Un chirurg plastician avertizeaza: Petardele ar trebui interzise, iar pe ambalajul lor sa fie pus un avertisment ca pe pachetele de tigari

Sambata, 28 Decembrie 2019, ora 10:10
3619 citiri
Un chirurg plastician avertizeaza: Petardele ar trebui interzise, iar pe ambalajul lor sa fie pus un avertisment ca pe pachetele de tigari
Foto: Facebook/IGSU

Medicul Dan Grigorescu, seful Sectiei de Chirurgie Plastica si Reconstructiva de la Spitalul Judetean din Brasov, sustine ca pe ambalajul petardelor ar trebui sa fie avertismente de tipul celor existente pe pachetele de tigari. De asemenea, el cere interzicerea "acestor pocnitori de mizerie" pentru publicul larg.

Intr-o postare pe Facebook, el a propus ca imagini socante care arata consecintele grave ale folosirii acestor obiecte pirotehnice sa fie puse pe ambalaj: "Cine s-ar opune? La fel ca pe pachetele de tigari, asa ceva ar trebui sa se gaseasca pe ambalajul petardelor! Pe cine ar deranja oare?", se intreaba, retoric, doctorul brasovean.

Intr-o alta postare pe reteaua sociala, medicul isi expune argumentele pentru care isi doreste ca acestea sa fie interzise pentru publicul larg:

"Sarbatori (din pacate!) petardate...

Comemorez (ca de aniversat nici nu poate fi vorba!) implinirea unui cincinal de cand incerc, la fiecare sfarsit de an, sa atrag atentia in spatiul public asupra riscului pe care si-l asuma (mai ales ignorandu-l!) cei care, utilizand petarde, isi mutileaza mainile.

Uite ca anul asta << realitatea bate filmul >> in cazul recent sinucisului care a incercat (involuntar,cu siguranta) sa devina primul inghititor (si stingator) de petarde din lume ramas in viata dupa o asemenea tentativa. I-a ramas totusi satisfactia (sic!!!) de a fi primul care incearca la nivel mondial o astfel de aroganta care incumba o astfel de maxima ignoranta.

La noi, la Brasov, tocmai s-a internat primul petardat ramas in viata din acest << sezon >> . E deja operat.

De aceea, nu ma pot abtine sa incep din nou sa << propovaduiesc >> (sper ca nu in pustiu) pe aceasta tema, aducand ca argument doar doua imagini, cele mai soft cu putinta, strigand:

Legiuitori mari si mici! Interziceti naibii utilizarea de catre cei din publicul larg a acestor pocnitori de mizerie.

Dar definitiv! Ca nu s-o face gaura-n cer!

Si nici in buzunarul comerciantilor de ocazie!"

In urma acestor mesaj, medicul a anuntat ca a fost contactat in cabinetul lui de la spital de un politist "care s-a autosesizat in cazul utilizarii (si, probabil, comercializarii) nelegale de petarde in aceasta perioada premergatoare noptii de Revelion". Totusi, el a precizat ca nu va fi linistit cand folosirea acestor obiecte pirotehnice nu va fi interzisa "pe persoana fizica".

Avertismentul pompierilor

Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta a transmis, de curand, un avertisment pe Facebook, in care ii indeamna pe parinti sa nu-si lase copiii sa se joace cu petarde si nici cu artificii.

"Pe cat de spectaculoase sunt artificiile si petardele, pe atat de periculoase pot fi daca sunt folosite necorespunzator. Nu putine au fost cazurile cand pompierii au actionat pentru acordarea asistentei medicale de urgenta persoanelor care au fost ranite de utilizarea mijloacelor pirotehnice!

Pentru evitarea producerii unor evenimente negative, nu utilizati artificiile, petardele si alte mijloace pirotehnice in incaperi si spatii inchise, cu aglomerari de persoane, balcoane, holuri de bloc si pe terase. Astfel de activitati se vor desfasura in conditiile legii, in aer liber, la distante de siguranta fata de oameni, cladiri, arbori si autovehicule.

Totodata, mijloacele pirotehnice se pot achizitiona numai din spatii comerciale autorizate, iar utilizarea lor se va realiza cu respectarea instructiunilor mentionate de producator", a scris pe Facebook IGSU.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
#medic avertisment petarde , #spitale