Spitalul de Arsi: Medicul care a filmat larve pe pacient dezvaluie ca rata de supravietuire la ATI e sub 10%

Marti, 19 Iulie 2016, ora 13:39
6376 citiri
Spitalul de Arsi: Medicul care a filmat larve pe pacient dezvaluie ca rata de supravietuire la ATI e sub 10%
Foto: Arhiva Ziare.com

Camelia Roiu, medicul de la Spitalul de Arsi care a filmat larvele care se plimbau pe un pacient, dezvaluie ca sub 10% din pacientii care ajung la sectia de Terapie Intensiva supravietuiesc. In rest, mor din cauza infectiilor pe care le dezvolta in spital.

"Am o inregistrare cu domnul manager (Victor Marinescu - n.red.) in care ii spun ca toti pacientii mor de infectii. Mi-a raspuns in doi peri ca nu e treaba mea. Rata de supravietuire e sub 10%, iar eu sunt obligata sa asist neputincioasa la un malpraxis", a declarat Camelia Roiu, medic anestezist ATI, dupa ce a fost audiata de Politia Capitalei.

Pacienti spalati cu apa plina de bacili

Medicul le-a mai spus jurnalistilor ca pacientilor li se face dus cu apa de la robinet, in care se gasesc bacili. Ba mai mult, acuza Camelia Roiu, si in apa teoretic sterila de la blocul operator se gasesc bacili.

La transfuzii lucreaza persoane fara calificare

Cat despre unitatea de transfuzii, medicul arata ca determinarile de grupa de sange se fac de catre persoane fara calificare in acest sens.

"Au fost foarte mari neguli, in sensul ca unitatea de transfuzii nu era autorizata. Asistentele au fost nevoite sa faca determinari de grupe de sange, ele nefiind calificate in acest domeniu. Consider ca cea mai mare responsabilitate a fost a sefului UTS, a unitatii de transfuzii care a girat aceasta acitivitate neautorizata si ilegala", a spus Camelia Roiu.

Amintim ca o femeie a murit la acest spital dupa ce a primit sange dintr-o grupa incompatibila.

Colegii au vrut sa o linseze. Seful ATI stia

Pe de alta parte, Camelia Roiu sustine ca unii colegi au vrut sa o linseze dupa ce a facut public filmuletul in care larvele se plimbau pe un pacient in sectia de Terapie Intensiva unde lucreaza.

"Au mai fost acum zeci de ani, am vazut niste larve, dar nu ca acum. Era ceva accidental. De-a lungul vremii, erau cazuri sporadice, dar nu ca acum.

Am facut in disperare. Filmul pus pe Tolontan este filmat de mine, pentru ca eu am ajuns la o disperare. Eu cu colegii mei din acest spital. Stiu ca am colegi care vor sa ma linseze, sa ma bage in comisie de disciplina, dar am si colegi pe care ii stimez si care stiu ca sunt profesionisti adevarati si care isi fac munca. Autoritatile stiau ce se intampla in spital", a spus Camelia Roiu.

Mai mult, medicul il acuza pe Adrian Stanculea, purtatorul de cuvant si seful ATI de la Spitalul de Arsi, ca stia de mai multe nereguli.

"Stia. Plasele, infectiile, toate conditiile de asepsie, absolut tot este in responsabilitatea sefului de sectie. Colegii lasi care nu recunosc ce se intampla acolo sa isi aduca aminte ca sunt medici si ca este esential sa isi faca meseria si ca cea mai mare satisfactie este cand salvezi un pacient", a continuat Camelia Roiu.

Amenintata de un secreter de stat

Medicul a mai sustinut ca a fost amenintat dupa ce a semnalat de mai multe ori problemele din unitatea medicala.

"In vinerea Colectiv, am primit un telefon de la managerul spitalului care mi-a spus sa vin ca ma cauta secretarul de stat Tucmeanu (Alin Iulian Tucmeanu - n. red.). Am vorbit cu el si mi-a spus textual 'doamna doctor, eu nu mai vreau sa vina DNA-ul in spitalul asta'. Eu am spus ca stiu ca se vor face achizitii, ei au inceput sa se teama si mi l-au trimis sa ma ameninte. Acel secretar de stat a fost retinut de DNA la cateva zile dupa", a mai spus Camelia Roiu.

Reactia Ministerului Sanatatii

La scurt timp dupa acuzatiile dure facute de medicul de la Spitalul de Arsi, a venit o reactie de la purtatorul de cuvant de la Ministerul Sanatatii.

"Anul acesta la Spitalul de Arsi au existat 8 controale. Un control al inspectiei sanitare are ca finalitate niste sanctiuni - daca ele se impun - si se ofera ceea ce se cheama un plan de conformare. Din momentul acela, e raspunderea conducerii institutiei ca neregulile constatate sa fie rezolvate intr-un timp stabilit", a explicat Colintineanu.

Reprezentantul MS i-a incurajat pe medici sa spuna adevarul despre situatia din spitale, dar a subliniat ca regreta ca in corpul medical de la Spitalul de Arsi exista tensiuni.

"MS e minister pentru toti doctorii din aceasta tara, pentru toti pacientii. E regretabila situatia de a avea tensiuni in corpul medical. (...)

Nimeni nu descurajeaza spunerea adevarului - sub orice forma, adevarul trebuie sa iasa la iveala. Pentru ca doar cu date adevarate si concrete putem schimba ceva. Conditiile de siguranta din unitatile medicale nu sunt doar in beneficiul pacientilor, ci si in beneficiul medicilor", a spus Colintineanu, intr-o interventie telefonica la Realitatea TV.

Anchete la Spitalul de Arsi

Procurorii de la Parchetul Capitalei au deschis dosar de moarte suspecta dupa aparitia unei inregistrari cu un pacient internat in Spitalul de Arsi, pe ranile caruia se aflau larve.

Anchetatorii au demarat si o a doua ancheta, pentru ucidere din culpa, dupa ce o femeie a murit la unitatea medicala dupa o transfuzie sanguina gresita.

Si Ministerul Sanatatii face investigatii in ceea ce priveste Spitalul Clinic de Urgenta Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri, sectia de Anestezie Terapie Intensiva fiind acum inchisa.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#dezvaluri spital arsi, #medic spital Arsi , #Spitalul de Arsi