Ciolos explica de ce a devenit SRI organ de urmarire penala speciala prin OUG: Ramaneam descoperiti

Luni, 14 Martie 2016, ora 10:15
4614 citiri
Ciolos explica de ce a devenit SRI organ de urmarire penala speciala prin OUG: Ramaneam descoperiti
Foto: Guvernul Romaniei (Arhiva)

Premierul Dacian Ciolos a explicat, pe o retea de socializare, de ce a fost nevoie de adoptarea ordonantei de urgenta prin care SRI a primit atributii de organ de urmarire penala.

"Pana acum SRI era implicat in urmariri penale in toate cazurile in care facea ascultari la solicitarea procurorilor. Acum, prin OUG se delimiteaza clar in care situatii mai poate face asta. Credeti-ma, am studiat bine lucrurile inainte de a adopta OUG. (...)

SRI nu poate fi organ de urmarire penala DECAT pentru cazuri privind siguranta nationala si privind terorismul (conform legii de finctionare a SRI) si DOAR, EXCLUSIV SUB CONTROL JUDECATORESC, in prezenta unui PROCUROR. Restul e interpretare nefondata", a postat duminica seara pe Facebook Dacian Ciolos, raspunzand la intrebarile puse de internauti.

De asemenea, seful Executivului a explicat inca o data de ce nu a fost pusa in dezbatere publica ordonanta de urgenta, acest caz fiind o exceptie.

"Si acum punem OUG in consultare publica de cate ori se poate. In cazul OUG privind interceptarile, nu mai era timp fizic, pentru ca ramaneam descoperiti in unele cazuri daca nu adoptam OUG in acelasi timp cu publicarea hotararii CC in Monitorul oficial", a scris Dacian Ciolos pe reteaua de socializare.

CSAT a discutat si Guvernul a adoptat vineri seara mai multe acte normative menite sa puna in acord cu legislatia in vigoare decizia Curtii Constitutionale din 16 februarie conform careia interceptarile SRI in dosarele penale sunt neconstitutionale.

Iohannis a anuntat ca CSAT a avizat favorabil ordonanta privind interceptarile

Ordonanta interceptarilor, aprobata: 4 legi modificate, DNA si DIICOT primesc personal

La finalul sedintei de guvern, ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a anuntat ca a fost modificata si legea SRI astfel incat serviciul va putea fi "organ de cercetare penala speciala" in dosarele care privesc siguranta nationala.

Ordonanta interceptarilor, aprobata: SRI va putea fi "organ de cercetare penala speciala"

"In mod limitat si limitativ prevazut de lege, este adevarat ca SRI poate sa faca acte de cercetare penala, fiind un organ de cercetare penala speciala in limitele definite de actualul Cod de procedura penala. Aici nu am inovat, numai am clarificat. Si am facut-o ca sa nu punem in pericol mandatele de siguranta nationala si, pana la urma, siguranta cetateanului", a explicat ministrul Justitiei.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#Ciolos ordonanta SRI urmarire penala, #Ciolos interceptari SRI , #sri