Institutul Cantacuzino, acuzat ca a incalcat dreptul fundamental la sanatate

Marti, 17 Aprilie 2012, ora 12:38
2057 citiri
Institutul Cantacuzino, acuzat ca a incalcat dreptul fundamental la sanatate

Avocatul Poporului desfasoara o ancheta proprie referitoare la neproducerea unor vaccinuri de catre Institutul Cantacuzino, aspect considerat o incalcare a dreptului fundamental la sanatate.

"De mai multe luni de zile, in cadrul institutiei Avocatul Poporului se desfasoara o ancheta proprie referitoare la neproducerea unor vaccinuri (stafilococic D - in dilutii -, produs original romanesc, folosit in tratamentul infectiilor stafilococice, antigripal, antituberculos, polidin, cantastim, antidifteric, antitetanic) de catre Institutul Cantacuzino, ceea ce in opinia noastra reprezinta o incalcare grava a dreptului fundamental la sanatate, prevazut de art. 34 din Constitutie si o afectare, intr-o anumita masura, a sigurantei nationale a Romaniei", se arata intr-un comunicat al Avocatului Poporului.

Avocatul Poporului crede ca este necesar ca Ministerul Sanatatii sa ia masurile de rigoare cat mai urgent, iar intre acestea ar trebui sa se regaseasca si imbunatatirea managementului Institutului Cantacuzino. Avocatul Poporului este de parere ca aceasta atitudine a Ministerului Sanatatii este necesara si fata de situatia sociala din interiorul Institutului Cantacuzino.

Potrivit comunicatului, o asemenea situatie are ca efect pericolul producerii unor epidemii ale caror efecte nu ar putea fi inlaturate in lipsa vaccinurilor mentionate. "Ceea ce pare grav este faptul ca Institutul Cantacuzino ar fi beneficiat de fonduri care puteau fi utilizate pentru dezvoltarea procedurilor de producere a vaccinurilor. Cu toate ca am solicitat de circa doua saptamani informatiile necesare, institutul nu a comunicat nimic in acest sens", afirma Avocatul Poporului.

Potrivit Constitutiei, autoritatile publice sunt obligate sa asigure Avocatului Poporului sprijinul necesar in exercitarea atributiilor sale. "Acest sprijin nu ne-a fost acordat nici de Institut, nici de Ministerul Sanatatii si nici de alte autoritati publice cu mare responsabilitate in societatea romaneasca. De altfel, in acest sens, in luna februarie 2012 am avut o intrevedere cu domnul Ladislau Ritli, ministrul Sanatatii, intrevedere care a ramas fara niciun rezultat, in timp ce situatia vaccinurilor s-a agravat continuu. Mai mult, peste lipsa vaccinurilor enumerate, odata cu venirea primaverii a aparut necesitatea vaccinului antiviperin, care nu se mai produce nici el", semnaleaza comunicatul.

Conform Avocatului Poporului, cu costuri foarte mari, vaccinurile care nu se mai produc trebuie sa fie achizitionate de pe piata libera interna sau/si externa, iar consecintele asupra bugetului sunt negative. Avocatul Poporului a luat o serie de masuri, printre care discutarea acestei probleme cu doi academicieni ai Academiei de Stiinte Medicale si solicitarea presedintelui acestei academii de a se organiza o dezbatere pe tema in discutie.

"Aceste discutii si dezbateri le consideram si avem speranta ca vor fi benefice pentru clarificarea necesitatii producerii vaccinurilor in cauza, al caror numar se ridica in prezent la circa 300. Pentru a raspunde eventualelor interpelari, trebuie sa mentionam ca neindeplinirea de catre Institutul Cantacuzino a unor conditii impuse de Uniunea Europeana trebuie sa fie imputata celor care aveau sarcini in acest sens. In acelasi timp, ar fi trebuit deja sa se demareze procedurile prevazute de reglementarile europene, ceea ce nu s-a facut, dar speram ca macar in viitorul apropiat sa se initieze demersuri in acest scop", releva comunicatul.

Avocatul Poporului va continua ancheta sa proprie referitoare la incetarea producerii vaccinurilor si in final, fata de situatia grava care s-a creat, va trebui sa emita o recomandare celor care au obligatii in procesul de producere a vaccinurilor, se mai arata in comunicat.

Citeste si:
Liviu Dragnea are un nou partid. Foștii membri PSD care au înființat ”Alianţa pentru Patrie”
Liviu Dragnea are un nou partid. Foștii membri PSD care au înființat ”Alianţa pentru Patrie”
Fostul președinte al PSD Liviu Dragnea a anunțat duminică seara, 19 septembrie, că Alianţa pentru Patrie este noul partid în care se va înscrie dacă instanța îi va permite. Patru...
Cum a devenit AUR frecventabil, de la un partid hulit. Pierzătorii și câștigătorii moțiunii de cenzură
Cum a devenit AUR frecventabil, de la un partid hulit. Pierzătorii și câștigătorii moțiunii de cenzură
La începutul lunii septembrie, imediat după scandalul demiterii lui Stelian Ion din funcția de ministru al Justiției, atât PSD, cât și USR PLUS și AUR au anunțat că depun moțiune de...
Sursa: AGERPRES