Seful CNAS, despre cazul Magdei Vasiliu: Se va rezolva daca se demonstreaza ca fiul ei are un handicap

Joi, 27 Iulie 2017, ora 19:05
14514 citiri
Seful CNAS, despre cazul Magdei Vasiliu: Se va rezolva daca se demonstreaza ca fiul ei are un handicap
Foto: Arhiva Ziare.com

Dupa ce prezentatoarea TV Magda Vasiliu a reclamat, intr-o postare pe Facebook, ca pentru a beneficia de concediul medical necesar ingrijirii fiului sau, bolnav de cancer si aflat la tratament in Italia, legislatia romaneasca o obliga sa se prezinte personal la medicul de familie, lucru imposibil in situatia sa, seful CNAS a incercat sa dea explicatii.

Potrivit lui Marian Burcea, situatia Magdei Vasiliu se va rezolva daca se demonstreaza ca fiul ei are un handicap, el precizand ca legislatia nu ofera mamelor concediu medical decat pentru copiii care au pana in sapte ani, singura exceptie fiind pentru cei cu dizabilitati.

"Potrivit legii, pentru copiii de peste sapte ani, mama nu mai beneficiaza de concediu medical, decat daca cel mic are un handicap si inteleg ca baietelul despre care vorbim are opt ani. Trebuie sa demonstram ca are un handicap pe niste hartii. Vreau sa nu se interpreteze gresit, facem tot ce este posibil, dar trebuie sa respectam niste reguli.

Doamna are nevoie de concediu medical si daca ma intrebati pe mine, handicap mai mare decat boala asta nu cred ca exista, vorbesc in calitate de medic. Eu vreau date corecte de la familie ca sa putem rezolva repede situatia. Este usor de spus ca nu ii dam concediu pentru ca acel copil are mai mult de sapte ani, dar haideti sa vedem in ce conditii se poate rezolva, cum ii putem ajuta. Trebuie sa demonstram cat mai rapid ca acest copil are un handicap", a declarat presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Marian Burcea.

Marian Burcea a precizat ca, joi dimineata, a avut o intalnire cu ministrul Sanatatii, Florian Bodog, pe aceasta tema. Ministrul i-a cerut sa rezolve aceasta problema, seful CNAS mentionand ca asteapta anumite documente din partea Magdei Vasiliu.

"Eu nu contest ca domna nu a batut pe la niste usi si nu a pierdut timpul, dar la asta o sa lucram, ca sa nu se mai piarda timpul. Nu stiu exact ce se intampla. I-am rugat pe colegii mei sa adune toate datele necesare. Nu stim copilul ala cum este acolo, e pe formular, nu e pe formular (E 112 - n.red.). Doamna zice ca cel mic a fost tratat foarte dragut, ceea ce este foarte bine, dar la sfarsit, ti se da o nota de plata.

Trebuie sa o luam putin pe capitole si repede. Daca acest copil avea sapte ani, in 15 zile, cu datele traduse la un notariat, trebuia sa i se dea concediu medical, fara sa se prezinte personal la medic. Legislatia nu este chiar atat de stufoasa. Boala copilului este clar un handicap pentru ca leucemia este o afectiune ingrozitoare", a adaugat Burcea.

In sedinta de guvern de joi, premierul Mihai Tudose i-a cerut ministrului Sanatatii, Florian Bodog, ca in cel mult doua saptamani sa vina cu un proiect prin care sa fie debirocratizat sistemul de sanatate, facand referire la cazul Magdei Vasiliu.

"Birocratia e ajunsa la cote extreme si in Ministerul Sanatatii. 400.000 de hartii plimbate de la medic de familie la specialist, apoi la farmacie. Nu sunt sportivi de performanta cei ajunsi in situatia asta. Domnule ministru (ministrul Sanatatii, n.red.), in doua saptamani astept un proiect de reducere a acesti birocratii", a spus premierul Tudose, la inceputul sedintei de Guvern.

Prezentatoarea stirilor Prima TV, Magda Vasiliu, al carei fiu a fost diagnosticat cu cancer, arata intr-o postare pe contul sau de Facebook, calvarul birocratic prin care trece in Romania, desi baieteul este tratat in Italia cu atentie si grija, fara asigurare.

Citeste si Premierul Tudose cere debirocratizarea Sanatatii: Ce se intampla acum in minister ar putea face obiectul psihiatriei

Quarterly Report - Editia 4

Ei sunt politicienii care nu mai prind un nou mandat în Parlamentul European. Politolog: „Aceste partide nu mai reprezintă niște segmente din populație”
Ei sunt politicienii care nu mai prind un nou mandat în Parlamentul European. Politolog: „Aceste partide nu mai reprezintă niște segmente din populație”
Pe listele partidelor înscrise la alegerile europarlamentare din iunie 2024 s-au produs schimbări majore, față de scrutinul precedent. Multe nume au dispărut, multe au apărut. Pentru 9...
Noi reguli privind exproprierile. Vor fi posibile și dacă scopul ține de "interes strategic" pentru "industria națională de apărare"
Noi reguli privind exproprierile. Vor fi posibile și dacă scopul ține de "interes strategic" pentru "industria națională de apărare"
Guvernul a aprobat joi, 30 mai, o ordonanță de urgență care prevede că Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului poate iniţia şi desfăşura proceduri de expropriere pentru...
#caz Magda Vasiliu, #copil Magda Vasiliu cancer , #spitale