Romania aloca cel mai mic procent din PIB pentru sanatate din toata Uniunea Europeana

Sambata, 24 Noiembrie 2018, ora 16:10

   

Romania aloca cel mai mic procent din PIB pentru sanatate din toata Uniunea Europeana
Romania se situeaza pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste bugetul alocat pentru sanatate in anul 2017, conform unui raport publicat de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD).

Conform datelor publicate in raportul "Health at a Glance: Europe 2018", Romania a alocat in anul 2017 5,1% din PIB pentru sanatate, cel mai mic procent din Uniunea Europeana. Media inregistrata la nivelul Blocului comunitar este de 9,6%, cel mai mare buget fiind alocat in Franta, 11,5% din PIB.

De asemenea, Romania aloca mai putin si decat trei tari europene care nu fac parte din UE, precum Albania (6,8%), Macedonia (6,1%) sau Muntenegru (5,9%).

In capul clasamentului se situeaza si Germania si Suedia, in timp ce Letonia, Lituania si Luxemburg au un procentaj apropiat de al Romaniei.

Romania se situeaza la finalul clasamentului Uniunii Europene si in ceea ce priveste cheltuielile pentru sanatate pe cap de locuitor si cheltuielile cu pacientii din spitale.Bugetul alocat pentru sanatate pe cap de locuitor reprezinta o treime din media europeana si este pana la de cinci ori mai mic decat in Luxemburg, care aloca cei mai multi bani pentru sanatate din acest punct de vedere. Finalul clasamentul este completat si de Bulgaria si Letonia.

In ceea ce priveste cheltuielile pentru pacientii din spitale, cei mai multi bani sunt alocati in Danemarca, Suedia si Luxemburg, iar cei mai putini in Romania, Bulgaria si Letonia.

Raportul trateaza si probleme precum bugetul alocat pentru probleme legate de boli mintale, la care Romania este din nou la coada clasamentului, alaturi de Bulgaria si Cehia, procentul alocat din PIB osciland intre 2-2,5%. Tarile cele mai atente la sanatatea psihica sunt Danemarca, Finlanda, Olanda si Belgia, unde media este de 5% din PIB.

La nivelul Uniunii Europene, speranta de viata a cetatenilor din cele 28 de state europene a ajuns in medie la 81 de ani. Locuitorii din Spania si Italia au cea mai mare speranta de viata, ajungand cu usurinta la 83 de ani, in timp ce in doua treimi din tarile UE, cetatenii depasesc varsta de 80 de ani.

Romania este la capatul clasamentului si la aceasta categorie, alaturi de tari precum Bulgaria, Lituania si Letonia, speranta de viata in aceste tari fiind de doar 75 de ani.

Mortalitatea infantila este o alta problema cu care se confrunta Romania, in contextul in care cinci bebelusi din 1.000 mor la nastere. Media europeana este de patru decese la 1.000 de nasteri. Finalul clasamentului este completat de Bulgaria, Malta si Slovacia.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 10548 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Doresc disparitia PSD
rank 5
CAS-ul incasat unde este varsat ? :a finante sau este TOCAT de Casw
?????
secu
rank 2
Jalnic...
Azi,cel mai mare pericol este sa te imbolnavesti,sa ajungi in spital...Indiferent de gravitatea bolii ai toate sansele sa o mierlesti (infectii intraspitalicesti,lipsa de medicatie,de specialisti,conditionarea actului medical,subfinantare,drenarea banului public catre fidelii partidelor etc).Dar alocam bani publici pentru biserici,catedrale,referendumuri inutile...Avem ce meritam...E usor a conduce un popor bolnav si analfabet...
JulianDoe
rank 5
si care e problema ? cel mai important e ca PSD le-a marit salariile
la cei din sanatate. ca, deh, trebuie sa-si asigure voturi la alegerile care vor veni, nu ? ce conteaza ca bolnavii vin cu o boala in spital si pleaca acasa cu inca una ? sau ca gandacii de bucatarie se transforma mai nou in gandaci de spital ? si, sunt niste gandaci de zici ca au tras de fiare, nu alta... zicea cineva ca 4 gandaci din aia iau patura de pe pacient.
Neutru
rank 5
...din 2 motive...
1. Pacientii sa se ocupe de medici (plicul)..
2. Pensionarii (care oricum voteaza in masa cu barbugii din "sud") sa moara cat mai repede,astfel vor ramane la buget bani mai multi de furat pentru cei din clasa politica....
hc-ct
rank 5
si cine vorbeste?
un mocagiu din quebec care suge cele mai mari fonduri de la guvernul canadei. lupul moralist!
Neutru
rank 5
Intrebare
Dumneata, care stai pe forum toata ziua din banii cui traiesti ? Tot de la guvernul Canadei ori mai pica ceva si din "est" ?
alfabeta
rank 5
Ce interesant!
Doua articole alaturate:
Unul cu Romania care are cea mai mare crestere a cheltuielilor de inarmare si acesta cu Romania cu cel mai scazut procent din PIB pentru sanatate.
Nu e minunat cum suntem distrusi?
Ni s-a mai facut asa ceva si in perioada interbelica, de altfel...
Afacerea Skoda:"...statul roman a incheiat in anii 1922, 1927, 1929 și 1930 mai multe contracte cu uzinele Škoda. Pentru a obține aceste contracte, Seletzky a oferit comisioane importante nu numai funcționarilor și tehnicienilor, civili și militari, ce aveau sarcina să urmărească derularea contractelor incheiate cu uzinele Škoda, ci și mai multor persoane care ocupau funcții importante in aparatul de stat sau in organele de conducere ale unor partide politice."
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor