Ministrul Sanatatii a inaugurat Spitalul Municipal din Oradea, renovat complet

Vineri, 29 Aprilie 2011, ora 20:48
1297 citiri
Ministrul Sanatatii a inaugurat Spitalul Municipal din Oradea, renovat complet

Cseke Attila a inaugurat vineri reconstructia totala a Spitalului Municipal din Oradea, realizata in perioada 2005-2011, prin fonduri alocate de la Ministerul Sanatatii (80%) si Primaria Oradea (20%).

Ministrul a dezvelit o placa inaugurala pentru a marca evenimentul si incheierea lucrarilor de reabilitare, modernizare si dotare cu echipamente medicale noi la cladirea principala a spitalului, ce dispune de noua etaje, din care patru pentru copii.

In opinia sa, judetul Bihor ramane un judet care poate fi aratat ca "model in ceea ce inseamna reorganizarea sistemului spitalicesc", fiind unul dintre cele patru-cinci judete din vestul tarii unde reorganizarea retelei spitalicesti este incheiata si unde nu au fost evenimente deosebite.

El a subliniat ca dezvoltarea infrastructurii spitalicesti in partea de vest a tarii "in ritm alert" a tinut cont si de faptul ca in foarte scurt timp se va publica directiva de servicii transfrontaliere, care, practic, liberalizeaza piata serviciilor medicale in interiorul UE si pentru a limita fenomenul de plecare a unor cetateni romani in strainatate pentru tratamente, fenomen mai accentuat in zona frontierei de vest.

"Urmeaza insa ca necesara, fara a dori sa generalizez, schimbarea mentalitatii personalului medical si o buna relatie pacient-medic", a punctat ministrul.

Mai multi bani pentru medici in functie de performanta

Cseke a evidentiat rolul municipalitatii Oradea, care este printre cele patru autoritati locale care s-au inscris in proiectul-pilot pe care MS vrea sa-l demareze, aflat in dezbatere publica, pe site-ul MS, privind posibilitatea de a acorda sume in plus medicilor si asistentilor medicali, in functie de criterii de performanta.

Reabilitarea cladirii principale a Spitalului Municipal, infiintat si construit in 1969, pe baza unui proiect suedez, a inceput in anul 2005 prin gestul onorific al unei fundatii greco-catolice care a oferit 50.000 de euro pentru sectia de chirurgie. Alaturi de donatii adunate in patru ani, ce se ridica la suma de un milion de euro, si bani de la bugetul local, in acel an a inceput si MS sa finanteze unele lucrari, ajungand ca in perioada 2005-2011 suma sa fie de peste 30,6 milioane de lei.

Un alt proiect pentru care autoritatile locale au primit sprijinul MS este Centrul oncologic, pentru care ministerul a alocat sume considerabile si care va fi construit in imediata vecinatate a Spitalului Municipal. Licitatia este finalizata, contractul este incheiat si in scurt timp vor fi demarate lucrarile.

"Este un alt proiect ambitios, complex, dar absolut necesar. Am speranta ca asa cum promisiunea noastra privind Spitalul Municipal si cel Judetean a fost tinuta, si promisiunea pentru centrul oncologic va fi finalizata", a spus ministrul.

De asemenea, in prezent continua lucrarile de reabilitare a Spitalului Judetean, care vor fi incheiate probabil in toamna, se lucreaza la proiectul unui sediu adecvat al Serviciului Judetean de Ambulanta, pentru care au fost facute demersurile in ceea ce priveste cladirea serviciului, dupa care vor fi alocate si fondurile necesare. Iar Maternitatea Oradea a ramas in programul national de modernizare, printr-o finantare de la Banca Mondiala de aproape doua milioane de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#Spitalul Municipal din Oradea, #spital renovat, #Cseke Attila , #spitale
Comentarii
Poza Kiatra-Neamt
Kiatra-Neamt
rank 5
FALCA - ar trebui sa fie in fiecare ORAS din Romania ??