Ministerul Sanatatii: Criza anestezicelor s-a rezolvat. Primul lot e in distributie catre spitale

Vineri, 08 Iulie 2016, ora 17:19
1653 citiri
Ministerul Sanatatii: Criza anestezicelor s-a rezolvat. Primul lot e in distributie catre spitale
Foto: Arhiva Ziare.com

Mai multe spitale au anuntat ca nu mai pot face interventii chirurgicale care necesita anestezie generala din cauza lipsei unor miorelaxante, care fie nu mai sunt in stocurile producatorilor, fie nu s-au mai fabricat.

"Situatia cu miorelaxantele este urmatoarea: a existat o perioada in care au fost anumite deficiente de aprovizionare si Ministerul Sanatatii a fost in direct contact cu Directiile de Sanatate Publica pentru a redistribui stocurile si a aduce doua transe de 10.000 de fiole, pentru a trece peste acest impas. Aceasta situatie a fost cauzata, in cazul produsului atracurium, de o pauza de productie anuntata de producator", a explicat purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Laurentiu Colintineanu.

Producatorul a reluat productia inainte de termen si a comunicat MS ca primul lot, de circa 35.000 de fiole, este deja in distributie, a mai spus Colintineanu.

"Primul lot de circa 35.000 de fiole este deja in distributie, este la distribuitorii din tara. Necesarul pentru acest produs este de circa 100.000 de fiole pe acest an si este un angajament ferm ca il va livra", a precizat purtatorul de cuvant al MS.

Pentru al doilea produs miorelaxant - rocuronium -, producatorul a suplimentat deja productia pentru acest an, in urma centralizarii solicitarilor primite de la spitale.

"Producatorul a suplimentat deja productia pentru 2016, in urma centralizarii nevoilor. Astfel, prima transa de 35.000 de fiole este deja distribuita. Necesarul anual este de 90.000 de fiole. Din 14 iulie vor fi distribuite lunar cate 10.000 de fiole. Ministerul Sanatatii face apel la managementul spitalelor si la compartimentele de achizitii sa se adreseze producatorilor sa caute produsul, pentru ca el exista. Ar trebui sa nu mai fie probleme", a mai spus Colintineanu.

Declaratiile au fost facute dupa ce conducerea Spitalului Clinic de Urgenta Brasov a anuntat ca, din cauza crizei de anestezice cu care se confrunta spitalele din intreaga tara, saptamana viitoare, timp de patru zile, vor fi facute doar interventii chirurgicale urgente, care nu pot fi amanate.

"Este o problema la nivel national, la toate spitalele mari din tara. Criza de miorelaxante este din cauza producatorilor. Sunt trei produse miorelaxante folosite de noi, de la firme diferite. Unul dintre producatori nu mai livreaza in Romania, altul nu mai are stocuri in depozit, iar la al treilea apar probleme intre productie si livrare", a declarat Carmen Neculoiu, managerul Spitalului Clinic de Urgenta Brasov.

Potrivit reprezentantilor spitalului, inca de acum o luna a fost facuta comanda pentru anestezice, insa furnizorii nu le-au livrat nici pana acum.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Ministerul Sanatatii criza anestezice spital, #operatii spital criza anestezice , #spitale
Comentarii