Nu toti angajatii din Sanatate au vrut sa renunte la greva generala: Nu vreau sa cred ca am fost marionete, masa de manevra

Vineri, 11 Mai 2018, ora 08:46
6156 citiri
Nu toti angajatii din Sanatate au vrut sa renunte la greva generala: Nu vreau sa cred ca am fost marionete, masa de manevra
Foto: Arhiva Facebook/Uniunea TESA din Sanatate

Dupa 12 ore de negocieri, sindicatele din Sanatate au anuntat ca renunta la greva generala, pentru ca Guvernul a cedat si va modifica Legea Salarizarii, indeplinindu-le parte din revendicari. Unii au rasuflat usurati, altii au privit cu neincredere pentru ca toate acestea inseamna si mai multi bani de la buget si cifrele nu arata bine, iar altii au fost total nemultumiti, considerandu-se sacrificati pentru bine altora.

Astfel, rezolvata sau nu criza din Sanatate, discriminarile si rupturile create intre categoriile de angajati par ca se adancesc in loc sa dispara.

Citeste si Pretul anularii grevei generale din Sanatate: nota de plata a ajuns la 4,6 miliarde de lei. Sanitas: Guvernul si-a asumat, sa fie sustenabil - Interviu

Unii dintre cei nemultumiti sunt cei de la TESA, personalul tehnic, economic si socio-administrativ, care spun ca s-a renuntat mult prea usor la greva generala.

Desi au fost prezenti in numar mare la proteste si mitinguri si au sustinut actiunile Sanitas, au fost ignorati cand a venit vorba de beneficii.

"Este o nemultumire a Uniunii TESA si cred ca si a altor categorii de colegi care au luptat cot la cot cu Federatia Sanitas si in toate bataliile au fost prezenti, dar in aceasta ultima asa-zisa negociere nu s-a mai intamplat ceea ce am crezut noi. Noi am fi vrut sa mergem pana la capat cu greva generala, pentru ca cei care au fost in piata la marele miting au mers cu incredre si nu vreau sa cred ca au venit ca niste marionete acolo, ca o masa de manevra.

Ne simtim usor tradati. Punctul 6 din negocieri era legat de ceea ce doream noi, majorari pentru intreg personalul, nu numai pentru o parte. Noi credem ca nu au insistat si nu s-au batut suficient pentru exact categoriile cele mai defavorizate si acesta e motivul pentru care vom convoca de urgenta Biroul Executiv al Uniunii TESA. O decizie finala va fi luata doar de Consiliul National al Uniunii TESA, numai el poate hotari asupra a ceva atat de important precum ramanerea sau nu in cadrul Sanitas", a declarat, pentru Ziare.com, Valentin Liviu Chifor, presedintele Uniunii TESA.

Sedinta Biroului Executiv va avea loc sambata dupa-amiaza, urmand apoi ca decizia sa fie discutata in Consiliul National. Intrebat daca este posibil ca personalul TESA sa decida o greva proprie, Chifor a spus ca nu deocamdata, pentru ca e nevoie de o reorganizare si o consultare cu colegii.

Liderii Sanitas, acuzati ca n-au vrut niciodata, cu adevarat, sa faca greva generala

Uniunea TESA provine din fosta Federatie TESA, care era o federatie independenta, cum sunt si Sanitas si Solidaritatea Sanitara. In 2013 s-au unit cu Sanitas printr-un protocol de afiliere. Chifor spune ca Uniunea nu poate participa direct la negocieri, pentru ca nu are niciun membru in conducerea Sanitas.

"E un motiv doar formal, pentru ca ei, daca ar fi dorit, ne-ar fi putut chema la orice negociere. Am solicitat, dar ne-au spus sa avem toata increderea ca ei ne reprezinta si noi ridicam de fiecare data aceste probleme in cadrul Consiliului National si ei ne asigura ca sunt retinute, ca vor lupta pentru ele si nu e nevoie sa fim noi prezenti", a mai spus liderul Uniunii TESA.

El sustine ca liderii Sanitas i-au dat impresia ca nu au fost niciodata hotarati sa faca greva generala. Unul dintre indicii, spune Chifor, a venit pe 4 mai, inainte de greva de avertisment, la Consiliul National al Sanitas, cand sefii federatiei au propus sa fie stabilite doua principale revendicari si, daca Guvernul le accepta, atunci sa renunte la greva generala.

"Am ramas surprins ca, desi am avut un miting de mare succes, nici liderii Sanitas nu se asteptau la o asemenea participare, liderii de la Sanitas au venit cu ideea aceasta. Si atunci le-am spus 'ce facem cu oamenii care au fost in piata, cei care au crezut?', am iesit cu un scut al Sanitasului pe care scria 'aparam personalul TESA, ii aparam pe biologi, ii aparam pe psihologi, ii aparam pe toti, toti pentru unul si unul pentru toti?'.

Oare de ce ne tradam asa de usor si chiar inainte de greva de avertisment? A fost foarte ciudat. De atunci ne-am putut da seama ca exista cel putin o intentie de a se renunta la greva din partea conducerii celei mai de varf, pentru ca in sala si in randul sindicalistilor de rand nu era o parere chiar asa de clara", ne-a mai declarat Chifor.

22.000 de angajati TESA in spitale: Guvernul are principala vina, dar Sanitas nu s-a luptat pentru noi

Presedintele Uniunii TESA spune ca vina sindicalistilor e ca au renuntat prea usor la lupta, insa principalul vinovat pentru haosul din sistem si tensiunile dintre categoriile de angajati este Guvernul.

"Noi suntem nemultumiti ca s-a incheiat aceasta negociere atat de abrupt. S-a mai intamplat un lucru foarte neplacut. La conferinta de final erau dl Leonard Barascu, presedintele Sanitas, si langa el era dl Viorel Rotila, presedintele Solidaritatii Sanitare. Cum a ajuns dl Rotila acolo nu pot sa-mi dau seama pentru ca dansii nu au declarat greva. Ei nu erau in conflict cu Guvernul.

Poate ne vom castiga si noi reprezentativitatea noastra, a Uniunii TESA, si sa devenim si noi a treia forta. Noi avem 5.000 de membri in prezent si personalul TESA se ridica in Sanatate undeva la 22.000. Unde sunt ceilalti? O parte la Sanitas, o parte in Solidaritatea si o alta parte sunt neafiliati. Noi avem ca principal obiectiv apararea lor, ceilalti au obiective colaterale.

Am fost discriminati chiar si in cadrul Sanitas si problemele noastre au fost trecute din nou la colaterale cand a fost vorba de a se decide ceva", a conchis Chifor.

Sanitas acuza manipulare si spune ca Guvernul n-are bani pentru toata lumea

De cealalta parte, Sanitas spune ca, pe fondul nemultumirilor create de Legea Salarizarii si regulamentul de sporuri, unele sindicate mici incearca sa profite si sa atraga membri.

"Acesta a fost mandatul Consiliului National, si presedintele Uniunii TESA a fost de fata cand s-au stabilit limitele negocierilor, in sensul de prag minim. E din pacate o campanie generala, nu vorbesc aici doar de TESA, de manipulare a membrilor sindicatului, cei nemultumiti pe buna dreptate, cei care nu au avut cresteri la nivelul anului 2022", a declarat, pentru Ziare.com, Iulian Pope, prim-vicepresedintele Sanitas.

Intrebat cine face aceasta manipulare, Pope a spus ca, "in general, sindicatele mici, de buzunar, care vor sa-si atraga noi membri, e o chestiune inceputa de cateva luni".

Liderul Sanitas admite insa ca nu au reusit sa obtina drepturile cuvenite pentru toti angajatii din Sanatate, dar spune ca greva generala este o chestiune serioasa, care implica multe lucruri.

"Greva nu merge pe categorii profesionale. Greva o face tot sistemul daca o face, e o intreaga complicatie, o asumare in fata legii, nu oricine poate sa declanseze greva, o pot declansa sindicatele reprezentative. Trebuie sa indeplinesti conditiile legii, sa strangi o serie de semnaturi, jumatate plus unu dintre membri, oamenii sa stie ca pe perioada grevei nu vor primi salariu, nu sunt lucrurile foarte simple.

Sindicatul reprezentativ, impreuna cu conducerea unitatilor, stabilesc treimea care lucreaza, pentru ca nu poti sa intrerupi efectiv activitatea. Vorbim aici de ingrijirea oamenilor si trebuie asigurate urgentele. N-a fost de rea vointa, pur si simplu, pe datele financiare care ne-au fost prezentate, nu s-a putut obtine cresterea de venituri la nivelul anului 2022 pentru toate categoriile de personal angajate in sistemul sanitar.

E o problema pe care n-am reusit sa o rezolvam, e adevarat, dar in schimb am eliberat procente importante pentru acordarea sporurilor pentru toti angajatii. Oamenii au avut o perceptie gresita cum ca s-a obtinut pentru doctori. Nu, medicii au spor de garda si acum si e firesc sa aiba, numai ca prin aceste reglementari acest spor va fi eliminat din plafon, ceea ce inseamna ca intre 3 si 10% se vor elibera pentru celelalte categorii profesionale", a conchis Pope.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#TESA sporuri salarii sanatate, #greva generala sanatate Sanitas , #spitale