CCR a creat un monstru, de drept

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 14 Martie 2016, ora 19:01
5349 citiri
CCR a creat un monstru, de drept

Plec de la premisa ca judecatorii Curtii Contitutionale au avut cele mai bune intentii in decizia pe care au luat-o in privinta modului in care procurorul pune in aplicare mandatul de supraveghere si interceptare.

Li s-a parut ca este constitutional sa scoata SRI din anchetele penale, motivandu-si decizia prin faptul ca sintagma "ori alte organe specializate ale statului", pe care se baza parteneriatul SRI-DNA, este lipsita de claritate, precizie si previzibilitate.

Si pentru ca nu se intelegea care sunt institutiile abilitate sa efectueze masuri cu un grad ridicat de intruziune in viata privata, judecatorii CCR au mai spus in motivare ca "reglementarea in acest domeniu nu poate fi realizata decat printr-un act normativ cu putere de lege, iar nu printr-o legislatie infralegala, respectiv acte normative cu caracter administrativ, adoptate de alte organe decat autoritatea legiuitoare, caracterizate printr-un grad sporit de instabilitate sau inaccesibilitate".

SRI a considerat decizia CCR o lovitura in plex. Dupa eliberarea motivarii, nervii s-au pierdut cu totul, din moment ce insusi directorul SRI, Eduard Hellvig, a iesit din tacere pentru a numi decizia CCR o amenintare la adresa securitatii nationale.

O declaratie facuta parca sa inghete sangele in vene fiecarui cetatean roman caruia ii pasa cat de cat pe ce lume traieste. Dar lucrurile abia incepusera sa se inflameze. A urmat raspunsul Guvernului din ordonanta de urgenta care se presupunea sa faca lumina in urma deciziei Curtii Constitutionale.

Iar ordonanta de urgenta pe care a prezentat-o ministrul Justitiei, Raluca Pruna, intr-o conferinta de presa vineri seara, aproape de miezul noptii, imi pare ca a fost raspunsul celui mai suparat dintre toti cei afectati de decizia Curtii.

Nu ca nu ar limpezi sintagma ambigua din Codul Penal, dar o face atat de bine incat de acum stim cel putin ca nu ne mai asculta doar SRI, ci o vor face si procurorii parchetelor. Bonus, SRI nu se va ocupa doar de ascultari, filaje si

supravegheri, ca pana acum, dar prin ordonanta de urgenta devine si organ de cercetare penala in cauze care privesc siguranta nationala.

Daca as fi paranoic, as putea sa imi imaginez ca exact asa ar suna razbunarea SRI, daca ea ar fi formulata de orgoliul ranit al serviciului, ordonanta de urgenta fiind conceputa parca tocmai pentru a duce un eventual razboi CCR-Guvern-Parlament pe noi culmi ale isteriei si blocajului legislativ.

Pe cat de multumite sunt parchetele si serviciile de informatii de solutia gasita de Guvern, pe atat de bulversati sunt deja o mare parte dintre politicieni, mai cu seama cei care sperau ca, odata cu decizia CCR, se va sfarsi si epoca Justitiei facuta in tandem de SRI si procurorii parchetelor.

Supararea e usor de inteles. Ordonanta de urgenta da fiecarui membru al fostului binom SRI-DNA competente pe care pana acum le aveau doar in parteneriat: Parchetelor posibilitatea de a asculta, fila si supraveghea, iar serviciului de informatii capacitatea de a face cercetari penale.

E de asteptat ca ordonanta sa fie atacata atat in Parlament, unde alesii abia asteapta sa puna mana pe un subiect atat de suculent pe seceta prin care trec in buza campaniei electorale, cat mai ales la Curtea Constitutionala, unde are toate sansele sa fie facuta zob.

Un razboi al carui final este imposibil de ghicit acum. Cu atat mai mult cu cat, pana la alegerile locale si parlamentare, care pot rescrie ele singure razboiul, urmeaza sa fie numiti noii sefi ai parchetelor si, in plus, trei membri ai Curtii vor fi inlocuiti intrucat le inceteaza mandatele.

Sa ne rugam ca in urma ciocnirii intre institutiile din scandalul interceptarilor sa rezulte o democratie ceva mai autentica si mai functionala decat cea a statului de drepti de pana acum.

Ar fi in avantajul tuturor, inclusiv al celor care au investit sute si miliarde de euro (cand vom sti suma exacta?) in infrastructura de ascultare si filaj.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#SRI ordonanta CCR interceptari , #sri