Sentinta blanda pentru asistentul medical care a furat de la Floreasca 2.000 de masti si 6 bidoane cu dezinfectanti in plina pandemie

Luni, 03 August 2020, ora 15:30
9933 citiri
Sentinta blanda pentru asistentul medical care a furat de la Floreasca 2.000 de masti si 6 bidoane cu dezinfectanti in plina pandemie

Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti a da o prima sentinta in dosarul asistentului medical acuzat ca in timpul starii de urgenta a furat masti si dezinfectanti de la Spitalul Floreasca. Barbatul a recunoscut faptele si a primit o pedeapsa cu suspendare. Sentinta nu este definitiva.

Marius Gigi Iosub a fost condamnat la un an si doua luni de inchisoare cu suspendare si trebuie sa presteze 120 de zile de munca neremunerata in folosului comunitatii in cadrul Primariei Mavrodin (Teleorman) sau in cadrul Primariei Buzescu (Teleorman).

Barbatul este originar din Teleorman, dar locuieste in Bucuresti. El a cerut sa fie judecat in varianta simplificata, care presupune recunoasterea vinovatiei, pentru a beneficia de o reducere a pedepsei cu o treime. "Regret fapta", a spus acesta in ultimul cuvant.

Procuorul de sedinta a solicitat instantei o pedeapsa cu inchisoarea orientata spre mediu pentru savarsirea infractiunii de furt.

A furat 2.000 de masti

Aceasta este pedeapsa primita de asistentul medical trimis in judecata pentru furt dupa ce, in timpul starii de urgenta, a furat de la Spitalul Floreasca din Capitala 2.000 de masti si sase bidoane cu dezinfectant. Ancheta in cazul furtului de masti si dezinfectanti de la Floreasca a fost deschisa in 30 martie dupa ce s-a descoperit ca 2.000 de masti cumparate cu trei zile inainte au disparut.

In urma verificarilor pe camerele de supraveghere s-a descoperit ca un asistent medical SMURD, aflat in concediu medical, a mers la spital si, folosindu-se de cartela de acces, a intrat in zona in care erau depozitate materialele si a luat 2.000 de masti si sase bidoane de dezinfectant de 750 ml fiecare.

Initial a fost arestat

In urma anchetei, asistentul a fost prins si retinut pentru 24 de ore, dar ulterior a fost lasat in libertate sub control judiciar. Pana sa fie prins de Politie, asistentul a reusit sa vanda mai multe cutii de masti la pretul de 100 de lei cutia.

Audiat cu ocazia anchetei, asistentul medical a recunoscut acuzatiile, cu exceptia faptului ca a mers la spital special ca sa fure materiale medicale. Barbatul a declarat ca s-a dus la spital sa isi ia combinezonul ca sa il curete si atunci a hotarat sa fure si mastile.

Declaratiile de martori si inregistrarile camerelor de supraveghere sunt probe cheie in acest caz.

"Desi inculpatul a aratat ca motivul deplasarii a fost intentia de a-si lua combinezonul pentru a-l curata, acest scop nu ar fi justificat, in mod logic, utilizare a doua genti de voiaj. Astfel, instanta retine ca scopul deplasarii inculpatului a fost tocmai savarsirea infractiunii de furt, nefiind in prezenta unei rezolutii infractionale adoptate spontan la momentul la care inculpatul se afla deja in incinta spitalului", a aratat judecatorul.

Instanta i-a retinut agravanta

In aplicarea pedepsei, judecatorul i-a retinut asistentului medical ca circumstanta agravanta comiterea faptei in starea de urgenta.

"Instanta retine ca, pe de o parte, toate unitatile medicale publice au angajat cheltuieli anormale in vederea aprovizionarii cu cantitati exceptionale de materiale sanitare necesare protejarii personalului medical, iar, pe de alta parte, odata cu cresterea presiunii pe sistemul medical, s-a creat premisa fireasca a unor erori in gestiuni, cauzate de fluxurile complet neuzuale atat de produse aprovizionate, cat si de produse utilizate.

In aceste conditii, inculpatul a profitat de existenta stocurilor de rezerva exceptionale, constituite tocmai ca urmare a instituirii starii de urgenta si a apreciat ca, fata de perioada de criza pe care o parcurgea intreg sistemul, nu se va observa disparitia bunurilor sustrase si se va prezuma ca acestea au fost utilizate pentru protectia exceptionala a personalului medical", se arata in sentinta Judecatoriei Sectorului 1.

Interzis la a mai profesa ca asistent

Magistratii i-au interzi asistentului sa profeseze pe o perioada de trei ani intr-o unitate medicala privata sau publica.

"De asemenea, fata de natura si gravitatea infractiunii savarsite, de imprejurarile cauzei si de persoana inculpatului, instanta constata ca fapta savarsita demonstreaza o evidenta nedemnitate pentru desfasura activitate profesionala de orice natura, remunerata sau neremunerata, in cadrul unei unitati medicale publice sau private. In acest sens, contrar aparatorului inculpatului, instanta retine ca acesta s-a utilizat de functia avuta pentru a savarsi infractiunea in aceasta modalitate.

Mai mult, instanta arata ca profesiile in domeniul medical trebuie sa se bucure de un inalt nivel de prestigiu si incredere publica or, sustragerea de catre inculpat, persoana chemata la a acorda ingrijire medicala, de materiale absolut esentiale pentru reducerea riscului de infectare in perioada unei pandemii internationale, reprezinta o actiune ce justifica pe deplin pedeapsa complementara, in ciuda dificultatilor pe care aceasta le va crea inculpatului in viitor," conchide Judecatoria Sectorului 1.

Marius Gigi Iosub a contestat deja sentinta la Curtea de Apel Bucuresti, potrivit portalului instantelor.

Citeste si:
70 de lovituri de bici și 8 ani de închisoare, pedepsa primită de o activistă din Iran. Motivul sentinței rămâne necunoscut
70 de lovituri de bici și 8 ani de închisoare, pedepsa primită de o activistă din Iran. Motivul sentinței rămâne necunoscut
O militantă iraniană pentru drepturile omului a fost condamnată la 8 ani de închisoare şi 70 de lovituri de bici de justiția de la Teheran. Soţul ei, stabilit la Paris, a afirmat că nu...
Ordonanța privind plafonarea și compensarea facturilor la energie se amână. Neînțelegerile din coaliție
Ordonanța privind plafonarea și compensarea facturilor la energie se amână. Neînțelegerile din coaliție
Noua ordonanță pentru plafonarea și compensarea facturilor la energie și gaze nu va fi adoptată în ședința de guvern de marți, 25 ianuarie, a anunțat liderul PSD, Marcel Ciolacu. ”O...