Singurul spital de bolnavi de lepra din tara face apel ca oamenii sa le doneze varza si castraveti

Joi, 27 Septembrie 2018, ora 15:55
10838 citiri
Singurul spital de bolnavi de lepra din tara face apel ca oamenii sa le doneze varza si castraveti
Foto: captura video BBC

Angajatii singurului spital din tara care ingrijeste bolnavi cu lepra, din Tichilesti, fac apel catre cei care-si permit sa doneze alimente, in special varza si castraveti, sa le ofere ajutorul, deoarece banii pentru asigurarea hranei ultimilor 10 pacienti sunt insuficienti.

Spitalul de la Tichilesti este casa pentru ultimii pacienti cu lepra din Romania.

Aici locuiesc, pana in ultima clipa, 10 persoane care sufera de aceasta teribila boala. Pentru a le usura batranetile, angajatii s-au gandit sa faca un apel pe un grup de pe Facebook, adresandu-se in special taranilor dobrogeni.

"Buna ziua! Va scriu in speranta ca sunt gospodari care pot si isi doresc sa faca un bine. As vrea sa ii rog sa doneze sau sa daruiasca sau sa faca pomana cu cateva legume care le prisosesc.

Eu lucrez la singurul spital din Romania care ingrijeste bolnavi de lepra - Spitalul Tichilesti (Isaccea, judetul Tulcea) . In prezent mai avem 10 pacienti internati.

Problema este ca statul aloca doar 11 lei/zi/om pentru hrana. Suma este foarte mica pentru a putea asigura trei mese pe zi si preturile la alimente sunt asa cum stim cu totii.

Daca e cineva dispus sa doneze, sa stiti ca nu avem nevoie de cantitati mari, ci doar cat sa punem pentru iarna niste castraveti la murat, un bidon de varza, cateva (20-30) de borcane de compoturi si gem. Orice e binevenit. Totul pentru 10 persoane.

Putem veni noi (angajatii) sa culegem, oriunde in Tulcea, Constanta, Braila, Galati. Sau, daca doriti sa ne vizitati, sa ne cunoasteti, va asteptam cu drag", scriu, pe Facebook, angajatii Spitalului.

Zeci de persoane au raspuns acestui apel, iar cea care a facut postarea a declarat ulterior ca aceasta a fost o cerere de ajutor, nu un apel disperat, pentru ca oamenii de la Tichilesti au tot ce le trebuie pentru o viata mai buna.

"A fost presupunerea ca nu o sa ia atat de multa amploare. Incercam sa obtin de la agricultorii din zona cateva produse, nimic mai mult. Nu am presupus ca va lua asa amploare si am ramas profund impresionata. (...) Nu trebuie sa plangeti.

Noi avem grija ca acesti oameni sa aiba tot ce le trebuie. Incercam doar sa le oferim tot ce are orice om acasa la el. Doar ca la alimente e mai greu. Mai ales de sarbatori. Tocmai de aceea, incercam sa facem rost de ceva provizii, ca sa putem asigura mancare de calitate. Ca din 11 lei de om nu prea poti lua un iaurt de calitate sau o bucata de carne buna", spune semnatara postarii.

Ea a precizat ca ideea a fost de a face cateva provizii pentru iarna - zarzavat, gemuri, castraveti murati, varza murata, legume puse la congelator, pentru ca apoi, din banii destinati asigurarii normei de hrana, sa le poata fi asigurate pacientilor produse de calitate superioara.

"Exista aceasta problema, de 11 lei, care ma limiteaza si nu-mi da voie sa introduc in lista zilnica de alimente mai mult decat este prevazut. Este singura problema, nu este un apel disperat sau la mila. (...) Noi incercam sa le asiguram pacientilor nostri ceea ce avem si acasa - ca este de sarbatori, ca este post, de Craciun sau Pasti... Numai ca este imposibil.

Din 11 lei nu poti sa iei o carne mai de calitate sau produse mai bune, dar mai scumpe, pentru ca nu-ti permiti. (...) Ne-am dorit pentru ei sa manance mai sanatos si sa pot sa fac si provizii de iarna, pentru ca din diferenta de bani sa pot sa le iau produse mai putine, dar de calitate", a declarat angajata spitalului, precizand ca pacientii nu au alte probleme deosebite, care sa necesite o alimentatie speciala.

Potrivit acesteia, altele sunt problemele reale ale spitalului, intre care cea mai importanta este numarul mic de angajati.

"Ajutorul pe care l-as dori tine de alte chestiuni. Ceva investitii, renovarea unui pavilion... Sunt alte chestii importante. Dar avem nevoie mai ales de angajati, pentru ca noi suntem foarte putini. Suntem 20 cu totii. Aici sunt problemele adevarate", mai spune angajatul spitalului.

Varsta bolnavilor care sunt tratati la Spitalul din Tichilesti este cuprinsa intre 50 si 90 de ani. Cel mai tanar este Lucian, care are 50 de ani. Cea mai varstnica este tanti Hima, o ucraineanca baptista de 90 de ani, din Chilia Veche.

"Este internata de la 17 ani. Este nascuta in iunie 1928 si este la noi de peste 70 de ani. Aici este casa ei, e viata ei. Dansa este de religie baptista, traieste curat, frumos si simplu si de asta a ajuns la varsta aceasta", mai spune angajata spitalului.

Lepra, sau boala Hansen, este o boala infectioasa grava cunoscuta din antichitate, ce afecteaza pielea si nervii periferici.

Leprozeria de la Tichilesti este un spital unicat in Romania. Cel care ii are in grija pe pacientii de aici de mai bine de 25 de ani este medicul Rasvan Vasiliu. In 1991, cand a ajuns la Tichilesti, doctorul vazuse astfel de bolnavi doar in carti, iar pe atunci, in leprozerie erau 60 de bolnavi. Astazi numarul lor a scazut la 10.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#spital lepra Tichilesti , #spitale
Comentarii
Poza MAMULOS
MAMULOS
rank 5
Cu o poseta de-a lu' nuti udrea ii hranesti 1650 de zile.