Scandalul dezinfectantilor: Hexi Pharma cere scuze medicilor si pacientilor si vrea gasirea vinovatilor

Miercuri, 11 Mai 2016, ora 18:16
5804 citiri
Scandalul dezinfectantilor: Hexi Pharma cere scuze medicilor si pacientilor si vrea gasirea vinovatilor
Foto: Hexi.ro

Hexi Pharma a cerut scuze medicilor si pacientilor, miercuri, dupa prezentarea rezultatelor testelor de concentratie asupra dezinfectantilor furnizati de acesta companie spitalelor romanesti.

Mesajul Hexi Pharma vine dupa ce analizele au aratat ca toate produsele testate au fost neconforme, iar unele substante erau diluate de pana la zece ori, asa cum a dezvaluit initial ancheta jurnalistica a lui Catalin Tolontan.

Scandalul dezinfectantilor, primele rezultate oficiale: Substante diluate de aproape 10 ori

"In urma rezultatelor anuntate astazi, Hexi Pharma isi cere scuze, public, atat medicilor si personalului medical cat si tuturor persoanelor care au fost sau ar fi putut fi afectate de aceste neconformitati.

In numele tuturor angajatilor Hexi Pharma, ne dorim ca vinovatii sa fie gasiti cat mai repede. Toate produsele vor fi retrase in cel mai scurt timp, fabrica si firma si-au incetat deja activitatea si au demarat de ieri procedurile legale pentru inchidere", se arata in mesajul Hexi Pharma remis Ziare.com.

Substante diluate de aproape zece ori

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Victor Strambu a anuntat, miercuri, primele rezultate oficiale ale testelor de concentratie in cazul produselor furnizate de Hexi Pharma spitalelor romanesti.

Analizele au aratat ca unele substante au fost diluate de pana la zece ori, asa cum a dezvaluit initial ancheta jurnalistica a lui Catalin Tolontan.

Victor Strambu a declarat ca toate produsele Hexi Pharma analizate, in numar de 14, s-au dovedit a fi neconforme, adica s-au gasit diferente intre procentajul de concentratie declarat pe eticheta si cel masurat. La unele substante s-au descoperit diferente minore, insa in cazul altora concentratia de pe eticheta este de aproape zece ori mai mare decat cea reala.

Planul lui Ciolos la Ministerul Sanatatii, in scandalul dezinfectantilor: Testeaza tot si modifica legi (Video)

Victor Strambu a precizat ca s-a decis retragerea produselor neconforme din toate spitalele, in termen de zece zile. De asemenea, unitatile sanitare urmeaza sa achizitoneze dezinfectanti de la alte firme.

La randul sau, purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a spus ca "nu excludem sa ne indreptam in civil impotriva companiei (Hexi Pharma - n.red.). Exista prejudicii pe care le constatam".

Hexi Pharma se afla in mijlocul unui scandal national, care a ridicat mari semne de intrebare cu privire la siguranta din sistemul sanitar.

Scandalul dezinfectantilor: Patronul Hexi Pharma, la Parchetul General (Video)

Explicatia halucinanta a unui director Hexi Pharma pentru diluarea dezinfectantilor

Scandalul dezinfectantilor: Perchezitii la spitale, Hexi Pharma si acasa la patron

Scandalul dezinfectantilor din spitale: Patronul Hexi Pharma sugereaza ca s-ar dori scoaterea firmei de pe piata

Scandalul a izbucnit dupa ce jurnalistul Catalin Tolontan a publicat pe site-ul sau o ancheta din care reiesea ca dezinfectantii furnizati de Hexi Pharma spitalelor din Romania au concentratii mai mici decat cele inscrise pe eticheta. Analize ulterioare au aratat ca este vorba de o concentratie de 10 ori mai mica, ceea ce creste riscul aparitiei infectiilor nosocomiale intraspitalicesti.

Hexi Pharma a demarat o ancheta interna, in timp ce Ministerul Sanatatii face verificari la spitalele din tara, iar Parchetul General s-a autosesizat. Si Ministerul Fondurilor Europene a lansat o investigatie cu privire la doua proiecte cu bani de la UE ale Hexi Pharma.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#scuze Hexi Pharma, #scuze Hexi Pharma dezinfectati , #spitale