar folosi un cod de culori pentru a identifica mai bine exteriorul halatului, astfel incat lucratorii sa-l poata indeparta cu mai multa atentie.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#spitale infectii bacterii studiu , #spitale