Se schimba iar conducerea Institutului Cantacuzino? Ce propunere are ministrul Cimpeanu

Luni, 20 Aprilie 2015, ora 19:37

   

Se schimba iar conducerea Institutului Cantacuzino? Ce propunere are ministrul Cimpeanu
Ministrul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, Sorin Mihai Cimpeanu, a transmis saptamana trecuta o scrisoare rectorului Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, Ioanel Sinescu, in care-si exprima disponibilitatea de a identifica impreuna solutii in vederea deblocarii situatiei existente la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie "Cantacuzino".

In acest sens, ministrul Educatiei si Cercetarii Stiintifice a propus rectorului Ioanel Sinescu analizarea posibilitatii de a prelua coordonarea acestui institut.

"Avand in vedere competenta, expertiza, precum si interesul manifestat in ultima perioada de catre reprezentantii Universitatii de Medicina si Farmacie 'Carol Davila' din Bucuresti fata de situatia Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie 'Cantacuzino', va rugam sa aveti amabilitatea de a analiza posibilitatea ca universitatea pe care o conduceti sa preia coordonarea acestui institut", se precizeaza in documentul remis conducerii UMF "Carol Davila".

Scandalul de la Institutul Cantacuzino: Directorul demisioneaza, dar vrea sa ramana la conducere (Video)

Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Educatiei, propunerea demnitarului tine cont de faptul ca UMF "Carol Davila" "beneficiaza de cei mai buni specialisti in domeniul de activitate al institutului, cadre didactice universitare cu recunoastere internationala, dar si de persoane cu experienta si rezultate remarcabile in ceea ce priveste managementul unitatilor si institutiilor din domeniul medical"."Aceasta, dar si interesul manifestat de reprezentantii universitatii fata de viitorul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie 'Cantacuzino' fac din UMF 'Carol Davila' cea mai potrivita institutie pentru a prelua si eficientiza activitatea Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie 'Cantacuzino'", se arata in scrisoare.

Institutul de Seruri si Vaccinuri "Dr. Ion Cantacuzino" a fost infiintat prin legea publicata in MO in 1921 si promulgata de regele Ferdinand la 13 iulie 1922 cu Decretul No. 3068.

Regia autonoma "Institutul Cantacuzino" a fost fondata prin Decizia Guvernului Nr. 1247 din 4 decembrie 1990, bazata pe Legea Nr. 15/ 1990 privitoare la reorganizarea intreprinderilor de stat in regii autonome si societati comerciale.

Institutul Cantacuzino a fost reorganizat in institut public in regim extrabugetar prin HG 133 din 30/03/1994.

Institutul "Cantacuzino", care era in coordonarea Ministerului Sanatatii si Familiei prin HG 1563/2008, a trecut in coordonarea Ministerului Educatiei Nationale prin HG 844 /2014.

Prin intermediul programelor publice de cercetare-dezvoltare si inovare coordonate de Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica si Inovare, Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice a sustinut finantarea activitatilor de cercetare-dezvoltare desfasurate de Institutul "Cantacuzino", in perioada 2009-2014.

In comunicatul ministerului se precizeaza ca, urmare a gestionarii deficitare a resurselor, anul 2015 a gasit Institutul "Cantacuzino" cu datorii de 5 milioane de euro, 500 de angajati din cei 1.600 cati erau in 1989 si niciun vaccin pe linia de fabricatie.

De asemenea, subliniaza sursa citata, inventarul produselor pe care Institutul "Cantacuzino" nu le mai fabrica din cauza licentelor pierdute in 2011 cuprinde 9 vaccinuri, 6 seruri terapeutice, 7 seruri imunomodulatoare (ex. Polidin, Cantastim) si un ser antigen pentru IDR.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1674 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor