Greva din spitale a fost suspendata. Se reiau protestele daca nu trece legea care acorda 15% in plus la salariu in tot sectorul sanitar

Marti, 01 Noiembrie 2016, ora 12:04
9663 citiri
Greva din spitale a fost suspendata. Se reiau protestele daca nu trece legea care acorda 15% in plus la salariu in tot sectorul sanitar
Foto: Arhiva Ziare.com

Sanitas suspenda temporar greva generala din spitale, care a fost declansata luni dimineata, a anuntat prim-vicepresedintele Federatiei, Marius Sepi.

Decizia a fost luata dupa ce comisiile de Munca si Buget din Camera Deputatilor au adoptat, marti, majorari salariale in medie de 15% pentru intreg sectorul sanitar si de Educatie.

Marius Sepi a avertizat, insa, ca daca legea nu va fi votata in Parlament protestele vor fi reluate.

"Ieri si astazi cele doua comisii reunite au votat in totalitate amendamentele Federatiei Sanitas care rezolva problemele ridicate de noi. Tinand cont de faptul ca intamplator sau nu azi dimineata s-a declansat codul rosu de interventie pe cutremur, adica toate unitatile sanitare sunt implicate, fiind solidari si cu suferintele prin care din pacate au trebuit sa treaca pacientii in aceste doua zile de greva generala si avand angajamentul ferm al tuturor parlamentarilor cu care am vorbit ca luni dimineata se va intruni plenul care va valida si vota amendamentele Federatiei Sanitas, va spun ca la acest moment suspendam temporar actiunile de protest pana la o data pe care o sa v-o comunicam.

Suntem ingrijorati de pacienti, suntem ingrijorati de acest cod rosu. Si totusi eu cred ca cei care ne-au promis ca vor rezolva aceste inechitati, adica amendamentele la Ordonanta 20, se vor tine de cuvant", a spus Sepi.

Iata de ce s-a facut greva in spitale: Salariu egal, la munca egala, indiferent de studii. Altfel se ajunge la situatii absurde

Majorarile salariale in sanatate, adoptate in comisiile de Munca si Buget din Camera Deputatilor

Comisiile de Munca si Buget din Camera Deputatilor au adoptat, marti, majorari salariale in medie de 15% pentru intreg sectorul sanitar si de educatie.

Raportul comisiilor a fost adoptat in unanimitate, in conditiile in care la sedinta au participat doar parlamentari de la PSD, ALDE si minoritati, potrivit News.ro.

Proiectul va merge si la Comisia Juridica, iar apoi va ajunge luni plenul Camerei Deputatilor, care este for decizional.

Ciolos anunta ca pomenile electorale date de Parlament ne costa 9 miliarde de lei, peste 1% din PIB: Am vrut sa facem mariri de salarii cu cap

Ministerul Sanatatii a contestat greva in instanta

Ministerul Sanatatii a anuntat ca a contestat, marti, in instanta legalitatea grevei generale a Federatiei Sanitas.

Ministerul sustine ca protestul nu indeplineste conditiile legale pentru declansarea conflictului de munca.

Potrivit MS, conflictul colectiv de munca se poate declansa in urmatoarele trei situatii clare, Federatia Sanitas nefiind in niciuna dintre acestea:

  • Angajatorul sau organizatia patronala refuza sa inceapa negocierea unui contract ori acord colectiv de munca, in conditiile in care nu are incheiat un astfel de contract ori cel anterior a incetat;
  • Angajatorul/organizatia patronala nu accepta revendicarile salariatilor (in procesul negocierii contractului colectiv) ;
  • Partile nu ajung la o intelegere privind incheierea unui contract sau acord colectiv de munca pana la data stabilita de comun acord pentru finalizarea negocierilor.

Oficialii institutiei sustin astfel ca nicio revendicare a Federatiei Sanitas nu putea face obiectul declansarii unui conflict colectiv de munca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#greva generala spitale, #Sanitas greva spitale , #spitale