Presedintele CNAS: Internarea in spital ar trebui sa fie exceptia, nu si regula

Sambata, 11 Iunie 2011, ora 19:37

   

Presedintele CNAS: Internarea in spital ar trebui sa fie exceptia, nu si regula
Internarea in spital ar trebui sa fie exceptia, si nu regula, pacientii trebuind sa se adreseze mai intai medicilor de familie si celor specialisti din policlinici, a declarat, sambata, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Lucian Duta.

Seful CNAS a apreciat ca ar trebui sa ar trebui sa existe "o etapizare" care sa aiba la final, atunci cand este nevoie, internarea in spital.

"Daca toti ne-am duce la camera de garda, ar insemna sa blocam sistemul", a afirmat, la Realitatea TV, Duta, in opinia caruia prioritate la internare trebuie sa aiba cazurile cu adevarat grave.

Lucian Duta a subliniat ca, in cazul situatiilor neprevazute, care nu sunt stabilite in scris ca fiind un criteriu de internare, medicul care gestioneaza cazul ar trebui sa fie cel care ia decizia de a interna si nu pacientul, iar la externare sa poata justifica motivele pentru care cazul a fost urgenta. Practic, spune seful CNAS, medicul nu este impiedicat sa faca o internare, insa la externare trebuie sa justifice de ce a incadrat cazul la urgente si, implicit, de ce s-au cheltuit banii aferenti spitalizarii.

Presedintele CNAS a facut referire si la proiectul de ordin facut public de CNAS la sfarsitul lui mai, privind criteriile de internare in spital. Duta a precizat ca, in experienta sa profesionala anterioara, respectiv cea de manager de spital, a intalnit situatii in care, in unitatea pe care o conducea, toate paturile erau ocupate, chiar daca o parte dintre pacienti puteau fi tratati de medicul de familie si nu necesitau monitorizare permanenta in spital.Ce prevedea proiectul propus de CNAS

In proiectul propus de CNAS, printre criteriile pentru spitalizarea urgentelor se numarau pierderea subita a cunostintei, pulsul si tensiunea anormale, febra persistenta (cel putin 5 zile/3 zile cu temperatura de peste 38 grade C), durerea paralizanta si sangerarea abundenta.

Un al criteriu propus de CNAS a fost pierderea acuta a capacitatii de a misca o parte importanta a corpului. Acesta include "rani cauzate de traume majore (fractura a oaselor membrului pelvin, paralizie a piciorului sau bratului, fractura a coloanei vertebrale in zona cervicala, disfagie acuta cu risc de aspiratie)" si exclude "ranile izolate ale mainilor sau picioarelor".

Anomaliile eletrocardiogramei au reprezentat un alt criteriu, ca si durerea paralizanta, descrisa in proiect ca fiind "durere severa cu suspiciune de urgenta medicala, fara a putea fi diagnosticata sau tratata adecvat in departamentul de urgenta". La criteriul "pierderea subita a cunostintei", erau excluse dezorientarea si confuzia.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii au spus ca nu sustin propunerea CNAS privind criteriile de internare, pe motiv ca acestea ar fi rigide, nerealiste si imposibil de aplicat.
Sursa: rNews

Articol citit de 1011 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
mercenarul
rank 2
de acord!
numai ca sistemul trebuie sa plateasca analizele si radiografiile ( US, CT) necesare ca pacientii sa fie diagnosticati si tratati in afara spitalului.
daca pacientii nu au bani de analize atunci nu sint tratati la timp, se imbolnavesc si mai rau si ajung la spital.
acest lucru se intimpla si in SUA persoanelor fara asigurare medicala.

unii medici iau spaga si interneaza pacientii sau prietenii sa faca toate analizele si tomografiile in spital.
sistemul este prea complex ca sa poata fie reparat de MS sau domnul duta.
sieu
rank 5
Sa plateasca
daca sunt bani! In lume, la ora actuala, sunt tratamente si tehnici de diagnostic de varf, foarte scumpe! Dar nu exista nici-o tara in care se folosesc pentru cei asigurati la stat! Sau poate esti capabil sa numesti macar UNA! Astept
PS Cu bibliografie, ca de vorbe sunt satul (am TV deschis pe iRTV)
DR.STRANGELOVE
rank 5
"Internarea in spital ar trebui sa fie exceptia, nu si regula".
Un indemn catre doctorii din spitale sa-si trimita bolnavii sa moara acasa, caci statul nu mai are bani pentru sanatate, ci numai pentru patinoare si partii de ski.
Dr Felix
rank 5
aici sunt de acord cu duta
Spitalul mananca multi bani si este doar pt cazurile severe (cazurile medii si usoare se trateaza ambulator). Din pacate dl duta omite sa mai spuna ca pt asta trebuie intarata medicina de familie si ambulatorul, inclusiv laboratoarele de analize medicale. Ceea ce nu se intampla! Pt cei care nu inteleg le sugerez sa studieze sistemele medicale din UE.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor