Seful comisiei de control al SRI, dupa decizia CCR: Astept evaluarea impactului pe securitate nationala

Joi, 10 Martie 2016, ora 19:08
3433 citiri
Seful comisiei de control al SRI, dupa decizia CCR: Astept evaluarea impactului pe securitate nationala
Foto: Ziare.com

Presedintele comisiei parlamentare pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SRI, deputatul PSD Georgian Pop, a reactionat dupa aparitia motivarii Curtii Constitutionale privind decizia interzicerii interceptarilor Serviciului in dosarele penale.

Intr-o declaratie acordata Ziare.com, Pop a subliniat ca asteapta sa primeasca o evaluare din partea SRI, cu privire la impactul pe securitate nationala pe care il va avea aceasta decizie.

"Am solicitat in mod formal o evaluare, sa vedem care este impactul pe securitate nationala. Orice decizie a CCR trebuie respectata si, in perioada urmatoare, o sa vedem cum se readapteaza la posibilele implicatii nationale, pe de o parte.

Pe de alta parte, trebuie restructurate si regandite protocoalele de colaborare interinstitutionale, intre SRI si celelalte institutii ale statului roman, astfel incat legislatia sa fie respectata si decizia CCR sa fie respectata. Astea sunt principalele atributii ale comisiei.

Astept cu deosebit interes evaluarea detaliata pe care o vom primi, de la conducerea SRI, privind implicatiile pe zona de securitate nationala a Romaniei. Vreau sa le discut cu colegii mei in comisie si dupa aceea pot sa spun mai multe. Banuiesc ca saptamana viitoare", ne-a declarat Georgian Pop.

Fara interceptari SRI in dosare penale: Din Israel, Iohannis convoaca de urgenta CSAT

Acesta a subliniat ca ramane de vazut si ce se va stabili la sedinta CSAT de vineri, iar in cadrul comisiei parlamentare vor fi evaluate "toate implicatiile".

"Decizia CCR e de vreo 3 saptamani. In functie de motivare, sunt mai multe ipoteze de lucru, mai multe consecinte. A aparut ieri (miercuri - n.red.) si motivarea, acum totul e foarte clar. Decizia trebuie respectata de toata lumea", a mai spus social-democratul.

Deputatul a mentionat ca CCR are posibilitatea legala sa cheme experti astfel incat sa evalueze posibilele implicatii ale deciziilor: "Banuiesc - nu stiu lucrul asta - ca in momentul in care s-a discutat aceasta speta si curtea a luat decizia, probabil ca a chemat tot felul de experti ca sa faca o evaluare asupra implicatiilor".

Ce ar cuprinde evaluarea SRI pentru comisia parlamentara de control

Georgian Pop a mai explicat la ce se refera evaluarea pe care ar trebui sa o faca in acest caz SRI.

"Evaluarea nu se refera strict la bani - si componenta financiara este una extrem de importanta -, se refera si la capacitatea de a pregati niste oameni sa faca numite lucruri, ceea ce implica bani, timp si resurse umane. Lucrurile sunt mult mai complexe.

Pe mine, ca politician, ma intereseaza sa fie respectate Constitutia si legislatia, dar si capacitatea de investigare a statului roman sa ramana una ridicata", a subliniat deputatul PSD.

Totodata, acesta a reiterat nevoia ca procurorul sa aiba probe puternice cu care sa mearga in justitie si a recunoscut ca in cazuri precum cele de spionaj, crima organizata sau terorism, procurorii trebuie sa aiba la dispozitie un suport tehnic adecvat.

Reactia SRI dupa decizia CCR: Are un impact cert asupra securitatii nationale

"Unul dintre principiile fundamentale ale statului de drept este ca sistemul de justitie sa produca probe puternice. Procurorul, cand merge in fata judecatorului, trebuie sa aiba probe puternice pentru a aproba vinovatia unui infractor.

Infractiuni din zona de spionaj-tradare, criminalitate organizata transfrontaliera, cybercrime, terorism sunt lucruri extrem de diferite si imi doresc ca orice procuror care investigheaza o astfel de speta sa aiba la dispozitie suportul tehnic sau cineva sa-i presteze tehnic niste solicitari ale procurorului de asa natura, incat probele rezultate sa fie unele foarte bune. Nu e simplu. Va dati seama ca infractorii din aceste domenii la care ne referim lucreaza foarte sofisticat. Munca de producere a probelor este una extrem de dificila, de-aia ai nevoie de experti si de expertiza.

De exemplu, un procuror trebuie sa probeze un caz de coruptie foarte dificil, un caz de coruptie care poate sa produca deservicii sau implicatii in zona deciziilor strategice ale Romaniei. Persoana sau cei din grupul respectiv nu vorbesc la telefon direct, nu striga in piata publica ceea ce vor sa faca.

Mijloacele de investigare pe care le dispune procurorul trebuie sa fie suficient de performante astfel incat sa poata sa se probeze si sa se identifice elementele unei infractiuni. La fel, ne referim la criminalitatea economica - spalare de bani, finantare a terorismului -, sunt lucruri care trebuie investigate intr-un mod foarte eficient pentru a avea succes. Si cei care fac aceste infractiuni isi iau toate masurile de care dispun si la care se pricep pentru a nu fi depistati si prinsi", a mai punctat presedintele comisiei de control al SRI.

Acesta a mentionat ca este important ca, in perioada urmatoare, responsabilii din statul roman sa gaseasca echilibrul intre "respectarea legalitatii, a Constitutiei, a drepturilor la viata privata, a drepturilor si libertatilor umane" si asigurarea "securitatii nationale a Romaniei si in acelasi timp sa nu slabim capacitatea de investigare a statului roman".

Infractorii pot rasufla usurati: SRI nu mai are voie sa faca interceptari - motivarea CCR

Presedintele Klaus Iohannis va conduce o sedinta CSAT, vineri seara, imediat dupa intoarcerea din vizita de stat pe care a facut-o in aceasta saptamana in Israel si Palestina. Tema principala abordata in cadrul sedintei CSAT va fi motivarea Curtii Constitutionale privind interzicerea interceptarilor SRI in dosarele penale si efectele acesteia asupra sistemului judiciar.

De asemenea, directorul SRI, Eduard Hellvig, sustine ca decizia "are un impact cert asupra securitatii nationale" si ca "vor fi afectate dosarele aflate in diferite faze ale justitiei", dar si ca in infractiuni de terorism, de spionaj sau de mare coruptie nu vor mai putea fi folosite interceptarile.

Curtea Constitutionala a transmis ca SRI nu poate face interceptari in dosare penale deoarece nu este organ de urmarire penala. Astfel isi motiveaza CCR decizia din 16 februarie, care se aplica si dosarelor care sunt in curs de solutionare. In schimb, dosarele care au fost deja solutionate nu mai sunt supuse acestei decizii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#Georgian Pop decizie CCR SRI, #CCR motivare decizie SRI, #CCR interceptari SRI , #sri