Bilant la SRI: 2010 - plin de succese, 2011 - spionaj si insecuritate energetica

Miercuri, 23 Martie 2011, ora 14:24
2750 citiri
Bilant la SRI: 2010 - plin de succese, 2011 - spionaj si insecuritate energetica

Bilantul Serviciului Roman de Informatii, prezentat miercuri de seful institutiei, George Maior, arata ca anul 2010 a fost unul plin de succese, insa in 2011 Romania se va confrunta cu amenintari precum spionajul si insecuritatea energetica.

George Maior a declarat, in cadrul conferintei de presa organizate pentru prezentarea bilantului, ca anul trecut SRI a avut cele mai bune performante.

"Anul 2010 a fost fara indoiala anul performantei operationale. Am inceput sa culegem roadele reformelor din anii anteriori. (...) Anul 2010 marcheaza cele mai importante succese operationale ale SRI din ultimele decenii", a declarat George Maior.

Acesta a precizat ca SRI a avut contributii in combaterea evaziunii fiscale, a contrabandei, a crimei organizate, a prevenit si a oprit activitati ale unor grupari radicale cu potential terorist si a avut un rol important in domeniul contraspionajului.

George Maior a adaugat ca performantele SRI sunt cu atat mai remarcabile avand in vedere ca anul 2010 a fost unul dificil, din cauza restrictiilor bugetare. Cu toate acestea, SRI nu a diminuat resursele financiare necesare pe domeniul operativ astfel incat sa poata functiona, adauga acesta.

Seful SRI a mai spus ca SRI a avut si o cooperare stransa cu Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Public, Serviciul Roman de Informatii Externe si structurile de informatii ale Ministerului Apararii.

"In ceea ce priveste anul 2011 consideram ca din punct de vedere al serviciilor de informatii, Romania se va confrunta cu riscuri si vulnerabilitati produse de coruptie, economa subterana, contrabanda si crima organizata, cat si cu mentinerea sau cresterea unor riscuri internationale, precum spionajul, insecuritatea energetica. O atentie importanta este acordata prevenirii terorismului, avand in vedere faptul ca instabilitatea din orientul mijlociu poate avea efecte asupra securitatii nationale", a mai declarat George Maior.

Acesta a adaugat ca perceptia in randul populatiei privind Serviciul Roman de Informatii este buna. George Maior a citat unele cercetari sociologice care arata ca aproape 70% dintre romani cred ca SRI este o institutie diferita de vechea Securitate. In plus, conform sondajului, peste 50% spun ca Serviciul Roman de Informatii s-a reformat, iar 40% dintre romani au un grad de incredere ridicat in SRI.

Citeste si:
Liviu Dragnea, atacuri în rafală la adresa șefilor SRI. „George Maior, cam de la 10, 11 dimineaţa devenea prieten cu paharul”
Liviu Dragnea, atacuri în rafală la adresa șefilor SRI. „George Maior, cam de la 10, 11 dimineaţa devenea prieten cu paharul”
Fostul preşedinte al PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică seara, 19 septembrie, că a auzit discuţii între şefii serviciului Român de Informaţii şi procurori asupra cărora cei de la SRI...
Preşedintele Iohannis, la memorialul victimelor atentatelor din 11 septembrie de la New York
Preşedintele Iohannis, la memorialul victimelor atentatelor din 11 septembrie de la New York
Preşedintele Klaus Iohannis a depus marţi, 21 septembrie, flori şi a ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor atentatelor teroriste din 11 septembrie 2001, la memorialul construit...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
TUCAN GABRIEL
rank 2
"Bilant la SRI: 2010 - plin de succese, 2011 - spionaj si insecuritate energetica"