Atentat terorist in Bulgaria: Seful SRI spune ca atacatorul nu a trecut prin Romania

Marti, 24 Iulie 2012, ora 17:30
2821 citiri
Atentat terorist in Bulgaria: Seful SRI spune ca atacatorul nu a trecut prin Romania
Foto: Kamikaze

Directorul Serviciului Roman de Informatii (SRI), George Maior, a declarat ca, in baza verificarilor realizate de SRI, pana in prezent, nu a rezultat niciun indiciu care sa ateste faptul ca "atacatorul de la Burgas ar fi tranzitat tara noastra".

"Nimeni nu se poate exprima, insa, in termeni categorici, date fiind consecintele actuale ale globalizarii si schimbarea consistenta, din ultimii ani, a modalitatilor de operare ale teroristilor, al caror comportament are un grad din ce in ce mai ridicat de impredictibilitate. (...) In astfel de situatii apar tot felul de ipoteze, zvonuri, scenarii, unele dintre ele fiind pure supozitii, care nu au la baza niciun element real", a spus Maior pentru saptamanalul Kamikaze.

Directorul SRI a subliniat ca nu exista niciun fel de indicii referitoare la pregatirea unor atentate similare cu cele din Bulgaria si in Romania.

"Serviciul nostru nu detine informatii care sa releve existenta unor conexiuni sau legaturi intre atentatul din Bulgaria si persoane sau entitati, situatii sau intentii cu privire la Romania. Aceasta evaluare se bazeaza inclusiv pe schimbul de informatii cu partenerii nostri interni si externi, care s-a intensificat in ultimele zile.

Din pacate, experiente recente de genul atentatului de la Burgas sau unele relativ mai indepartate in timp, cum ar fi evenimentele din Norvegia sau Franta si, acum cativa ani, din Marea Britanie si Spania, ne arata foarte clar ca sentimentul de siguranta absoluta fata de amenintarea terorista este un deziderat imposibil de atins sau chiar o utopie, indiferent cat de profesionist se actioneaza pentru prevenirea unor astfel de evenimente.

Nimeni nu poate afirma ca este complet ferit de pericolul terorist. Cu atat mai mult cu cat este vorba despre un stat membru UE si NATO, care a participat sau participa cu trupe in diverse teatre de operatiuni (Irak, Afganistan), gazduieste pe teritoriul national baze militare ale SUA, care va gazdui elemente ale scutului american antiracheta, elemente care il fac mai 'atractiv' pentru organizatiile teroriste si, deci, mai vulnerabil in fata acestei amenintari", a explicat Maior.

Potrivit sursei citate, in Romania, "nu avem un terorism autohton si tara noastra nu este, in prezent, o tinta prioritara pentru organizatiile teroriste".

"Incidentele particulare circumscrise fenomenului terorist au fost monitorizate si contracarate prompt de Serviciul nostru, in cooperare cu membrii SNPCT (n.red. Syndicat National des Professeurs Chefs de Travaux) si partenerii externi. Mai mult, tara noastra beneficiaza de o imagine pozitiva in spatiul Orientului Mijlociu si Asiei Centrale, iar comunitatile de emigranti din zonele cu potential terorist sunt destul de bine integrate in tara noastra.

Insa, avand in vedere imprevizibilul care marcheaza intotdeauna activitatile teroriste si faptul ca granitele nu mai reprezinta un element relevant, cred ca ar fi o mare greseala sa ne consideram complet feriti. Precautia trebuie sa fie cuvantul de ordine - asa cum indica si nivelul de alerta terorista la care ne situam in prezent - Albastru Precaut", a precizat directorul SRI.

Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
#George Maior atentat Burgas, #George Maior amenintare terorista, #George Maior terorism, #SRI terorism , #sri