Romania medievala (Opinii)

Vineri, 01 Februarie 2013, ora 23:46
5985 citiri
Romania medievala (Opinii)
Foto: Capital

Imaginile cu copiii legati de paturi din spitalul judetean Buzau sunt cu adevarat cutremuratoare si greu de explicat, greu de conceput intr-o tara a UE in secolul XXI.

Dar, fara a le scuza, fara a incerca sa le diminuez grozavia, va intreb cat de ingrozitoare ar fi fost stirea ca la spitalul din Buzau un copil si-a rupt o mana, un picior, si-a fracturat coloana sau a murit dupa ce cazut din pat, pe scari, pe geam sau in mai stiu eu ce asemenea circumstante.

Era mai bine, mai suportabil?

Nu stiu daca medicii, asistentele si infirmierele din spitalul de la Buzau sunt niste sadici nenorociti, a caror principala placere este sa chinuie cu buna stiinta si placere chiar niste copii nevinovati.

Dar stiu sigur ca sunt cu mult, mult mai putini decat prevad orice norme legale si de bun simt. Nu este posibil ca 6 asistente si 2 infirmiere sa supravegheze eficient 66 de copii bolnavi, sa le administreze si tratamentele, sa faca fata si eventualelor, dar foarte probabilelor situatii de urgenta.

Si atunci cadrele medicale de la Buzau au recurs la o solutie de avarie. Oribila, teribila, dar macar mai sigura. Aceea care punea deoparte raul cel mare. Raul care s-a intamplat la Maternitatea Giulesti. Si incendiul devastator de acolo a avut aceeasi cauza - lipsa de personal care punea supravegherea unui salon intreg in grija unei singure femei care, teoretic, vreme de 12 ore nu putea sa mearga nici la toaleta.

Ministrul Nicolaescu spune ca la Buzau nu e o problema de sistem, ci de management. Ba exact una de sistem este. Putem gasi cati tapi ispasitori vrem. De la directorul spitalului pana la ultima infirmiera. Putem arunca din nou cu galeti de laturi in cadrele medicale. Doua dintre ele ar putea fi concediate. Nu ele sunt de vina.

Solutiile disperate la care recurg, dezumanizarea pe care o experimenteaza si care ne oripileaza sunt consecinte ale unui sistem prost croit, aberant, iar adevaratii vinovati sunt cei care lasa lucrurile sa balteasca spre disperarea angajatilor din sistemul sanitar si spre nenorocirea pacientilor, copii sau adulti.

Toate spitalele din Romania au mari probleme de personal. Prea putine asistente, prea putine infirmiere, prea putini medici. Au plecat cu sutele prin alte tari unde au nu numai lefuri mai mari, ci si conditii mai bune de lucru. Si, cel mai important, au parte de respect.

Din pacate, primii plecati au fost si cei mai buni. Cei ramasi in urma incearca sa faca fata cum pot. Guvernul Boc a blocat posturile din sistemul sanitar, amestecand inept categoriile de bugetari si domeniile, care cu personal supradimensionat, care deficitare, in aceeasi oala.

Guvernul Ponta se lauda ca a deblocat posturile din sanatate, dar nu are cu cine sa le ocupe. Nu sunt doritori tocmai pentru ca riscurile sunt uriase pe salarii infime.

Spitalele sunt nu numai pentru pacienti, ci si pentru angajatii lor un fel de rulete rusesti, sporturi extreme in care numai cine are noroc scapa neatins. Si pentru ca nu vrem sau nu putem sa schimbam sistemul, atunci macar facem din demonizarea cadrelor medicale un sport national.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Medicina din România ar fi la nivelul SUA. Vicepreședintele Academiei : "N-am văzut nicio diferenţă, nici în diagnostic, nici în tratament"
Medicina din România ar fi la nivelul SUA. Vicepreședintele Academiei : "N-am văzut nicio diferenţă, nici în diagnostic, nici în tratament"
Vicepreşedintele Academiei Române, Nicolae-Victor Zamfir, a declarat vineri, 19 aprilie, la Târgu Mureş, că în privinţa tehnologiei care se utilizează în medicină nu a văzut nicio...
Tumoră de aproape 12 kilograme, extirpată de medicii din Târgu Jiu de la o femeie de 74 de ani
Tumoră de aproape 12 kilograme, extirpată de medicii din Târgu Jiu de la o femeie de 74 de ani
O tumoră de 11,5 kilograme a fost extirpată, la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu Jiu, de la o femeie de 74 de ani, intervenţia chirurgicală durând aproximativ două ore, a...
#spitale Romania, #sanatate Romania, #copii legati pat spital, #medici romani , #spitale
Comentarii
Poza un cetatean european
un cetatean european
rank 5
Asta-i rezultatul "reformei" facute de PDL cit a stat la