Unitatile sanitare cu paturi, reclasificate in functie de nivelul de competenta

Miercuri, 20 Aprilie 2011, ora 23:39
1575 citiri
Unitatile sanitare cu paturi, reclasificate in functie de nivelul de competenta
Foto: Arhiva

Unitatile sanitare cu paturi au obligatia ca, incepand de miercuri, timp de 15 zile, sa solicite in scris directiei de sanatate publica, din aria administrativ teritoriala unde isi desfasoara activitatea, clasificarea conform noii legislatii in vigoare.

Directiile de sanatate publica au la dispozitie cinci zile pentru a analiza cererile si a incadra spitalele intr-una dintre cele cinci categorii existente, in functie de nivelul de competenta, dupa care vor trimite ministerului Sanatatii, pentru aprobare, noua clasificare, se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii, remis miercuri Ziare.com.

"Am realizat o noua clasificare a spitalelor, mai simpla si coerenta. Pana acum, in Romania se utiliza o multitudine de clasificari ale spitalelor. In multe cazuri, clasificarile se intrepatrund, se suprapun sau se amesteca. De exemplu, unele spitale judetene sunt regionale, clinice si de urgenta, insa pot fi si institutii publice cu sectii private, in acelasi timp. Nu exista o reprezentare coerenta a retelei spitalicesti. Noua metoda de clasificare s-a realizat pe baza experientei internationale si a recomandarilor expertilor independenti", a declarat ministrul Sanatatii, Cseke Attila.

Cseke Attila a mai spus ca principalele avantaje ale noii clasificari sunt cresterea eficientei functionarii spitalelor, prin evitarea suprapunerilor si paralelismelor cu alte unitati spitalicesti, asigurarea accesului echitabil al cetatenilor la serviciile medicale continue, precum si modelarea finantarii pe nivele de competenta si de performanta, pastrandu-se insa metodologia unica nationala de finantare.

Totodata, prin noua metoda de clasificare, ministerul anticipeaza ca vor fi diminuate costurile de tratament prin evitarea internarii la nivele inferioare de asistenta spitaliceasca a pacientilor cu patologii complexe, care nu pot fi rezolvati la acel nivel, se mai arata in comunicat.

Reprezentantii MS precizeaza ca vor exista spitale de categoria V, cu un nivel de competenta limitat, care asigura, dupa caz, servicii medicale pentru ingrijirea bolnavilor cronici, servicii medicale intr-o singura specialitate sau servicii paleative. De asemenea, vor exista spitale de categoria IV cu un nivel de competenta bazal, adica deservesc populatia pe o raza administrativ-teritoriala limitata, pentru afectiuni cu grad mic de complexitate.

Spitalele de categoria III vor avea un nivel de competenta mediu si vor deservi populatia judetului din aria administrativ-teritoriala unde isi are sediul si, doar prin exceptie, din judetele limitrofe, pentru afectiuni cu grad mediu de complexitate. Unitatile spitalicesti de categoria II vor avea un nivel de competenta inalt si vor asigura furnizarea serviciilor medicale cu grad mare de complexitate.

Totodata, spitalele de categoria I vor avea un nivel de competenta foarte inalt si vor asigura asistenta medicala la nivel regional, deservind populatia judetului din aria sa administrativ-teritoriala, precum si alte judete, cu cel mai inalt nivel de dotare, conchide comunicatul.

D.R.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Cseke Attila MS, #unitati spitalicesti desfiintate, #spitale paturi reclasificate , #spitale