Ziare.com

In Romania sunt cele mai multe clinici de fertilizare in vitro

Joi, 21 Februarie 2013, ora 08:23

   

In Romania sunt cele mai multe clinici de fertilizare in vitro
Si dupa izbucnirea scandalului Sabyc, clinica de fertilitate acuzata ca racola tinere pentru prelevarea de ovocite, piata neagra a fertilizarii in vitro functioneaza in continuare.

"In Romania sunt cele mai multe clinici de fertilizare in vitro acreditate din Europa, desi legislatia este atat de punitiva", a declarat Victor Zota, fost director al Agentiei Nationale de Transplant, miercuri seara, la TVR.

Victor Zota precizeaza ca este ilegal sa cumperi ovule, dar multe tinere se lasa supuse procedurilor medicale de stimulare ovariana si apoi de prelevare de ovule, in schimbul unor sume modice.

Fertilizarea in vitro, la romani: 52 de proceduri, in 4 luni

"Cumpararea nu numai de ovule, ci de orice fel de produse biologice in scopul efectuarii unor proceduri de transplant e pedepsita cu inchisoare de la 3 la 10 ani", a afirmat medicul Zota.

Aceste clinici de fertilizare in vitro sunt acreditate de Agentia Nationala de Transplant si au dotari dintre cele mai moderne. Insa activitatea agentiei se limiteaza aici: "Agentia de Transplant poate doar sa faca evaluarea acestei unitati, fara a avea dreptul sa faca control sau inspectii. Noi putem sa vedem doar daca activitatea medicala se desfasoara in conditii acreditate. Faptul ca acolo se intamplau niste fapte care incalcau legea, nu este treaba Agentiei Nationale de Transplant", a subliniat Victor Zota.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3603 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

din nou imbecilitate tipic romaneasca

"racolarea" de care vorbeste articolul este perfecta legala in majoritatea tarilor civilizate in conditii optime.
Faptul ca avem oieri pe post de legisti explica de ce in Romanica aceasta parte este lasata in coada de peste pentru a putea fi folosita ca instrument de santaj si manipulare.
Stiati ca Romania importa *** din Danemarca? De ce? pentru ca probabil BOR a decis ca *** romanilor nu e destul de buna.
Nu se exporta ovocitele, numaI *** pot crede asta. Costurile suplimentare sunt legate de procesul FIV in sine.
Cu un nivel medical in permanenta scadere vom ajunge in curand sa cautam doctorii romani buni prin toata europa.
In Cehia si in multe alte tari, incluzand, Marea Britanie, Sua, Ukraina, etc, prelevarile sunt legale si se fac contra remuneratie. La noi sunt legale dar nu ai voie sa remunerezi!!!! Ca la noi.....

 

Tara minunelor

Sunt de acord cu comentariu precedent. Romania este tara minunelor! Conform legislatiei romane in domeniu reproducerii umane asistate medical, donarea de ovule si maternitatea surogat trebuie sa fie fara remunaratie. Aberatii....De aceea multe cupluri infertile apeleaza la aceste proceduri la clinicele din strainatate. Daca un cuplu nu poate sa-si gaseasca donatoare de ovule, care pe dejeaba va fi de acord sa doneze ovule, el trebuie sa astepte cand o sa apara aceasta minunata femeie sau sa ramana fara copii. De exemplu, verisoara mea a fost nevoita sa duca la vecini in Ucraina dupa procedura de FIV cu ovule donate. Au ramas satisfacuti de serviciile acestei clinici...parca se numeste Biotexcom...Acum sunt parinti fericiti ai unor baieti –gemeni.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor