Romanii vor putea primi organe de la donatori europeni

Joi, 20 Mai 2010, ora 22:55
1595 citiri
Romanii vor putea primi organe de la donatori europeni

Romanii vor putea de beneficia de transplanturi de organe de la donatori europeni, potrivit unui raport adoptat joi in Parlamentul European.

Raportul votat de plenul Parlamentului European deschide perspectiva unui proces mult mai rapid in evidenta posibililor donatori de organe si reduce semnificativ timpul de pe listele de asteptare cu pacientii care au nevoie de transplant, sustine eurodeputatul liberal Cristian Busoi, intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.

"Un pacient roman grav bolnav, aflat pe o lista de asteptare pentru transplant, va avea sanse sa gaseasca mult mai repede un donator de organe in momentul in care, la nivel european, se va putea accesa baza de date comuna. La randul sau, Romania are nevoie de o autoritate nationala care sa centralizeze informatiile din aceasta sfera pentru ca tara noastra are o rata foarte buna de supravietuire imediata in urma transplantului cuprinsa intre 90 - 95%", a declarat eurodeputatul Cristian Busoi.

Acesta aminteste insa ca, din nefericire, in Romania donarea de organe de

la pacientii aflati in moarte cerebrala nu este o practica obisnuita.

De asemenea, raportul adoptat la Strasbourg este extrem de strict in ceea ce priveste posibilitatea traficului de organe, mai ales de la pacientii aflati in viata.

"Romania se afla pe ultimele locuri in Europa in privinta ratei donarilor de organe de la pacienti aflati in moarte cerebrala: 1 donator decedat la un milion de locuitori, ceea ce face ca timpul de a grade teptare pentru un pacient care are nevoie de transplant sa fie foarte mare. Parlamentul European deschide, prin acest raport, perspectiva unui proces mai rapid in ceea ce priveste evidenta posibililor donatori si diminueaza semnificativ tentatia traficului de organe practicat mai ales in randul donatorilor in viata, cea mai mare incidenta fiind in randul donatorilor de rinichi si ficat", adauga Busoi.

Statisticile arata ca in Romania se afla pe listele de a grade teptare aproximativ grade apte mii de pacienti care fac dializa grade i au nevoie de un transplant de rinichi, in conditiile in care anual 200 de pacienti au grade ansa unui transplant.

In cazul pacientilor cu afectiuni ale ficatului situatia este u grade or mai buna: in medie, 300 de oameni sunt pe listele de a grade teptare in timp ce aproximativ 32 beneficiaza, anual, de transplant, conform cifrelor publicate de speciali grade ti anul trecut.

La nivel european, cifrele sunt la fel de ingrijoratoare: 60, 000 de oameni au nevoie de transplant grade i fiecare a 12-a persoana moare in a grade teptarea acestuia, arata datele puse la dispozitie de Parlamentul European.

De două ori mai multe transplanturi de organe în România, de la începutul anului. Care sunt cele mai comune operații
De două ori mai multe transplanturi de organe în România, de la începutul anului. Care sunt cele mai comune operații
Numărul donatorilor de organe s-a dublat în prima parte a acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, arată statisticile Agenţiei Naţionale de Transplant. De la începutul...
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
#organe donatori europeni, #transplant organe, #transplant organe Romania , #spitale