Sute de medici au plecat din tara in primele trei luni ale acestui an

Joi, 16 Mai 2013, ora 20:21
2170 citiri
Sute de medici au plecat din tara in primele trei luni ale acestui an
Foto: glsa.ro

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, a declarat, joi, la Suceava, ca "valul" de plecari din tara ale medicilor, de anul acesta, respectiv 580 de cadre medicale, poate fi comparat cu cel din anul 2007.

Astarastoae a afirmat, intr-o conferinta de presa, ca sistemul de sanatate romanesc se confrunta cu un deficit de personal, in conditiile in care, din anul 2007 si pana in prezent, peste 14.000 de medici au ales sa paraseasca Romania pentru ca "s-au saturat de cum merg lucrurile".

El a spus ca, in primele trei luni ale acestui an, au plecat 580 de medici, iar alti 250 au solicitat documente pentru plecarea in strainatate in primele doua saptamani ale lunii aprilie, sustinand ca acest val de plecari inregistrat in anul 2013 poate fi comparabil doar cu cel din 2007, dupa ce Romania a intrat in Uniunea Europeana.

Eugen Nicolaescu, despre exodul medicilor rezidenti si coruptia din spitale - Interviu

Potrivit presedintelui Colegiului Medicilor, daca in 1989 in Romania erau 56.000 de medici cu drept de libera practica, in 2013 numarul acestora este de 39.896.

Astarastoae a aratat ca venitul mediu al unui medic rezident in Romania este de 200 de euro pe luna, in timp ce in alte tari ale Uniunii Europene este de aproximativ 1.300 de euro, diferenta intre venituri fiind semnificativa.

"Asta este diferenta aici, la medicii rezidenti, la cei carora tovarasul procuror Victor Ponta le-a promis, ochi in ochi, ca se vor gasi la Ministerul de Finante resurse macar sa le dublam veniturile, ca e mare diferenta. Se cunoaste, era un mesaj. Si dupa 9 decembrie are o amnezie, de fapt, este foarte ocupat, nu mai are timp sa se intalneasca cu reprezentantii corpului medical, este ocupat, trebuie sa explice la toate televiziunile cum dezvolta aceasta tara, cum o scoate din criza, cum este salvatorul calare pe cal alb, cu sabie", a spus Astarastoae, care a mentionat ca pentru a majora veniturile medicilor rezidenti este nevoie de 41 de milioane de euro anual.

De ce pleaca medicii din tara: presiunea si blamarea doctorilor

El a mai spus ca medicii care au plecat din Romania nu au facut-o din placere sau pentru ca s-au saturat de tara, ci pentru ca "s-au saturat de cum merg lucrurile" si ca un alt motiv pentru care pleaca medicii sunt si presiunea si blamarea corpului medical din Romania.

"Motivul pentru care pleaca (medicii - n.red.) si raspunsul pe care noi l-am primit de la autoritati este o presiune extraordinara si o blamare cum nu a mai existat in istoria Romaniei. A existat procesul halatelor albe in vremea lui Stalin, dar in Rusia. In Romania au existat si in perioada comunista atacuri la adresa personalului medical, dar nu de o asemenea maniera cum a inceput sa existe incepand cu 1 ianuarie 2013", a spus Astarastoae.

El a precizat ca, incepand cu 1 ianuarie 2013, medicii au fost verificati de mai multe institutii, controalele fiind facute" fara buna-credinta".

"Medicii au avut de suportat controale de la Casa de Asigurari, dar controale facute nu cu buna-credinta, ci controale ca trebuie sa gasim ceva, controale de la ITM, controale de la nu stiu cate garzi si, ce este mai grav desant de la toate tipurile de procuraturi facute cu televiziunile si presa anuntate dinainte, spectacol, 13 procurori insotiti de 176 de mascati, neexistand prezumtia de nevinovatie pentru nici un medic, si neurmarindu-se ulterior ce se intampla.

Asta tine si de reactia societatii romanesti, de aceea spun ca Romania este bolnava si din acest punct de vedere", a explicat presedintele CMR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Astarastoae plecari medici, #plecari medici Romania, #medici blamare Romania, #medici presiune Romania, #medici plecati strainatate , #spitale