Sindicatele nu sunt de acord cu desfiintarea spitalelor

Vineri, 10 Decembrie 2010, ora 12:26
1209 citiri
Sindicatele nu sunt de acord cu desfiintarea spitalelor
Foto: Arhiva

Federatia "Solidaritatea Sanitara" a anuntat, vineri, ca se opune desfiintarii unitatilor sanitare anuntata de presedintele Romaniei si pusa in practica de Ministerul Sanatatii si de Guvern, masura care, in opinia sindicalistilor, va accentua "degradarea starii de sanatate a natiunii".

"Confruntat cu propria incapacitate de a gestiona sanatatea cetatenilor, Guvernul incearca sa rezolve lipsa resurselor financiare pentru furnizarea ingrijirilor de sanatate prin desfiintarea unui numar insemnat de unitati sanitare. In felul acesta, insa, nu va fi limitata risipa din sistem, asa cum incearca sa ne convinga, aceasta, in masura in care exista, are in principal cauze politice.

Orice masura de reforma a sistemului ar trebui sa inceapa cu scoaterea unitatilor sanitare din zona intereselor politice, locale sau centrale", spune presedintele federatiei, Viorel Rotila.

In opinia sindicalistilor, comasarea spitalelor, una dintre masurile de restructurare a unitatilor sanitare care deja a fost demarata, are la baza mai curand interese politice, dictate de rivalitatile de la nivelul autoritatilor locale, decat dorinta de a eficientiza sistemul sanitar.

"In fata interesului in asigurarea sanatatii cetatenilor prevaleaza interesele legate de controlul achizitiilor facute de unitatile sanitare. Solicitam ca toate masurile de reorganizare a sistemului sanitar sa fie luate numai in urma unor studii de impact si dupa consultarea partenerilor sociali, doar in aceasta forma ele putand fi adoptate in interesul cetatenilor", mai spune Rotila.

Ministerul Sanatatii a anuntat, joi, ca Spitalul de Pneumoftiziologe si Spitalul de Neurologie si Psihiatrie din Oradea au fost desfiintate "pentru eficientizarea cheltuielilor legate de personalul din aparatul functional, administrativ si de deservire".

Cele doua unitati medicale, al caror management a fost preluat de Consiliul Local Oradea, vor functiona de acum incolo, fara personalitate juridica, in structura Spitalului Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu" Oradea.

Reprezentantii ministerului au mai spus ca, prin aceasta masura, "se asigura premisele pentru introducerea unui management unitar, precum si posibilitatea utilizarii unor platforme comune privind serviciile de laborator, investigatii paraclinice, servicii care necesita investitii mari in vederea acreditarii acestora".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#desfiintare unitati sanitare, #sindicate comasare spitale , #spitale