Medici si farmacisti, acuzati de o frauda de 5 milioane de euro UPDATE

Joi, 27 Noiembrie 2014, ora 08:44
5276 citiri
Medici si farmacisti, acuzati de o frauda de 5 milioane de euro UPDATE
Foto: Ministerul Finantelor Publice

Procurorii DIICOT au descins joi la 67 de adrese din judetul Bihor, inclusiv la Spitalul Municipal "Dr. Gavril Curteanu" Oradea, mai multe farmacii si cabinete individuale ale unor medici de familie.

Actiunea vizeaza destructurarea unui grup infractional format din 50 persoane, specializat in evaziune fiscala, inselaciune si fals, informeaza un comunicat DIICOT.

Prejudiciul cauzat este in valoare de aproximativ 5 milioane euro, potrivit DIICOT.

Procurorii suspecteaza ca, in perioada 2012-2014, membrii gruparii au fraudat Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate prin cresterea artificiala a cuantumului vanzarilor aferente "medicamentelor cu si fara contributie personala utilizata in tratamentul ambulatoriu si a medicamentelor si materialelor sanitare specifice", care se acorda pentru tratamentul in ambulatoriu al bolnavilor inclusi in unele programe nationale cu scop curativ. Implicit, au fost fraudate sumele raportate si decontate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

La sediul DIICOT Oradea vor fi aduse in vederea audierii 30 de persoane, urmand a fi dispuse masuri legale in cauza.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Serviciul Roman de Informatii, mai precizeaza DIICOT.

UPDATE 12:00 Potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor Publice, Directia Generala Antifrauda Fiscala, remis redactiei Ziare.com, 37 echipe de inspectori din cadrul Directiei Oradea au asigurat sprijin de specialitate procurorilor DIICOT.

Inspectorii antifrauda fiscala au identificat un prejudiciu de peste 2,1 milioane euro (9.583.951 lei) cauzat bugetului de stat de catre o retea de opt firme din judetul Bihor, specializate in comertul cu produse farmaceutice, prin evitarea platii impozitului pe profit datorat bugetului de stat si TVA.

In perioada 2012-2014, doua dintre aceste firme au emis facturi pentru achizitii fictive de medicamente oncologice, reumatologice si neurologice (Glivec, Seroquel, Aranesp), produse parafarmaceutice si diverse servicii in scopul atat al cresterii artificiale a cheltuielilor si diminuarea bazei impozabile, respectiv evitarea platii impozitului pe profit datorat bugetului de stat, cat si al majorarii artificiale a TVA deductibila, in vederea sustragerii de la plata obligatiilor fiscale, arata documentul citat.

Facturile erau emise catre sase alte firme fara angajati, depozite, magazine, medicamente sau marfa pe stoc, care nu functionau la sediul declarat, dar care erau controlate prin interpusi de aceleasi persoane.

Banii, reprezentand contravaloarea facturilor fictive emise, se ridicau de la banca in numerar in baza unor borderouri fictive, cu nume si serii de buletin false, si erau returnati reprezentantilor celor doua firmelor beneficiare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#perchezitii spital Oradea frauda, #DIICOT Oradea frauda medici, #frauda medici farmacii Oradea , #spitale