Ziare.com

BNR a incheiat patru protocoale de cooperare cu SRI

Luni, 06 August 2018, ora 21:22

   

BNR a incheiat patru protocoale de cooperare cu SRI
Banca Nationala a Romaniei a incheiat patru protocoale de cooperare cu Serviciul Roman de Informatii, toate clasificate drept secret de serviciu.

Unul dintre aceste protocoale a fost abrogat in 2009, conform datelor remise de BNR.

"Mentionam ca protocoalele incheiate intre Banca Nationala a Romaniei si Serviciul Roman de Informatii se afla sub incidenta Legii 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate, a Hotararii de Guvern nr. 585/2002 privind aprobarea Standardelor nationale de protectie a informatiilor clasificate in Romania si a Hotararii de Guvern nr. 781/2002 privind protectia informatiilor clasificate secrete de serviciu, si in consecinta, continutul acestora nu poate fi comunicat persoanelor neautorizate", se mentioneaza in raspunsul transmis BNR catre Agerpres.

Astfel, in 2006, BNR a incheiat cu SRI un protocol de cooperare in problematica prevenirii si combaterii terorismului (Protocolul are la baza urmatoarele prevederi legale: Legea nr. 51/1991, privind securitatea nationala a Romaniei, Legea nr. 14/1992, privind organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii, Legea nr. 58/1998, privind activitatea bancara, Legea nr. 535/2004, privind prevenirea si combaterea terorismului, Legea nr. 312/2004 privind Statutul BNR, si Hotarari ale CSAT) . Acest protocol a fost abrogat in 2009.

Tot in problematica prevenirii si combaterii terorismului, intre cele doua institutii au fost incheiat si in 2009 un protocol de cooperare, ce are la baza Legea nr. 51/1991, Legea nr. 14/1992, Legea nr. 535/2004, Legea nr. 312/2004 si Hotarari ale CSAT.

In 2011, intre Serviciul Roman de Informatii si Banca Nationala a Romaniei a fost incheiat un protocol de cooperare privind crearea cadrului tehnic necesar schimbului de informatii prin intermediul sistemului informatic integrat, ce are la baza Legea nr. 161/2003, privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, H.G. nr. 952/2003, privind aprobarea normelor si procedurilor in vederea operationalizarii Sistemului informatic integrat, componenta a Sistemului Electronic National, Legea nr. 51/1991, Legea nr. 14/1992, Legea nr. 677/2001, pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, Legea nr. 544/2001, privind liberul acces la informatiile de interes public., Legea nr. 455/2001, privind semnatura electronica si Hotarari ale CSAT

Un an mai tarziu, in 2012, a fost incheiat un protocol de cooperare intre Serviciul Roman de Informatii si Banca Nationala a Romaniei in domeniul sistemelor informatice si de comunicatii. Acesta are la baza, potrivit BNR, Legea nr. 51/1991, Legea nr. 14/1992, Legea nr. 312/2004 si Hotarari ale CSAT.

Vineri, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) a publicat un protocol de colaborare incheiat cu Serviciul Roman de Informatii (SRI) in anul 2005.

Protocolul de colaborare incheiat intre cele doua institutii "pentru indeplinirea sarcinilor ce le revin in domeniul securitatii nationale" este semnat de procurorul general de la acea vreme, Ilie Botos, si de fostul director SRI Alexandru Radu-Timofte, potrivit documentului declasificat publicat pe site-ul PICCJ.

La finalul protocolului se precizeaza ca acesta inlocuieste o intelegere similara incheiata in anul 2000.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre BNR SRI protocoale
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 4255 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

statul roman a ajuns sa arate ca in individ retardat care intr-un

acces de furie si-a scos ochii si si-a taiat urechile - de unde mai are acum justitia informatii si probe despre infractori (rechinii, nu plevusca) si infractiuni, daca nu de la singurul serviciu specializat (cu oameni, experienta si resurse)? care mai este rolul SRI, sa citeasca ziarele in locul nostru si sa faca un rezumat? netrebnicii din psd in cardasie cu anumiti functionari publici vor sa introduca "omerta", sa poata fura si jefui fara grija din banul public - la fel si cu BNR care informa SRI despre miscarile suspecte de bani din sistemul bancar, care alimenteaza retelele teroriste - cat de prosti pot sa fie romanii sa voteze psd, acest partid antinational care duce tara la distrugere?

 

Dranea a spus ca asta nu se pune

Ca el a vrut capul lui Codruta și restul sa stea liniștiti ca nimeni nu-i va supăra deși Codrin care are simpatie cu interlopii a zis ca sa-laresteze pe McCain. Cand un psdist mai citit i-a spus ca asta e președintele Ciprului sau cam așa ceva. Codrin a zis ca il baga in aia a masii oricine ar fi, ca el are protecție de la Dăbuleni personal.

un protocol prevede ca

https://bit.ly/2OaHLFD

 

Interesant

De ce orice protocol incheiat de institutiile statului cu SRI este ilegal ? Cine a stabilit asta ?
De ce protocolul semnat intre pompieri si salvare este legal ?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor