Ziare.com

Studiu: Imunitatea la COVID-19 este probabil mai mare decat au aratat testele de anticorpi

Miercuri, 01 Iulie 2020, ora 15:05

   

Studiu: Imunitatea la COVID-19 este probabil mai mare decat au aratat testele de anticorpi
Un studiu realizat de cercetatori de la Institutul Karolinska si Spitalul Universitar Karolinska din Suedia arata ca multe persoane asimptomatice sau care prezinta simptome usoare de COVID-19 beneficiaza de o asa-zisa imunitate mediata de celulele T in fata noului coronavirus, chiar daca testele lor de anticorpi au furnizat rezultate negative, informeaza site-ul prestigiosului institut suedez de cercetari medicale.

Potrivit cercetatorilor, acest fapt inseamna ca imunitatea publica (imunitatea colectiva, n.r.) este probabil mai mare in realitate decat cea sugerata de testele pentru anticorpi. Articolul cercetatorilor suedezi este disponibil spre consultare in regim de gratuitate pe platforma online bioRxiv si a fost propus spre publicare unei reviste stiintifice.

"Celulele T sunt un tip de celule sangvine albe (limfocite, n.r.) care sunt specializate in recunoasterea acelor celule infectate de un virus si care reprezinta o parte esentiala a sistemului imunitar", a explicat Marcus Bugget, profesor asistent la Centrul pentru medicina infectioasa din cadrul Institutului Karolinska si, totodata, unul dintre autorii principali ai acestui studiu.

"Analize avansate ne-au permis sa cartografiem acum in detaliu reactia celulelor T in timpul si dupa infectarea cu COVID-19. Rezultatele noastre indica faptul ca de aproape doua ori mai multi oameni au dezvoltat imunitate prin intermediul celulelor T in comparatie cu aceia in organismele carora putem sa detectam anticorpi", a adaugat cercetatorul suedez.

In acest studiu, cercetatorii au realizat analize imunologice pe esantioane prelevate de la peste 200 de persoane, dintre care multe erau asimptomatice sau prezentau doar simptome usoare de COVID-19. Studiul a inclus pacienti internati la Spitalul Universitar Karolinska, dar si alti pacienti si membrii asimptomatici din familiile acestora, care au revenit la Stockholm dupa o vacanta petrecuta in Muntii Alpi in luna martie. Donatori sanatosi care au donat sange in 2019 si in 2020 au alcatuit grupul de control si au fost inclusi la randul lor in acest studiu.

Imunitatea prin celule T la indivizii asimptomatici

Consultanta Soo Aleman si colegii ei de la clinica de boli infectioase din cadrul Spitalului Universitar Karolinska i-au monitorizat si i-au testat pe pacientii si pe membrii familiilor lor de la inceputul perioadei in care a aparut aceasta maladie.

"O observatie interesanta este aceea ca nu doar indivizii care aveau o infectare verificata cu COVID-19 au demonstrat imunitate prin celule T, ci si multi membri asimptomatici din familiile lor si care au fost expusi la noul virus. Mai mult de atat, aproximativ 30% dintre donatorii care au donat sange in mai 2020 aveau celule T specifice infectarii cu COVID-19, un procent care este mult mai mare decat au aratat testele precedente realizate pentru detectarea anticorpilor", a precizat aceeasi cercetatoare.

Reactia celulelor T este conforma cu masuratorile realizate dupa inocularea cu vaccinuri aprobate pentru alte virusuri. Pacientii cu simptome severe de COVID-19 dezvolta adeseori o puternica reactie in randul celulelor T si o reactie a anticorpilor. In cazul celor cu simptome usoare nu a fost intotdeauna posibil sa fie detectata reactia stimulata de anticorpi, dar, in pofida acestui aspect, multi dintre ei au demonstrat o reactie bazata pe celule T.

O veste foarte buna din perspectiva sanatatii publice

"Rezultatele noastre arata ca imunitatea publica la COVID-19 este probabil considerabil mai mare decat au sugerat testele pentru anticorpi", a declarat profesorul Hans-Gustaf Ljunggren de la Centrul pentru Medicina Infectioasa din cadrul Institutului Karolinska si coautor al studiului. "Daca asa stau lucrurile, atunci aceasta este, bineinteles, o veste foarte buna din perspectiva sanatatii publice", a adaugat el.

Analizele pe celule T sunt mai complicate si mai greu de realizat decat testele de anticorpi si, din acest motiv, ele sunt efectuate doar in laboratoare specializate, precum cel aflat la Centrul pentru Medicina Infectioasa din cadrul Institutului Karolinska.

"Studii mai mari si mai indelungate trebuie de acum sa fie realizate atat pe celule T, cat si pe anticorpi, pentru a intelege cat de lunga va fi imunitatea si cum sunt legate intre ele aceste componente diferite ale imunitatii la COVID-19", a explicat Marcus Buggert.

Studiul a fost finantat de Knut and Alice Wallenberg Foundation, Nordstjernan AB, Consiliul de Cercetare al Suediei, Institutul Karolinska, Societatea Suedeza pentru Cercetari Medicale, Jeansson Foundations, Ake Wiberg Foundation, Societatea Suedeza de Medicina, Societatea Suedeza Oncologica, Swedish Childhood Cancer Foundation, Magnus Bergvall Foundation, Hedlung Foundation, Lars Hierta Foundation, fundatia Medicii Suedezi impotriva SIDA, Jonas Soderquist Foundation, Clas Groschinsky Memorial Foundation si Wellcome Trust.

Autorii studiului nu se afla in situatia unor conflicte de interese si nu au inregistrate pe numele lor patente care sa fie asociate cu rezultatele acestei cercetari.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre covid imunitate teste studiu
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2233 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor