George Maior a prezentat bilantul SRI pe 2013: Coruptia ramane o vulnerabilitate a statului roman

Miercuri, 26 Martie 2014, ora 13:25
3679 citiri
George Maior a prezentat bilantul SRI pe 2013: Coruptia ramane o vulnerabilitate a statului roman
Foto: B1TV

Directorul Serviciului Roman de Informatii (SRI), George Maior, a prezentat, miercuri, bilantul activitatii in anul 2013, subliniind ca una dintre vulnerabilitatile statului ramane coruptia in administratie si justitie.

Ca in fiecare an, la bilant a participat si presedintele Traian Basescu, care isi incheie al doilea mandat de presedinte in acest an. La final, cei doi oficiali romani au sustinut declaratii de presa.

Directorul SRI a subliniat inca de la inceput ca starea de securitate nationala a Romaniei a fost "buna" in acest an si datorita activitatii serviciului.

"Nu am fost surprinsi de evenimente majore cu efect negativ", a punctat George Maior, adaugand ca "interesele strategice ale statului in domenul securitatii nationale au fost prezervate si conservate bine".

Peste 9.000 de informari

Directorul SRI a afirmat ca in anul 2013 SRI a facut peste 9.000 de informari autoritatilor abilitate, incepand de la Presedintie si Guvern si pana la cele locale.

Informarile au vizat "diverse paliere ale securitatii nationale" de interes pentru stat si cetatean, a mai declarat acesta.

"Coruptia in administratie si justitie, o vulnerabilitate care inca afecteaza serios buna functionare a statului, va ramane o constanta in activitatea noastra", a dat asigurari directorul SRI, la fel ca si combaterea evaziunii fiscale.

Totodata, SRI a abordat "frontal si in forta" multe aspecte legate de criminalitatea organizata transfrontaliera, a mai declarat George Maior.

In plus, a fost intensificata activitatea de contraspionaj, mai ales in contextul actual "extrem de complex", cu efecte geostrategice ce pot afecta direct Romania, a mai subliniat directorul SRI.

"Am dezvoltat noi capacitati in ce priveste securitatea cibernetica, securitatea economica, energetica a statului", a mai adaugat acesta.

De asemenea, SRI a desfasurat si activitati de preventie si contracarare pe dimensiunea antiterorista sau a extremismului.

"Prin masuri de preventie am reusit sa evitam incidente sau evenimente catastrofale pe teritoriul Romaniei", a mai spus George Maior, facand apoi referire si la extremismul de factura etnica, legat de care autoritatile au fost informate pentru a lua decizii la timp, inclusiv prin declararea unor persoane ca indezirabile pe teritoriul Romaniei.

In ceea ce priveste anul in curs, SRI va tine cont de "evolutiile complexe din proximitatea geografica a Romaniei", concentrandu-se pe o mai buna cunoastere a situatiei si informare a principalilor beneficiari ai activitatii serviciului.

Totodata, SRI isi propune in 2014 sa puna la punct un "baraj informativ bun pentru a proteja interesele geostrategice ale Romaniei, in principal securitatea energetica a statului".

Din punct de vedere legislativ, George Maior a spus ca prin adoptarea noilor coduri legislatia in domeniul securitatii s-a imbunatatit.

"Din multe privinte suntem adaptati la exigentele legate de riscurile si amenintarile noi specifice sec. XXI. Avem capacitati adecvate pentru a raspunde prompt, informa, dezvolta compontente de analiza" necesare decidentilor in stat, a mai declarat George Maior.

Despre candidatura la presedintie si viitorul sef al statului

La final, George Maior a facut trimitere la cele doua runde de alegeri din acest an si la faptul ca presedintele Traian Basescu isi incheie activitatea, dupa 10 ani petrecuti in fruntea statului.

George Maior a spus ca "2014 va fi un an complex din punct de vedere al unor evolutii politice si sociale", dar SRI isi va pastra valori fundamentale: "independenta, neutralitate, profesionalism".

"As vrea sa fiu eliminat din aceste scenarii adesea vehiculate in legatura cu diverse candidaturi. Avem multa treaba pentru a asigura securitatea nationala in calitate de director al acestei prestigioase institutii", a declarat George Maior, respingand inca o data zvonurile conform carora ar putea candida la alegerile prezidentiale.

In incheiere, George Maior i-a multumit lui Traian Basescu pentru "toti acesti ani de colaborare foarte buni" si "pentru sprijinul acordat modernizarii acestei institutii cu un trecut foarte complicat".

Directorul SRI a reamintit ca se implinesc 24 de ani de la infiintarea serviciului si a remarcat evolutia acestuia pana la stadiul de "institutie credibila, apreciata de populatie si capabila sa asigure informatii pentru decidenti".

"As vrea ca si viitorul presedinte al Romaniei, cine o fi, el sau ea, sa inteleaga aceste valori pe care se asaza serviciul si ca va fi in interesul sau sa beneficieze de activitatea acestei institutii. Cunoasterea informativa il va ajuta sa ia deciziile cele mai bune in niste vremuri care se arata extrem de complicate pentru Romania", a incheiat George Maior.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#Bilant SRI 2013, #George Maior prezidentiale , #sri