Reguli noi pentru asistentii medicali si moase

Luni, 03 Ianuarie 2011, ora 22:00
2771 citiri
Reguli noi pentru asistentii medicali si moase
Foto: shine

Incepand din acest an, asistentii medicali si moasele vor lucra dupa proceduri de practica standardizate, publicate de Ministerul Sanatatii.

Proiectul de Ordin pentru aprobarea procedurilor de practica pentru asistenti medicali generalisti si moase a fost elaborat de Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali si a fost transmis Ministerului Sanatatii, dupa cum se arata intr-un comunicat al MS postat pe site.

Proiectul se afla incepand de luni, in dezbatere publica, pe pagina web a Ministerului Sanatatii, la sectiunea Transparenta Decizionala.

Procedurile medicale standardizate sunt elaborate cu scopul de a orienta asistentii medicali si moasele in gestionarea cazurilor medicale si in luarea deciziilor rapide si corecte pentru ingrijirea pacientilor.

Proiectul de act normativ cuprinde zece capitole care descriu in amanunt procedurile medicale pe care asistentii medicali si moasele au indicatie sa le urmeze in controlul infectiilor, pregatirea pacientului pentru recoltarea probelor de laborator, administrarea medicamentelor, terapii vasculare, ingrijirea respiratorie- monitorizare, ingrijirea cardiovasculara, ingrijirea pediatrica, cea geriatrica etc.

Cu toate acestea, desi procedurile reprezinta o fundamentare a bunei practici bazate pe cele mai recente dovezi disponibile, nu se intentioneaza inlocuirea rationamentului medical al practicianului adaptat contextului clinic al pacientului pe care il ingrijeste, in functie de particularitatile acestuia, optiunile diagnostice si curative disponibile.

Toate procedurile existente se vor afla intr-un proces continuu de revizuire si actualizare.

Dupa aprobarea proiectului de act normativ, asistentii medicali si moasele din unitatile spitalicesti vor primi brosuri cuprinzand Procedurile de practica si bibliografia utilizata.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#asistenti medicali moase, #proceduri medicale moase, #proiect proceduri moase , #spitale