Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Presedintele CNAS: Internarea in spital ar trebui sa fie exceptia, nu si regula

Sambata, 11 Iunie 2011, ora 19:37
1176 citiri
Presedintele CNAS: Internarea in spital ar trebui sa fie exceptia, nu si regula
Foto: dcnews.ro

Internarea in spital ar trebui sa fie exceptia, si nu regula, pacientii trebuind sa se adreseze mai intai medicilor de familie si celor specialisti din policlinici, a declarat, sambata, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Lucian Duta.

Seful CNAS a apreciat ca ar trebui sa ar trebui sa existe "o etapizare" care sa aiba la final, atunci cand este nevoie, internarea in spital.

"Daca toti ne-am duce la camera de garda, ar insemna sa blocam sistemul", a afirmat, la Realitatea TV, Duta, in opinia caruia prioritate la internare trebuie sa aiba cazurile cu adevarat grave.

Lucian Duta a subliniat ca, in cazul situatiilor neprevazute, care nu sunt stabilite in scris ca fiind un criteriu de internare, medicul care gestioneaza cazul ar trebui sa fie cel care ia decizia de a interna si nu pacientul, iar la externare sa poata justifica motivele pentru care cazul a fost urgenta. Practic, spune seful CNAS, medicul nu este impiedicat sa faca o internare, insa la externare trebuie sa justifice de ce a incadrat cazul la urgente si, implicit, de ce s-au cheltuit banii aferenti spitalizarii.

Presedintele CNAS a facut referire si la proiectul de ordin facut public de CNAS la sfarsitul lui mai, privind criteriile de internare in spital. Duta a precizat ca, in experienta sa profesionala anterioara, respectiv cea de manager de spital, a intalnit situatii in care, in unitatea pe care o conducea, toate paturile erau ocupate, chiar daca o parte dintre pacienti puteau fi tratati de medicul de familie si nu necesitau monitorizare permanenta in spital.

Ce prevedea proiectul propus de CNAS

In proiectul propus de CNAS, printre criteriile pentru spitalizarea urgentelor se numarau pierderea subita a cunostintei, pulsul si tensiunea anormale, febra persistenta (cel putin 5 zile/3 zile cu temperatura de peste 38 grade C), durerea paralizanta si sangerarea abundenta.

Un al criteriu propus de CNAS a fost pierderea acuta a capacitatii de a misca o parte importanta a corpului. Acesta include "rani cauzate de traume majore (fractura a oaselor membrului pelvin, paralizie a piciorului sau bratului, fractura a coloanei vertebrale in zona cervicala, disfagie acuta cu risc de aspiratie)" si exclude "ranile izolate ale mainilor sau picioarelor".

Anomaliile eletrocardiogramei au reprezentat un alt criteriu, ca si durerea paralizanta, descrisa in proiect ca fiind "durere severa cu suspiciune de urgenta medicala, fara a putea fi diagnosticata sau tratata adecvat in departamentul de urgenta". La criteriul "pierderea subita a cunostintei", erau excluse dezorientarea si confuzia.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii au spus ca nu sustin propunerea CNAS privind criteriile de internare, pe motiv ca acestea ar fi rigide, nerealiste si imposibil de aplicat.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#presedinte CNAS internare spital, #pacienti medici familie , #spitale