Inca o taxa, inca un jaf (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 09 August 2013, ora 20:24
8198 citiri
Inca o taxa, inca un jaf (Opinii)

Mare parte din majorarea de fiscalitate, in frunte cu taxarea chiriilor, care ne va lovi este destinata Sanatatii.

Ministerul de Finante incearca sa ne spuna ca introduce astfel o noua filosofie: " CASS (contributia de asigurari sociale de sanatate) in cazul veniturilor obtinute din chirii de persoanele fizice, (...) are in vedere largirea bazei de contributie, reprezentand un prim pas in vederea implementarii unei abordari fiscale unitare, astfel incat contributiile pentru sanatate sa fie platite de catre persoanele care obtin venituri si din alte surse decat cele de natura salariala".

Nu trebuie sa fii un mare specialist in domeniu ca sa intelegi ca sistemul sanitar este pe marginea prapastiei. Numarul medicilor a scazut pana la cota de avarie si plecarile continua.

Spitalele se golesc, exista specialitati foarte importante, precum medicina de urgenta sau ATI, aflate deja sub aceasta cota. Medicii ramasi, dar si asistentele, pentru ca situatia este similara, sunt suprasolicitati, riscul de erori este tot mai mare, serviciile medicale sunt tot mai slabe.

Cadrele medicale se pregatesc de proteste care ar putea culmina fie cu o greva generala, fie cu o demisie in bloc. Niciuna dintre revendicarile lor, adica salarii mai mari si conditii mai bune, nu poate fi satisfacuta fara bani mai multi. De unde sa ii obtii?

Cea mai simpla si mai paguboasa este calea aleasa de guvern. Inca o piele jupuita de pe contribuabil. Dar mai indoiesc ca extinderea CASS va rezolva problema. Mai degraba cred ca va stimula o evaziune fiscala si asa ajunsa la un nivel record. Dar si sa aduca bani mai multi, ei se vor pierde in aceleasi gauri negre ca pana acum si vor fi irositi. Asa ca daca guvernul chiar vrea sa rezolve problema finantarii sistemului sanitar, nu va reusi alimentand gaurile negre tot mai mari, ci astupandu-le.

Care sunt aceste gauri nu e un secret nici macar pentru Eugen Nicolaescu. In primul rand, haosul din sistem. Pana cand nu ai pachetul de baza, minim, de servicii medicale garantate in baza asigurarii obligatorii nu poti avea control asupra cheltuielilor si nici nu poti dezolva o piata a asigurarilor private.

Pachetul acesta poate fi unul limitativ, atatea servicii, restul se plateste, sau pe lista de asteptare, toate seviciile acoperite, dar in ordinea gravitatii si a inscrierii pe lista. Dar ca sa functioneze acest pachet trebuie sa stabilesti niste protocoale foarte precise, din care medicul sa nu poata iesi fara sa plateasca din buzunar incalcarea.

Protocoalele acestea te asigura ca lista de asteptare in functie de criteriile stabilite este corecta si va fi respectata. Dar sigur ca aceste masuri costa din punct de vedere electoral. Si nu numai la noi. In Marea Britanie spre exemplu, o programare la stomatolog in sistemul public se face si cu jumatate de an inainte. Cine vrea mai repede se duce la privat.

Apoi, nu ai cum sa folosesti judicios banii sanatatii pana cand nu tai legaturile bolnave cu mafia medicamentelor. Este o mafie extrem de puternica, ce controleaza practic sistemul sanitar si dreneaza cea mai mare parte din veniturile lui.

Ca sa va dau un exemplu, si inca unul minor, fostul presedinte al CNAS, Lucian Duta, spunea ca banii pentru stomatologie alocati de CNAS au fost taiati in aceasta primavara pentru ca pe piata sa fie introduse, la presiunea aceastei mafii, 150 de noi medicamente, din care numai 2 sau 3 sunt cu adevarat noi. Este insa foarte greu sa tai aceste tentacule de fier, cat timp mogulii medicamentelor sunt printre cei mai importanti sponsori ai politicii.

Apoi este absolut imoral sa mai iei o piele de pe cei care platesc, cat timp tu nu ai recuperat restantele uriase acumulate la bugetul Sanatatii de marile companii de stat unde balteste nestingherita clientela politica.

Si nu in ultimul rand, banii colectati pentru Sanatate ar trebui sa fie doar ai Sanatatii, fara trecere prin acea galeata comuna de la trezorerie in care intra tot si iese ce, cat, cand si pentru cine vrea Ministerul de Finante.

Banii Sanatatii nu sunt bani publici, sunt banii asiguratilor si trebuie folositi doar pentru ei. Va reamintesc ca in primul ei de an functionare, atunci cand era cu adevarat autonoma si isi gestiona singura banii, Casa de Sanatate a incheiat pe excedent bugetar.

Ei bine dupa ce toate acest patru directii vor fi asanate, indiferent de costurile electorale, am putea avea surpriza sa constatam ca nu mai e nevoie de nicio suprataxare. Daca nu va fi facuta asanarea, aceasta noua taxare nu va fi decat o noua jefuire.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#taxe pe chirii, #contributii pentru sanatate, #mafia medicamentelor, #medici salarii , #spitale
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
foarte bine ! tot trebuie taxat ! voi ce credea-ti ? ca asa merge ?
Poza VICTOR FA TE CA GUVERNEZI
VICTOR FA TE CA GUVERNEZI
rank 5