Tatal copilului mort dupa o operatie de polipi, la Sibiu: Medicii ascund responsabilitatea

Vineri, 21 Iunie 2013, ora 20:29
4583 citiri
Tatal copilului mort dupa o operatie de polipi, la Sibiu: Medicii ascund responsabilitatea
Foto: turnulsfatului.ro

Tatal copilului mort la Spitalul Judetean Sibiu in urma unei operatii de polipi afirma, dupa prezentarea primelor rezultate ale anchetei interne facute in unitate, ca "se doreste sa se ascunda iresponsabilitatea medicului curant" si acuza ca baietelul nu a fost supravegheat dupa operatie.

Tatal copilului mort la Spitalul Judetean Sibiu in urma unei operatii de polipi, Ovidiu Nicolae Bogdan, a comentat, vineri, intr-o conferinta de presa, rezultatele anchetei interne facute in unitate in urma sesizarii sale, afirmand ca se astepta ca reprezentantii spitalului sa vina cu astfel de concluzii "relevante, in mod ironic spus".

"Cert este faptul ca se doreste sa se ascunda, in mod evident, iresponsabilitatea factorilor de decizie si a medicului curant, a personalului", a declarat el.

Intrebat ce parere are despre declaratia membrilor Consiliului de Etica al spitalului, potrivit careia "evolutia cazului nu s-a datorat unei erori chirurgicale", barbatul a raspuns: "Asta este inca o dovada de iresponsabilitate, pe romaneste spus, doar sa studieze faptele aparent si incercand sa acopere intr-un fel sau altul un coleg, atat cat este posibil".

"Nu mi se pare a se judeca normal, avand in vedere gravitatea faptei", a spus el.

Ovidiu Nicolae Bogdan a afirmat ca "post-operator, trebuia supravegheat copilul in permanenta", adaugand ca nicio asistenta nu a verificat starea copilului in minutele scurse de la aducerea sa in salon pana in momentul in care mama a constatat ca are buzele vinete.

"I l-a adus plin de sange (asistenta - n.red.) si i l-a dat sa-l linisteasca, dupa care a plecat si nu a mai revenit si a ramas copilasul nesupravegheat. Daca exista cadru medical abilitat pentru supraveghere post-operatorie, s-ar fi putut interveni mai repede si util in cazul unui stop respirator. Lasandu-l in voia intamplarii, s-a ajuns la situatia asta dramatica si nefericita pentru noi, familia, in primul rand", a declarat barbatul.

El a sustinut ca si medicul curant ar fi trebuit sa se intereseze mult mai indeaproape de starea copilului dupa operatie, mai ales in conditiile in care stia ca este un copil cu probleme respiratorii accentuate in timpul somnului.

"Nu este normal ca dupa operatie sa-l supraveghezi, sa vezi daca operatia pe care ai efectuat-o este in regula? E o intrebare absolut simpla. Nu cred ca avem nevoie de foarte multa cultura medicala pentru a ne da seama de gravitatea situatiei", a afirmat tatal copilului.

El a adaugat ca se astepta ca rezultatul anchetei din spital sa nu aduca vreo clarificare, desi a sperat ca, "in al doisprezecelea ceas", reprezentantii unitatii medicale "vor recunoaste ca un intreg sir de factori, care implica direct mai multe persoane, a dus la aceasta drama".

Tatal cere o ancheta completa

Ovidiu Nicolae Bogdan a mentionat ca dupa ce va avea rezultalele raportului medico-legal va depune si o plangere scrisa la Parchet, cerand o ancheta completa in acest caz.

Barbatul a afirmat ca mai are "asi in maneca" pentru a demonstra vina directa a spitalului si a personalului in moartea copilului sau.

Un barbat din Sibiu, Ovidiu Nicolae Bogdan, a organizat, in urma cu o saptamana, o conferinta de presa in fata Unitatii de Primiri Urgente a Spitalului Judetean de Urgenta Sibiu, pentru a anunta ca fiul sau de trei ani si jumatate, Alexandru Ioan Bogdan, a murit in urma unei operatii de extirpare a polipilor realizata in unitatea medicala, barbatul spunand ca este vorba despre un caz de malpraxis.

El spunea ca in 5 iunie si-a dus copilul la spital pentru operatie si l-a lasat impreuna cu sotia sa, iar dupa interventia chirurgicala copilul a fost dus in salon la mama, care a sesizat, la scurt timp, ca acesta avea urme de sange pe fata, iar buzele i se invinetisera. Doctorul Gabriel Rusu l-a resuscitat manual pe copil, micutul fiind mutat in sectia de terapie intensiva, unde a avut respiratie neregulata timp de doua zile, dupa care nu a mai respirat singur deloc, fiind tinut in viata cu ajutorul aparatelor.

Ulterior, copilul a facut un stop cardiac la sectia de terapie intensiva, iar vinerea trecuta a murit.

Barbatul afirma ca a depus reclamatie la conducerea spitalului, la Colegiul Medicilor si a sezizat Parchetul pentru "malpraxis si lipsa deontologiei profesionale".

Intrebat de ce a adus copilul la Spitalul Judetean Sibiu pentru operatie, desi exista un Spital de Pediatrie in oras, barbatul spunea ca el, personal, a fost operat de doua ori de medicul la care si-a adus copilul si, avand mare incredere in acesta, a vrut sa-l opereze si pe cel mic.

Directorul medical al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu, Radu Chicea, declara, zilele trecute, ca Sectia ORL a unitatii nu are compartiment de Anestezie Terapie Intensiva (ATI), deoarece operatiile majore sunt facute in blocul operator al spitalului, dotat cu tot ce trebuie.

"Sectia ORL asa a fost prevazuta, fara compartiment de ATI. Exista doar un salon post-operator. Aceasta organizare tine de faptul ca operatiile mari sunt facute de catre medicii ORL in blocul operator al spitalului, unde exista terapie intensiva", declara Radu Chicea.

O interventie minora

Potrivit acestuia, operatia de extirpare a polipilor pe care a suferit-o copilul este considerata o "interventie minora", care nu ar fi trebuit sa puna probleme deosebite, de aceea a fost facuta in sectia ORL, si nu in blocul operator.

Radu Chicea afirma, totodata, ca spitalul are in dotare aparatura de resuscitare, doar ca in Sectia ORL aceasta nu este considerata necesara. El spunea ca in cazul baietelului care a murit in urma operatiei nu a fost vorba despre lipsa dotarii, ci despre faptul ca s-a observat tarziu ca are nevoie de manevre de resuscitare.

Radu Chicea, care este si presedinte al Colegiului Medicilor din Sibiu, anunta ca medicul Gabriel Rusu, care l-a operat pe copil, va fi cercetat pentru a stabili ce s-a intamplat si daca a fost sau nu vorba despre o culpa medicala.

Procurorii Parchetului Tribunalului Sibiu anuntau, miercuri, ca au deschis un dosar de urmarire penala in acest caz.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#copil mort operatie polipi Sibiu, #baiat mort operatie polipi Sibiu, #ancheta Spitalul Judetean Sibiu, #copil mort Spitalul Judetean Sibiu , #spitale